Anorganik Kimya Anabilim Dalında dünya düzeyinde bilimsel çalışmalar yapmak, bilimadamı yetiştirilmesini teşvik etmek, yapılan çalışmaların bilme, teknolojiye ve ülke ekonomisine katkıda bulunmasını sağlamaktır.
Programın Dili : Türkçe Bilimsel Hazırlık Program Gerektiren Bilim Alan ve Dalları
Üç dersten daha fazla fark ders almak zorunda olan bilim alanlarının mezunları Bilimsel Hazırlık Programı’na alınırlar.
DERS İÇERİKLERİ
ANORGANİK STEREOKİMYA I-II
Tetraeder ve oktaeder asimetrik anorganik komplekslerde teorik olarak R ve S formlarının tayini.Oktet kaidesi ve CIP-konvansiyonu .
ANORGANİK KİMYADA ÖZEL KONULAR I-II
Perlit, zeolit, antimon, Na 2 SO 4 , NaBH 4 ün özellikleri ve üretimleri yanında süper iletkenlik , metal tozu üretimi, metallerin plastikle kaplanması, deri sanayinde kullanılan pigmentler, termoset toz boya, selectron metal dolgu tekniği, solvent karışımlarda TiO 2 gibi özellikli konularda genel bilgi verilmektedir.
İLERİ KOORDİNASYON KİMYASI I-II
Kompleks oksitler, okso- ve hidrokso halojenür kompleksler, sülfür kompleksleri, elementlerin elektronik özellikleri ve komplekslerin elektronik spektrumu, terim sembolleri.
KATI FAZ REAKSİYONLARI
Kompozit malzemelerin sınıflandırılmaları, yönlendirerek katılaştırma tekniği prensipleri, ötektik çekirdeklenme, ötektik mikroyapıların sınıflandırılması, büyüyen kristalde ara yüzeyin atomsal yapısı ve kinetik aşırı soğuma, DS Al-Si ötektik alaşımları, DS ötektiklerin elektronik özellikleri ve uygulamaları
SUSUZ ÇÖZÜCÜ VE ÇÖZELTİ KİMYASI
Susuz çözücüler ve yararları, anorganik ve organik çözücüler, hidrogen bağları oluşumu, susuz çözücülerde asid-baz dengesi, dipolar aprotik çözücüler, inert çözücüler, anorganik aprotik çözücüler.
KATI-SIVI EKSTRAKSİYONU
Bazı asidik-bazik liç yöntemlerinden örnekler.
ZEHİRLİ VE TEHLİKELİ ENDÜSTRİYEL MADDELER
Bazı kimyasal maddelerin genel tehlikeli ve zehirli etkileri, iş emniyeti ve sağlığı, ilk yardım.
ORGANOMETALİK KİMYA I-II
Özellikle d- ve f- blok organometalik bileşiklerinin özellikleri, sentezleri, yapıları, reaksiyonları. Örneğin CO, metallo-aren, dien ve polien ligandlar, siklik polien kompleksler, alkil, Me-Me bağlı kafes ve Me-C-Me bağlı salkım yapılar, organometalloidler.
TANABE-SUGANO VE ORGEL ÇİZELGELERİ
Tanabe-Sugano ve Orgel çizelgelerinin oluşumu, kullanımı ve değerlendirmeleri
ÖZEL ORTAMLARDA REAKSİYONLAR
Protonlu Çözücüler, Ametal Oksid Çözücüleri; Oksihalojenür Çözücüleri; Susuz Ortam Titrasyonları; Susuz Ortamlarda Reaksiyonların Nitelikleri ve Karşılaştırılması; Dengeler; Çözücü-Çözünen Etkileşimleri; Katı Faz Reaksiyonları; Gaz-Katı Yüzey Reaksiyonları; Sıvı-Katı Yüzey Reaksiyonları; Korozyon Teorileri, Tesbit, Oluşum ve Önlenmesi
OKSİJEN KİMYASI
Oksijenin atomal ve moleküler yapısı, reaksiyonlarının incelenmesi
İLERİ ENSTRÜMENTAL ANALİZ II
Spektroskopi Cihazlarının Temel Elemanları; Işık Enerjisi Kaynakları, Işık Saçınım Araçları; Işığa Duyarlı Gözlem Araçları; Monokromatör Düzenlemeleri; Atomik Emisyon ve Absorpsiyon Spektroskopisi; İnfrared ve Raman Spektroskopisi; Nükleer Magnetik Rezonans Spektroskopisi; Elektron Spektroskopi Yöntemlerinin Temelleri; Kütle Spektroskopisi; Termodinamik Yöntemler
HPLC VE UYGULAMALARI
Teorik Yaklaşımlar; Sıvı-Katı ve Sıvı-Bağlı Faz (Normal ve Ters) Kromatografileri; Kolon Etkinliğinin Arttırılması; Kalitatif ve Kantitatif Analiz Uygulamaları