GENEL BİLGİ
1990 yılında öğretime başlayan bölüm, Türkiye''de ilk ve tek çizgi film eğitimi veren kurumdur. Son yıllarda görsel iletişim sektörlerinde (özel televizyonlar, video, animasyon ve multimedya yapım şirketleri, reklam ajansları gibi) ortaya çıkan çizgi film sanatçısı gereksinimini karşılamak amacıyla kurulmuştur. Günümüzde yeni teknolojilerin ortaya çıkmasıyla çizgi film sanatı, hemen hemen otomatik üretim sürecine dönüşerek, temel ve türsel niteliğinde önemli değişikliklere uğramış ve bu sanat dalının hem görsel dil dağarcığı, hem de kullanım alanları genişlemiştir.Bugün çizgi film sanatçısı için en önemli gelişme, çağımızın hızla değişen toplumu içerisinde kendisine ''meslek'' olarak bir yer bulmasıdır. Bölüm, bu alandaki sosyo-ekonomik örgütlenmeyi destekleyen bir tutumu benimsemiştir. Böylece Çizgi Film Bölümü, bu sanat dalının eğitimini vermenin yanında, onu bir meslek dalı haline getirme sorumluluğunu da üstlenmiş bulunmaktadır. Dört yıllık eğitim sonunda, sinema dili, film, video, animasyon ve multimedya teknikleri öğretilerek, reklam, sinema, televizyon, multimedya ve eğitim sektörlerinin çeşitli dallarında görev yapacak ve bir tek konuda uzmanlaşmış sanatçı tipinden çok, hem kavramsal hem de teknik becerileri üstün, donanımlı sanatçı tipi yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu bölümden mezun olanlar; alanlarında araştırmacı olabildikleri gibi video, animasyon, multimedya yapım şirketleri, reklâm ajansları ve televizyon kurumlarında çalışabilirler.
AMAÇ
Animasyon Ana Sanat Dalı Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik Programı, çizgi film tasarım ve uygulama problemini çözebilen, gelişen teknoloji ile uyumlu ve bu teknolojiyi yaratıcı bir biçimde kullanabilen, araştırmacı ve bu alanda akademik çalışmalar yapabilecek çizgi filmciler yetiştirmeyi hedefler. Bu programın mezun profili iyi bir çizgi filmci olmanın gerektirdiği, eleştiren, sorgulayan, iyi bir izleyici ve yaratıcı bir kişiliktir. Animasyon Ana Sanat Dalı Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik Programı, bu amaç doğrultusunda çağın gerektirdiği teknolojik donanım, eğitim programı ve araştırmacı eğitim kadrosundan yararlanır.
SUNULAN OLANAKLAR
Bilgisayar Laboratuvarı
Öğrenciler fakültenin bilgisayar laboratuvar imkanlarını kullanabilirler. Bilgisayar laboratuvarlarındaki tüm bilgisayarların internet bağlantıları vardır ve çalışmalarına yönelik birçok yazılıma da sahiptirler. Bunlara ek olarak, 3D Max ve MAYA ile hazırlayacakları animasyon projelerinde faydalanabilecekleri 2 bilgisayar laboratuvarımız daha vardır.
Line - Test Odası
Animasyon Bölümü şu özelliklere de sahiptir. Öğrenciler bölüme ait her türlü araç ve imkanı derslerde, projelerinde ve araştırma faaliyetlerinde kullanma hakkına sahiptir. Öğrencilerin projelerinde kullanılmak üzere 2 line-test sistemi ve bir kurgu masası bulunmaktadır.
Animasyon Stüdyoları
2 Adet olan animasyon stüdyoları, klasik animasyon dersleri içindir ve yaklaşık 60 öğrenciye aynı anda çalışma imkanı sağlar.
Kütüphane
Üniversitenin ana kütüphanesi de animasyon bölümü öğrencilerinin kullanımına açıktır.
DERS LİSTESİ
1. Yarıyıl
Ders Adı ve Şubeler
ANİ613 Kurguda Farklı Yaklaşımlar I
ANİ615 Zaman ve Hareket Kuramları I
ANİ617 Çizgi Filmde Hareket Estetiği I
ANİ619 Bilgisayar Animasyon I
Seçmeli Dersler
SER601 Sanat Eseri Çözümlemeleri I
SER603 Çağdaş Sanat ve Yorumu I
SER615 Kuramsal Proje Araştırması I
2. Yarıyıl
Ders Adı ve Şubeler
ANİ614 Kurguda Farklı Yaklaşımlar II
ANİ616 Zaman ve Hareket Kuramları II
ANİ618 Çizgi Filmde Hareket Estetiği II
ANİ620 Bilgisayar Animasyon II
Seçmeli Dersler
SER602 Sanat Eseri Çözümlemeleri II
SER604 Çağdaş Sanat ve Yorumu II
SER616 Kuramsal Proje Araştırması II
3. Yarıyıl
Ders Adı ve Şubeler
ANİ890 Tez
4. Yarıyıl
Ders Adı ve Şubeler
ANİ890 Tez