Temel kavramlar, ölçek ve türleri, doğrusal korelasyon; anlamı, hesaplanması ve yorumlanması. Regresyon ve kestirme. Bazı korelasyon teknikleri; sıralama farkı korelasyon katsayısı, nokta çift serili ve çift serili korelasyon katsayısı, tetrakorik korelasyon katsayısı, pay katsayısı, kontincensi katsayısı, kısmi ve çoklu korelasyon katsayıları. Örnekleme kuramı. Aritmetik ortalama ve diğer istatistiklerin manidarlığı. İki aritmetik ortalama arasındaki farkın manidarlığı. Kaykare testi. Varyans analizi. Bu konulara ilişkin örnek durumlar üzerinde istatistik paket programlarının bilgisayar uygulamaları.
DERS İÇERİKLERİ
EBB 600 Özel Konular
Anabilim dallarının tez aşamasında bulunan öğrencileri tarafından alınması zorunlu olan bu ders, yüksek lisans öğrencilerinin uzmanlık isteyen alanlarda yapacağı çalışmaları içerir ve kendi alanlarında uzmanlaşmış öğretim üye ve görevlilerince yürütülür.
EBB 622 Eğitim Denetimi
Yönetimi ve süreçleri, bir yönetim süreci olarak denetim ve işlevi. Çağdaş denetim kavramı, amaçları, öğeleri ve özellikleri. Denetim ilkeleri, türleri, süreçleri. Denetçilerin rolleri, denetimde insan ilişkileri.
EBB 635 Eğitim Ekonomisi ve Planlaması
Temel kavramlar ve inceleme alanı, eğitim ekonomisi kuramları (insan sermayesi kuramı, eleme hipotezi, kuyruk hipotezi, diğer yeni yaklaşımlar), eğitimin dışsallıkları, eğitimde maliyet ve harcamalar, eğitimin finansmanı. Eğitim göstergeleri, eğitim planlaması modelleri, eğitim planlaması ve nüfus.
EBB 645 Eğitimde Yönetim ve Öğretim Liderliği
Önkoşul: EBB 647 Eğitim ve Okul Yönetimi Eğitimde liderlik. Okul yönetiminin eğitim liderliği iş alanları. Yönetimin eğitim liderliği işlev ve uygulamaları. Eğitim liderliği etkinliklerinin geliştirilmesi. Okul yönetiminde öğretim liderliği.
EBB 646 Eğitim Yönetimi ve Denetimi Uygulamaları
Önkoşul: EBB 647 Eğitim ve Okul Yönetimi / EBB 622 Eğitim Denetimi Türkiye'de eğitim yönetiminin ve denetiminin yapısı. Merkez örgütünde yönetim ve denetim uygulamaları. Taşra (il / ilçe) örgütünde yönetim ve denetim uygulamaları. Okullarda yönetim ve denetim uygulamaları. Yönetim ve denetim uygulamalarını geliştirme önerileri.
EBB 647 Eğitim ve Okul Yönetimi
Eğitim ve okul yönetiminin alanı, yönetim kuramlarının eğitim ve okul sistemi açısından amaç yapı süreç ve iklim boyutlarında incelenmesi, eğitim ve okul yöneticilerinin rolleri ve rol beklentilerini karşılayacak kavramsal, toplumsal ve teknik becerileri konusunda temel bilgi birikimi ve bir bakış açısının kazandırılması.
EBB 648 Yetişkin Eğitimi
Yetişkin eğitiminin felsefi temelleri, yetişkin eğitimi ve yaşam boyu eğitim kavramları ve bireyin yaşam boyu öğrenme yolları, okur-yazarlık sorunu, yetişkin eğitiminde programlar ve öncelikler, eğitim gereksinimlerinin, kaynak ve engellerin belirlenmesi, Türkiye'de yetişkin eğitimi ve uygulamaları.
EBB 651 Araştırma Yöntemleri I
Bilimsel yöntem ve kullanımı, evren ve örneklem. Araştırma modelleri, türleri ve özellikleri, araştırma değişkeninin kontrol edilmesi, veri toplama teknikleri. Ölçme, özellikleri, türleri, araçları, ölçme yanılgıları. Ölçek hazırlama, ölçeklerin geçerliliği ve güvenilirliği. Verilerin çözümlenmesi ve yorumlanması. Araştırmanın raporlaştırılması, bulguların kurgulanması ve yorumu. Özet, yargı ve önerilerin yazılması.
EBB 652 Örgüt Geliştirme
Bu dersin amacı, örgütsel değişme ve gelişme alanında temel bilgileri sağlamak, bir bakış açısı oluşturmak ve örgütsel sorunlara çözüm getirebilme becerisini geliştirmektir. Bu amaç doğrultusunda, örgüt geliştirmenin kuramsal çerçevesi, düşünsel temelleri, sorun belirleme ve değişim stratejileri, örgüt geliştirme modelleri, bireysel, takıma dayalı ve örgüt çaplı geliştirme araçları, değişim liderliği vb. konular ele alınmaktadır.
EBB 653 Sınıf Yönetiminde Kuram ve Uygulama
Sınıf yönetimi ile ilgili çağdaş yaklaşımlar, yeni sınıf yönetimi kuramlarının sınıf yönetimine ilişkin doğurguları, ülkemizdeki sınıf yönetimi uygulamaları ve bunların çağdaş bilimsel bilgiler ışığında geliştirilmesi.
EBB 698 Eğitim Yönetimi Semineri
Eğitim yönetimi, denetim, planlaması, ekonomisi alanındaki makale ve tezlerin taranması ve gözden geçirilmesi. Sınırlı bir alanda uygulamalara ilişkin güncel sorunların araştırılması ve bir araştırma önerisi oluşturulması.