Elektrik Elektronik Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
Program tanımlarıELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI
DERS LİSTESİ
EEM501 DOĞRUSAL SİSTEM KURAMI
EEM502 RASGELE SÜREÇLER
EEM503 OPTİMİZASYON
EEM504 ÖRÜNTÜ TANIMA
EEM505 HABERLEŞME KURAMI
EEM506 ÇOĞULORTAMLI İLETİŞİM VE GÜVENLİK
EEM507 SEZİM VE KESTİRİM KURAMI
EEM508 ROBOTİĞE GİRİŞ
EEM509 GÖRÜNTÜ İŞLEM
EEM510 DOĞRUSAL OLMAYAN SİSTEMLER
EEM513 İSTATİSTİKSEL SİNYAL İŞLEME
EEM515 ELEKTROMANYETİKTE NÜMERİK YÖNTEMLER
EEM516 İLERİ TÜMLEŞİK DEVRE VE SİSTEM TASARIMI
EEM517 VERİ SIKIŞTIRMA
EEM518 ELEKTROMANYETİK DALGA KURAMI
EEM524 ANTEN MÜHENDİSLİĞİ
EEM526 KODLAMA TEORİSİ
EEM527 ELEKTROMANYETİKTE NÜMERİK YÖNTEMLER
EEM529 TELSİZ AĞLAR
EEM530 GENİŞ BANTLI TELSİZ İLETİŞİM
EEM533 İLERİ GÜÇ ELEKTRONİĞİ
EEM534 SAYISAL İLETİŞİM SİSTEMLERİ II
EEM535 GEZGİN İLETİŞİM
EEM536 SAYISAL İLETİŞİM SİSTEMLERİ I
EEM537 İLETİŞİM AĞLARI
EEM538 RADAR SİSTEMLERİ
EEM540 HABERLEŞME ELEKTRONİĞİ
EEM541 OTONOM GEZGİN ROBOTLARIN TEMELLERİ
EEM545 SAYISAL DENETİM SİSTEMİ TASARIMI
EEM554 SES İŞLEME VE KODLAMA
EEM572 SAYISAL SÜZGEÇ TASARIMI
EEM573 ÇOK DEĞİŞKENLİ DENETİM SİSTEMLERİ
EEM574 DENETİM SİSTEMLERİNDE SİSTEM TANIMLAMA
EEM577 UYARLAMALI DENETİM
EEM580 YÜKSEK LİSANS SEMİNERİ
EEM587 ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNDE ÖZEL KONULAR I
EEM588 ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNDE ÖZEL KONULAR II
EEM590 YÜKSEK LİSANS TEZİ
EEM630 ENFORMASYON KURAMI
EEM653 İZGEL KESTİRİM
EEM654 YAPAY SİNİR AĞLARI
EEM657 SAYISAL VİDEO İŞLEME
EEM659 UYARLAMALI İŞARET İŞLEME
EEM672 SAYISAL RADYO İLETİŞİMİ
EEM686 PARALEL BİLGİSAYAR YAPILARI
EEM687 ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNDE SEÇME KONULAR I
EEM688 ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNDE SEÇME KONULAR II
TEZSİZ YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN ALMAYACAĞI ZORUNLU DERSLER: EEM580 EEM590
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı Lisansüstü Ders İçerikleri
EEM 501 Doğrusal Sistem Kuramı
Dönüşüm tekniklerini gözden geçirme. Doğrusal uzaylar. Doğrusal işleçler. Değer uzayı ve boş uzay, temel uzaylar. Öz vektörler, Jordan özbiçimi. Kare matris işlevi. Tekil değer ayrışımı (SVD). Düzgüler. Doğrusal sistem tanımı: giriş, çıkış ve durum değişkeni tanımları, zamanla değişmez ve zamanla değişen sistem tanımları. Kesikli zaman sistemler. Kipsel ayrışım. Doğrusal sistem çözümlemesi: denetlenebilirlik, gözlenebilirlik, Kalman ayrışımı. BIBO kararlılık, asimtotik ve Lyapunov anlamında kararlılık, Lyapunov kararlılık çözümlemesi. Kesikli zaman sistemlerin kararlılığı.
EEM 502 Rasgele Süreçler
Olasılık kuramının temelleri, rasgele değişkenler ve rasgele işlemler. Mühendislik ve fiziksel bilimlerde karşılaşılan rasgele işlemlerin analizinde kullanılan teknikler. Sıkça karşılaşılan rasgele işlem tipleri. Olasılık kuramının tekrarı, rasgele diziler ve yakınsama. Olasılıksal işlemlere giriş, olasılıksal matematik, Poisson süreci, beyaz-gürültü süreci, Gauss süreci, rasgele yürüyüş, Brown hareketi, Wiener süreci, Markov zincirleri, Markov süreci, rasgele girişli doğrusal sistemler, atış-gürültü süreci.
EEM 503 Optimizasyon
Doğrusal ve doğrusal olmayan programlama teknikleri, genetik algoritmalar. Kısıtlanmamış ve kısıtlanmış optimizasyon problemleri. Nümerik yöntemler. İşlev uzaylarında optimizasyon.
EEM 504 Örüntü Tanıma
Bayesçi karar kuramı. Enbüyük olabilirlik ve Bayesçi parametre kestirimi. Parametrik olmayan yöntemler. Doğrusal ayırtaç işlevleri. Güdümlü ve güdümsüz öğrenme ve sınıflandırma
EEM 505 Haberleşme Kuramı
Kestirim teorisi. İkili ve M’li hipotez testleri. Sezim teorisi. Olasılıksal süreçlerin gösterimi. Karhunen-Loeve açılımı. Beyaz ve renkli gürültünün varlığında sinyal parametrelerinin sezim ve kestirimi. Sürekli dalga şekillerinin sezimi. Optimum doğrusal gerçekleştirilebilir işlemciler. Wiener-Hopf denklemi ve çözümü. Optimum alıcılar. Taşıyıcı ve simge senkronizasyonu. Taşıyıcı evrenin sezimi. Simge zamanlamasının sezimi. ML seziciler. Kanal kapasitesi. Kodlama kuramı.
EEM 506 Çoğulortamlı İletişim ve Güvenlik
Çoğulortam verilerinin gösterimi, sıkıştırma, şifreleme ve kimlik doğrulama. Veri gizleme ve gizliyazı analizi. Adli kanıt toplama.
EEM 507 Sezim ve Kestirim Kuramı
Sezim, kestirim ve süzgeçleme kuramı, iletişim ve sinyal işlemeye uygulanması, olasılık kuramı, MAP, MSE sezim kuramları, Wiener süzgeçleme.
EEM 508 Robotiğe Giriş
Robotlarda temel kavramlar, robot uygulamaları. Vektörel ve analitik mekaniğin esasları. Robot dinamiği, robot kolları (manipülatörler), robotlarda düz ve ters kinematik, gezinge planlaması, hareket denetimi, algılayıcı ve aktarıcılar. Denetim mimarisi, hareketli robota giriş.
EEM 509 Görüntü İşlem
Bilgisayarla görmeye giriş, imge oluşumu, imge modeli, imge elde etme düzenleri, alt düzey görme problemleri: yumuşatma, ayrıt saptama, ayrıt bağlama, çok ölçekli yaklaşımlar, orta düzey görme problemleri: yüzey kurma, tonlamadan, hareketten ve stereo imgelerden şekil elde etme. Yüksek düzey görme problemleri: modele dayalı görme, anlamsal ağlar, genelleştirilmiş silindirler ve Hough dönüşümü.
EEM 510 Doğrusal Olmayan Sistemler
Doğrusal ve doğrusal olmayan sistemlerin karşılaştırılması. Temel doğrusal olmayan analiz. Doğrusal olmayan adi diferansiyel denklemler. II. Dereceden sistemler; Poincare-Bendixon teoremi, limit çevrimleri. Lyapunov anlamında kararlılık. Giriş-Çıkış kararlılığı, Edilgenlik, küçük kazanç teoremi. Tekil sarsımlar yöntemi. Diferansiyel geometrik yöntemler. Doğrusal olmayan sistemlerde son yenilikler.
EEM 513 İstatistiksel Sinyal İşleme
Ayrık-Zamanlı Rastsal Süreçler. Wiener Süzgeci. İzge Kestirimi (Minimum Varyans, Maximum Entropi, MUSIC, PCA yöntemleri). Uyarlamalı Süzgeçler (LMS, RLS, Kalman). Zamanla-Değişen Sistemlerin İzlenmesi.
EEM 515 Elektromanyetikte Nümerik Yöntemler
Matris denklemlerinin ve matris özdeğer problemlerinin nümerik çözümleri. Moment yöntemi. Sonlu farklar, zamanda sonlu farklar ve sonlu elemanlar yöntemleri. Frekans ve zaman bölgesinde integral denklemler. Yukarıda anılan yöntemlerin çeşitli anten, saçılma problemlerine ve mikrodalga elemanların ve devrelerin analizine uygulanması. Nümerik yöntemlerde güncel araştırma ve ilgi alanları.
EEM 516 İleri Tümleşik Devre ve Sistem Tasarımı
NMOS ve CMOS teknolojisi, transistör devrelerinin modellenmesi, CMOS devre ve sistem tasarımı. Bilgisayar destekli CMOS devre ve sistem tasarımı. Pekiştirme ve kıtlık tipi MOS transistör modelleri, MOS sığaçları, MOS işlevsel yükselteç tasarımı, giriş katı, yükselteç katı, akım kaynakları, kararlılık, kompanzasyon, anahtarlı-sığaç süzgeç tasarımı, sinyal akış şeması, MOS sürekli zaman süzgeçleri.
EEM 517 Veri Sıkıştırma
Kayıpsız sıkıştırmanın matematiksel temelleri. Huffman kodlama, aritmetik kodlama, sözlük yöntemleri. Öngörüsel kodlama. Kayıplı sıkıştırmanın matematiksel temelleri. Skaler nicemleme, vektör nicemleme. Fark kodlama. Dönüşüm, altbant ve dalgacık yöntemlerinin matematiksel temelleri. Dönüşüm kodlama, altbant kodlama, dalgacık temelli sıkıştırma. Analiz / sentez yöntemleri. Video kodlamaya giriş.
EEM 518 Elektromanyetik Dalga Kuramı
Elektromanyetiğin temel teoremleri. Dalga denklemi ve bunların karmaşık dalgalar ve homojen olmayan ortamlar için çözümleri. Dalga kılavuzları ve dielektrik fiber optik ileticiler. Homojen ortamlar için skaler ve vektörel Green işlevlerinin bulunması. Açıklıklardan ışıma. Huygen ve Kirchhoff teorileri. İletken ve dielektrik cisimlerden saçılma. Silindir, küre ve karmaşık cisimlerden saçılmanın modellenmesi ve çözüm teknikleri.
EEM 524 Anten Mühendisliği
Alan eşdeğerlik prensiplerinin tekrarı. Maxwell denklemleri ve koordinat sistemleri. Vektör ve skalar potansiyeller, dalga çözümleri. Green fonksiyonu, ışıma, ideal dipol. Basit antenler: dipol ve döngüler. Temel anten parametreleri, yüzey dalga antenleri, reflektör anten sistemlerine giriş. Alıcı antenler. Dizi teorisi. Birbiçimli uyarılmış diziler. Birbiçimsiz uyarılmış diziler. Uyarlamalı diziler, akıllı antenler.
EEM 526 Kodlama Teorisi
Galois alan aritmetiği. BCH ve RS kodları gibi doğrusal blok kodlar. Evrişimli kodlar. Blok ve evrişimli kodlar için etkin kod çözme algoritmaları. Kodların birleştirilmesi ve serpiştirilmesi. Turbo kodlar.
EEM 527 Elektromanyetikte Nümerik Yöntemler
Matris denklemlerinin nümerik çözümleri ve matris özdeğer problemleri, moment metodu, zamanda-Sonlu-Fark yöntemi, varyasyonel yöntemler, spektral uzay yaklaşımı ve bu yöntemlerin anten ve saçınım problemlerindeki uygulamaları.
EEM 529 Telsiz Ağlar
WCDMA/3G hücresel ağlarda çapraz katmanlı başarım. Akıllı ağlar, bilişsel ağlar, gelecek nesil telsiz sistemler için akıllı antenler ve röleler. Telsiz LAN’lar ve anlık ağlar. IEEE 802.11, 802.15, 802.16 omurgalarında ses kapasitesi. Anlık ağlar için dikey-bağlantılı altyapı, telsiz ağlarda yer tahmini için olasılık metodları, gezgin telsiz internet ve uydu uygulamaları, küresel telsiz internet’de gezeleme, uydunun gezgin/telsiz sistemlerinde görevi, telsiz ağlarda kodlama, algoritmalar ve başarım.
EEM 530 Geniş Bantlı Telsiz İletişim
Uzay-zaman kodlaması, MIMO sistem teknolojisi, MIMO kanallar için geribesleme yöntemleri, MIMO sistemlerde anten seçimi, MIMO-OFDM sinyal işlemesi, MIMO sistemlerinde ağ planlaması ve kullanım sorunları. Genişbantlı kanal modellemesi ve sistem tasarımına etkisi. Genişbantlı ağ ve uygulamaları, adaptif genişbantlı sistemler. Genişbantlı yer belirleme ve izleme, genişbant tabanlı duyucu ağlar.
EEM 533 İleri Güç Elektroniği
Doğrusal ve anahtarlamalı güç kaynakları, güç çeviricilerin modellenmesi, resonans çeviriciler,Yumuşak ve sert anahtarlama teknikleri, Güç çeviricilerin denetimi, akım ve gerilim kipli denetim, Güç katsayısının düzeltilmesi, Çok katmanlı çeviriciler, snubber devreleri, Kesintisiz güç kaynakları
EEM 534 Sayısal İletişim Sistemleri II
Tabankuşak vurum iletimi. Sayısal modülasyon teknikleri: ASK, FSK, PSK, QAM, QPSK, MSK, CPSK. Denkleştiriciler. Taşıyıcı ve bit eşzamanlaması.
EEM 535 Gezgin İletişim
Gezgin haberleşme kuramına giriş. İleri gezgin telefon sistemleri (AMPS). Gezgin iletişim için global sistemler (GSM). Güvenlik. Uydu bazlı sistemler.
EEM 536 Sayısal İletişim Sistemleri I
Band sınırlı dalga şekillerinin örneklenmesi; ses ve görüntü dalga şekillerinin karakteristikleri; kesikli zaman sinyallerin nicemlenmesi. PCM, DPCM, ADPCM sistemleri. Alt band kodlama, uyarlamalı dönüşüm kodlama, kaynak kodlama, Karhunen-Loeve dönüşümü (KLT), DCT, DHT, OWHT. Vektör nicemleme, ağaç ve kafes tipi kodlayıcılar.
EEM 537 İletişim Ağları
Katlı yapılar, yerel alan ağları, veri bağı protokolleri, FEC ve ARQ ile hata düzeltme, yönlendirme, akış denetimi, taşıma protokolleri, uygulama protokolleri, son teknikler.
EEM 538 Radar Sistemleri
Radar tasarım prensipleri ve başarım çözümlemesi. Radar antenleri. Radar sinyallerinin yayılması ve algılanması. CW, FM ve Doppler radarları.
EEM 540 Haberleşme Elektroniği
Küçük ve büyük sinyal HF yükselteç tasarımı. HF osilatörleri. RF yükselteçlerinde gürültü sınırlaması. RF yükselteçleri. Transistör ve yükselteç ölçme teknikleri. Yükselteçlerin bilgisayar destekli tasarımı. Osilatör ve PLL devreleri. Sıklık algılayıcılar ve karıştırıcılar.
EEM 541 Otonom Gezgin Robotların Temelleri
Gezgin robotların mimarisi, gezgin robotların kinematiği, gezgin robotlarda algılama , Gezgin robotlarda konum belirleme, Harita çıkarla, Eşzamanlı konum belirleme ve harita çıkarma, yol planlama, Gezgin robotların denetimi, Davranış tabanlı robot denetimi, Robotlarda yapay zeka, Gezgin robotlarda hedef izleme ve engel aşma
EEM 545 Sayısal Denetim Sistemi Tasarımı
Sayısal denetim sistemlerinde denetlenebilirlik / gözlenebilirlik. Durum geribeslemesi ile kutup atama tasarımı. Durum gözleyicisi tasarımı. Enküçük dereceli gözleyici ile gözlenmiş durum geribeslemeli denetim sistemi. Tümlevsel denetimli servo sistemleri. Cebirsel tasarım yaklaşımı. Polinom ya da dengeleyici denklemleri. Çeşitli düzenleşim yapıları ile dengeleyici tasarımı. Model eşleme tasarımı. Eniyi sayısal denetim sistemleri. Karesel eniyi denetim. Kalıcı durum eniyi denetimi. Cebirsel Riccati denklemi. Bakışımlı kökyereğrisi. Özvektör ayrışımı. Servo sistemin eniyi denetimi.
EEM 554 Ses İşleme ve Kodlama
Ses üretiminin modellenmesi, sesin kısa zamanlı Fourier analizi, LPC kodlama, CELP kodlama.
EEM 572 Sayısal Süzgeç Tasarımı
Kesikli zaman sinyal ve sistemleri. Sonlu etki-tepki fonksiyonu. Sayısal süzgeçlerin gerçekleştirilmesi, kullanılan yaklaşımlar, gürültü çözümlemesi. Sayısal süzgeç tasarım yöntemleri. Bilgisayar destekli sayısal süzgeç tasarımı.
EEM 573 Çokdeğişkenli Denetim Sistemleri
Çokdeğişkenli sistem gösterimi, SSD, TMD, MFD, PMD. Denetlenebilirlik, Gözlenebilirlik. Kalman ayrışımı. Polinom matrisler: indirgenemez MFD, gcrd, gcld. Wolovich yapı teoremi. Durum geribeslemesi. Durum gözetleci. Bağsızlaştırma. Smith-McMillan biçimi. Çokdeğişkenli kutup ve sıfırlar. İçsel kararlılık. Eniyi denetim.
EEM 574 Denetim Sistemlerinde Sistem Tanımlama
Sistemler ve modeller. Klasik tanıyım yöntemleri: dürtü, basamak ve sinüssel sinyal testleri. İlinti işlevlerine dayalı tanıyım yöntemleri. Parametre kestirim yöntemleri: en küçük kareler, genelleştirilmiş en küçük kareler, yardımcı değişkenler yöntemleri, öngörme hatası yöntemi, en büyük olabilirlik yöntemi. Özyineli paremetre kestirimi yöntemi. Zamanla değişen doğrusal modellerin özyineli tanıyımı. Model geçerlilik sınaması.
EEM 576 Sayısal Denetim Sistemleri
Dönüşüm teknikleri ile sayısal tasarım. Durum uzayı yöntemleri ile tasarım; gözetleç tasarımı, düzengeç tasarımı, durum geribeslemesi, tümlenik denetim ve bozanetken kestirimi. Çokdeğişkenli ve eniyi denetim.
EEM 577 Uyarlamalı Denetim
Sistem modelleri. Parametre kestirimi. Model dayanaklı uyarlamalı denetim: MIT ve SPR kuralları. Özayarlamalı denetim: otomatik ayarlama, kazanç listeleme. Kararlılık, yakınsaklık ve dayanıklılık.
EEM 587 Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde Özel Konular I
EEM 588 Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde Özel Konular II
EEM 580 Yüksek Lisans Semineri
EEM 590 Yüksek Lisans Tezi
EEM 630 Enformasyon Kuramı Enformasyon kuramı ve İstatistik ile olan ilişkisi. Haberleşmedeki Shannon kuramı. Belleksiz kaynaklar ve kanallar. Entropi ve enformasyon. Veri sıkıştırma ve güvenli haberleşme için kodlama.
EEM 653 İzgel Kestirim İzgel analiz için doğrudan ve parametrik yöntemler, periodogram, korelogram, parametrik izgel kestirim için ARMA, AR ve MA modelleri.
EEM 654 Yapay Sinir Ağları Genel yapay sinir ağları yapıları, ileri ve geribeslemeli ağlar, Hopfield, kendini düzenleyen, hücresel, radyal-taban işlev ağları, destekli ve desteksiz öğrenme, perseptron yapıları, geri yayılım ve diğer öğrenme yapıları, optimizasyon yöntemleri, hiyerarşik ağlar, uygulamalar.
EEM 657 Sayısal Video İşleme Analog-sayısal video, değişik video formatları, hareket kestirme, görüntü hızı dönüştürme, zamansal süzgeçleme, video kodlama, MPEG, ileri TV sistemleri, video bölütleme.
EEM 659 Uyarlamalı İşaret İşleme Uyarlamalı kesikli-zaman sinyal ve sistemleri. Fark denklemleri. Hızlı-Fourier Dönüşümü (FFT) algoritması, uyarlamalı algoritmalar. Yüksek hızlı evrişim. Özyineli (IIR) ve özyinesiz (FIR) sistemlerde zaman ve sıklık uzayı geliştirme teknikleri. Donanım gerçekleştirmelerde gereklilikler.
EEM 672 Sayısal Radyo İletişimi Çok yollu sönümleme kanallarının modellenmesi. Sıklık seçici ve sıklık seçici olmayan kanallar üzerinden sinyal iletimi. Sönümlü kanallar için kodlama yöntemleri. Yayılı-izge haberleşme sistemleri. DS ve FH yayılı-izge sinyallerinin eşzamanlaması. Kod bölmeli çoklu erişim (CDMA) sistemleri.
EEM 686 Paralel Bilgisayar Yapıları Paralel mimariler. Paralel diller. Paralel programlamadaki haberleşme şekilleri. Makine başarımının belirlenmesi, paralel sistemlerin başarımının hesaplanması. Karşılaştırmalı değerlendirme ve modelleme. Başarım ölçme birimleri.
EEM 687 Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde Seçme Konular I
EEM 688 Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde Seçme Konular II