Farmasötik Botanik Anabilim Dalı tıbbi ve zehirli bitkilerin botanik tanımlanması, sınıflanması, bilimsel adları, ayrıcı özellikleri, dağılımları, tıbbi kullanımları ve ekonomik değerleri gibi konularda bilgi sağlamakla sorumludur. Turkiye bitki açısından son derece zengin ve endemizm oranı yüksek bir ulke olması nedeniyle konu uzerinde yogunlaşan bir çalışma sözkonusudur. Sağlık Bilimleri Enstitüsünün eğitsel amaçları doğrultusunda Farmasötik Botanik Anabilim Dalı öğrencilere minimum 2 yıllık bir eğitim döneminden sonra Yüksek Lisans (M.Sc.) derecesine erişmeye olanak tanımaktadır. Eğitimleri sırasında öğrenciler bilimsel ilkeler çerçevesinde kuramsal ve deneysel çalışmalar yapmak zorundadır.
AÇILAN PROGRAMLAR
Anabilim Dalı, Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsündeki Yüksek Lisans (M.Sc.) eğitiminin yanısıra üniversitemizin Eczacılık Fakültesindeki lisans öğrencilerinin de eğitiminde yer almaktadır. Yüksek Lisans (M.Sc.) Programı için Üniversitenin ve ilgili anabilim dalının gereksinimlerine göre ilan verilir ve öğrenciler Sağlık Bilimleri Enstitüsünce belirilen koşulları sağladıktan sonra Yüksek Lisans programına öğrenci olarak kabul edilirler.
Yüksek Lisans
Öğrenciler zorunlu ve seçmeli dersleri almak ve yaptığı araştırmaya bağlı olarak tezini sunmakla yükümlüdür. Öğrenciler tezlerini enstitüye sunduktan sonra üç kişilik jüri önünde çalışmalarını sözlü olarak savunmak durumundadır. Öğrencinin Yüksek Lisans derecesini alabilmesi için yaklaşık 2 yıl süresi bulunmaktadır.
ARAŞTIRMA FAALİYETLERİ
Farmasötik Botanik Anabilim Dalının araştırmaları ülkemizin tıbbi ve aromatik bitkileri üzerine yoğunlaşmıştır.
SUNULAN OLANAKLAR
Herbaryum ve mikroskoplar.
DERS LİSTESİ
1. Yarıyıl
Seçmeli Dersler
FBT502 Çiçekli Bitki Anatomisi
FBT505 Bitki Preparasyon Teknikleri
FBT511 Etnobotaniğe Giriş
FBT513 Bitki Teşhisi
FBT515 Herbaryum Kurma Yöntemleri
FBT517 Bitki Ekolojisine Giriş
FBT519 Türkiye Florasına Giriş
FBT521 Türkiye Florası I
2. Yarıyıl
FBT501 Bitki Morfolojisi
FBT506 Seminer
Seçmeli Dersler
FBT507 Türkiye'nin Zehirli Bitkileri
FBT508 Tohum Morfolojisi
FBT510 Türkiye'nin Endemik Bitkileri
FBT514 Faydalı Bitkiler
FBT522 Türkiye Florası II
FBT524 Türkiye Florası III
FBT526 Türkiye Florası IV
3. Yarıyıl
FBT790 Tez