FARMASÖTİK TOKSİKOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI
Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı zehirlerin orijinleri, toksik maddelerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri, metabolizmaları ve etki mekanizmaları, toksik dozlar, zehirlenme tedavisi, zehirlerin ayrıştırılması, kalitatif ve kantitatif analizleri, güvenlik ve standardizayon bakımından toksik madde kullanımının risk analizi gibi konularda bilgi sağlamakla sorumludur. Ayrıca, toksikoloji ilaçların ters ve yan etkileri, toksik ilaç etkileşimleri, ilaç aşırı dozajı ve suistimalinin sonuçları, çevresel ve endüstriyel kirlenme, meslek sağlığı konularıyla da ilgilenmektedir. Sağlık Bilimleri Enstitüsünün eğitsel amaçları doğrultusunda Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı öğrencilere minimum 2 yıllık bir eğitim döneminden sonra Yüksek Lisans (M.Sc.) derecesine erişmeye olanak tanımaktadır. Eğitimleri sırasında öğrenciler bilimsel ilkeler çerçevesinde kuramsal ve deneysel çalışmalar yapmak zorundadır.
AÇILAN PROGRAMLAR
Yüksek Lisans
Öğrenciler zorunlu ve seçmeli dersleri almak ve yaptığı araştırmaya bağlı olarak tezini sunmakla yükümlüdür. Öğrenciler tezlerini enstitüye sunduktan sonra üç kişilik jüri önünde çalışmalarını sözlü olarak savunmak durumundadır. Öğrencinin Yüksek Lisans derecesini alabilmesi için yaklaşık 2 yıl süresi bulunmaktadır.
DERS PROGRAMI
1. Yarıyıl
FTK509 Analitik Toksikolojik Yöntemler
Seçmeli Dersler
FTK503 Endüstriyel Toksikoloji
2. Yarıyıl
FTK504 Çevre Toksikolojisi ve Pestisitler
FTK505 Seminer
Seçmeli Dersler
FTK504 Çevre Toksikolojisi ve Pestisitler
FTK507 Besin Toksikolojisi
FTK508 İlaç Bağımlılığı ve Sporda Kullanılan Doping Maddeleri
3. Yarıyıl
FTK790 Tez
ARAŞTIRMA FAALİYETLERİ
Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalının araştırma aktiviteleri esas olarak analitik toksikoloji ve immünotoksikoloji üzerinde yoğunlaşmıştır.
SUNULAN OLANAKLAR
Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı, toksikolojik çalışmalar için gerekli donanım olan YBSK sistemine ve UV-spektrofotometresine sahiptir. Anabilim Dalı ayrıca Bitki, İlaç ve Bilimsel Araştırma Merkezi (BİBAM) binasında bulunan hücre kültürü olanaklarını da kullanmaktadır.