Giriş gereklilikleriProgram, Felsefe veya başka bir dalda lisans eğitimini tamamlamış; Felsefe Bölümü tarafından belirlenen jüri tarafından gerçekleştirilen, yazılı ve sözlü sınavlarda başarılı olan herkese açıktır. Uluslararası denkliği olan bir yeterlik sınavını (bilgisayar destekli TOEFL'da en az 213 puanı ya da Yeditepe Üniversitesi İngilizce Yeterlik Sınavı'nı) geçemeyen öğrenciler Yeditepe Üniversitesi İngilizce Hazırlık Okulu'na kabul edilerek başarı düzeylerine göre 1-4 dönem süresince İngilizce dil eğitimi alırlar. Felsefe alanı dışında lisans derecesi almış öğrencilerin 2 yarıyıl boyunca lisans düzeyinde Bilimsel Hazırlık dersleri almaları gerekmektedir. Bu süre Yüksek Lisans için tanınan yasal süreden düşülmez. Öğrencilerin programı tamamlayabilmeleri için toplam 24 kredilik ders almaları (Bilimsel Hazırlık döneminde alınan dersler bu 24 krediye dahil değildir), yönetmelik gereklerine uygun bir Yüksek Lisans Tezi yazmaları ve tez savunmasında başarılı olmaları zorunludur.
Program tanımlarıFELSEFE YÜKSEK LİSANS PROGRAMI
Felsefe Yüksek Lisans Programı'nın amacı, öğrencilerin felsefenin temel disiplinlerinden birinde uzmanlaşmalarını, Türkçe Felsefe Diline, ulusal ve uluslararası felsefe çalışmalarına katkıda bulunmalarını sağlamaktır. Bölüm, Yüksek Lisans öğrencilerine antik, klasik ve modern diller bağlamında, Felsefe Tarihi ve ilgili alanlarda araştırma yapabilmeleri için uygun araçları sağlamanın yanısıra Kıta Felsefesi ve Analitik Felsefe arasında çagdaş felsefe tartışmalarını yönlendiren ara alanda da çalışabilme olanağı sunmaktadır.
Yüksek lisans öğrencilerimize felsefe çalışmaları ve araştırmaları için olanaklarımız dahilinde en iyi eğitim ortamını sunmak amacıyla, gerek öğretim üyelerimiz gerekse öğrencilerimizin araştırmalarında kullanılmak üzere her tür felsefe kitap (orjinal dillerinde ve çevirileriyle), dergi ve internet veritabanının temini konusunda üniversitemiz Bilgi Merkezi ile işbirliği içinde çalışmaktayız. Öğrencilerimiz, Felsefe Bölümü Seminerlerine (her Çarşamba 16.30’da gerçekleştirilen) katılmaları konusunda teşvik edilmektedirler, böylece gerek üniversite dışından gerekse Bölümden konuşmacıları dinlemeleri ve güncel çalışmaları takip etmeleri sağlanmaktadır.
Bölüm öğretim elemanları tarafından yayına hazırlanan ve Uluslararası Felsefe İndeksi Philosopher’s Index ’te listelenmekte olan hakemli ortak kitabımız Yeditepe’de Felsefe ( Philosophy at Yeditepe ), bu alanda çalışan araştırmacılar arasında bir iletişim olanağı yaratması açısından lisanüstü öğrencilerimizin de faydalanabilecekleri bir çalışmadır.
Program, Felsefe veya başka bir dalda lisans eğitimini tamamlamış; Felsefe Bölümü tarafından belirlenen jüri tarafından gerçekleştirilen, yazılı ve sözlü sınavlarda başarılı olan herkese açıktır. Uluslararası denkliği olan bir yeterlik sınavını (bilgisayar destekli TOEFL'da en az 213 puanı ya da Yeditepe Üniversitesi İngilizce Yeterlik Sınavı'nı) geçemeyen öğrenciler Yeditepe Üniversitesi İngilizce Hazırlık Okulu'na kabul edilerek başarı düzeylerine göre 1-4 dönem süresince İngilizce dil eğitimi alırlar. Felsefe alanı dışında lisans derecesi almış öğrencilerin 2 yarıyıl boyunca lisans düzeyinde Bilimsel Hazırlık dersleri almaları gerekmektedir. Bu süre Yüksek Lisans için tanınan yasal süreden düşülmez. Öğrencilerin programı tamamlayabilmeleri için toplam 24 kredilik ders almaları (Bilimsel Hazırlık döneminde alınan dersler bu 24 krediye dahil değildir), yönetmelik gereklerine uygun bir Yüksek Lisans Tezi yazmaları ve tez savunmasında başarılı olmaları zorunludur.
Öğrencilerin her yarıyıl Felsefe Bölümü Yüksek Lisans Programı'nda belirtilen Metafizik/Epistemoloji/Felsefe Tarihi; Mantık/Bilim Felsefesi/Dil Felsefesi; Etik/Estetik/Siyaset Felsefesi gruplarından en az birinden iki seçmeli olmak üzere toplam dört ders almaları öngörülmektedir.
Yüksek lisans dersleri iki dilde ve yoğun seminerler şeklinde gerçekleştirilmektedir. Öğrenciler, yazılı sınav ve araştırma yazıları üzerinden değerlendirilirler.
DERS PROGRAMI
SEÇİLEBİLECEK DERSLER
I. YARIYIL
Felsefeye Giriş
Mantık I
Eskiçağda Felsefe I
Felsefe Tarihi I
Ortaçağ-Rönesansta Felsefe
Varlık Felsefesi
18. Yüzyılda Felsefe
Çağdaş Felsefe I
II. YARIYIL
Eskiçağda Felsefe II
Felsefe Tarihi II
Etik
17. Yüzyılda Felsefe
Bilgi Felsefesi
Bilim Felsefesi
19. Yüzyılda Felsefe
Çağdaş Felsefe II
TEMEL DERSLER
I. YARIYIL
Klâsikçağ ve Ortaçağ Felsefesi
Felsefe Metinlerinde Yorum II. YARIYIL
Modern Felsefe
Felsefe Semineri
SEÇMELİ DERSLER
I. YARIYIL
Bilgi Kuramları
Etik Kuramları
Temel Felsefe Kuramları
Matematiksel Mantık
Felsefede Araştırma Yöntemleri
Siyaset Felsefesinde Temel Yaklaşımlar
Bilim Felsefesinde Temel Sorunlar
Hukuk Felsefesi
Dil Felsefesinde Temel Sorunlar
Klasik Dillerde Felsefe Metinleri
Sanat Felsefesi Problemleri I
Serbest Seçmeli
II. YARIYIL
Varlık Felsefesi Sorunları
Uygulamalı Etik'te Güncel Konular
Çağdaş Felsefede Sorunlar
Başlıca Filozoflar
Çağdaş Siyaset Felsefesi Kuramları
Bilim Kuramları
Estetik Kuramları
İnsan Haklarının Felsefî Temelleri
Çağdaş Dillerde Felsefe Metinleri
Tarih Felsefesinde Yaklaşımlar
Sanat Felsefesi Problemleri II
Serbest Seçmeli
II. YIL
I. YARIYIL
Tez Yazımı ve Savunması -
II. YARIYIL
Tez Yazımı ve Savunması -
* Bu dersler Plastik Sanatlar Yüksek Lisans Programı tarafından verilecektir.
MEZUNİYET İÇİN GEREKLİ TOPLAM KREDİ: 24