Fransız Dili Eğitimi Doktora Öğretim Programı “dersler” ve “tez” olmak üzere iki aşamadan oluşur. Öğrenciler bir dönemde en fazla 10 kredi olmak üzere, toplam 24 kredilik ders almak zorundadırlar. En az 24 kredilik dersten başarılı olan öğrenciler Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde konu ile ilgili koşulları yerine getirdikten sonra yeterlilik sınavına girerler. Bu sınavda başarılı olanlar bir danışman öğretim üyesi yönetiminde “doktora tezi” hazırlarlar. Doktora tezi Fransızca olarak yazılır. Tez savunmasında başarılı olan öğrencilere Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından “Fransız Dili Eğitimi Bilim Doktorluğu” diploması verilir.
Programın öğretim dili Fransızca'dır.
DERS LİSTESİ
GÜZ DÖNEMİ
Özel Konular
Dil Öğretim Felsefesi ve Tarihi
Yab. Dil Öğretiminde Toplumdilbilim
Dil Öğretimi Psikolojisi
Dilbilgisi ve Fransızca Öğretimi I
Sözdizimi ve Metin Dilbilgisi I
Fransızca Öğretiminde Metinler
Dilbilim ve Fransızca Öğretimi I
Fransızca Öğretim Yöntemleri I
Fransızca Yazınsal Metinlerde Biçem İncelemesi I
Fransızcada Sözlü Dil-Yazılı Dil İlişkileri
Fransızca Öğretiminde Dil-Kültür Etkileşimi
Fransızca Öğretiminde Araştırma Teknikleri
BAHAR DÖNEMİ
Özel Konular
Dilbilgisi ve Fransızca Öğretimi II
Sözdizimi ve Metin Dilbilgisi II
Dil ve Edebiyat Araştırmaları Semineri
Çocuklara Yabancı Dil Öğretimi
Fransızca Öğretiminde Sözcelem ve Edimbilim Kuramları
Tez Yazma Teknikleri
Dilbilim ve Fransızca Öğretimi II
Fransızca Öğretim Yöntemleri II
Fransızca Öğretiminde Sözcükbilim
Fransızca Yazınsal Metinlerde Biçem İncelemesi II
Fransızca Öğretiminde Sözlü İletişim Çözümlemeleri
Fransızca Öğretiminde Basın Dili
DERS İÇERİKLERİ
FDÖ 700 Özel Konular
Anabilim/Anasanat Dallarının tez aşamasında bulunan öğrencileri tarafından alınması zorunlu olan bu ders, alanın ileri ve özgün konularını içerir. Bu kapsamda alanla ilgili yayın ve makaleler incelenerek analiz ve sentezler yapılır. Seçilen konularda çalışmalar ve araştırmalarda bulunularak raporlar hazırlanır. Bu dersler ilgili Anabilim/Anasanat Dallarının öğretim üye ve görevlilerince yürütülür.
FDÖ 703 Fransızca Öğretiminde Söylem Çözümlemesi I
Bir yorum öğesi olarak, söylem çözümleme araçları ve yöntemleri bu dersin konusudur. Bir sözcenin ana konuyla, tarihsel bir olayla bağlantısı yazınsal ve yazınsal olmayan metinlerle incelenir.
FDÖ 704 Fransızca Öğretiminde Söylem Çözümlemesi II
Bir yorum öğesi olarak, söylem çözümleme araçları ve yöntemleri bu dersin konusudur. Bir sözcenin ana konuyla, tarihsel bir olayla bağlantısı yazınsal ve yazınsal olmayan metinlerle incelenir
FDÖ 712 Kitle İletişim Araçlarında Dil Kullanımı
Bu derste gerçek olayların ve başkalarının söylediklerinin "metin biçimi"ne getirilmesi sırasında izlenen yollar incelenir ve sözcüklerin yapılandırılması, göstergenin işleyişi, metin dilbilgisi, sözcelem, edimbilim kuramı gibi dile ilişkin öğretiler üzerinde durulur
FDÖ 713 Yazınsal Metinlere Biçemsel Yaklaşım I
Bu derste, biçem alanındaki kuramsal metinlerden yola çıkılarak seçilen dilbilimsel yöntemlerle, yazınsal metinler incelenir. Bu çözümlemelerde değişik yazınsal türler ele alınır. Şiir, öykü, roman, tiyatro türlerinde dilbilimsel tercihlerin yorumu yapılır. Yabancı dil öğretiminde biçemle ilgili çözümlemeler yapılır.
FDÖ 714 Yazınsal Metinlere Biçemsel Yaklaşım II
Bu derste, biçem alanındaki kuramsal metinlerden yola çıkılarak seçilen dilbilimsel yöntemlerle, yazınsal metinler incelenir. Bu çözümlemelerde değişik yazınsal türler ele alınır. Şiir, öykü, roman, tiyatro türlerinde dilbilimsel ve dilbilgisel tercihlerin yorumu yapılır. Yabancı dil öğretiminde biçemle ilgili çözümlemeler yapılır.
FDÖ 721 Dil, Kültür ve İletişim
Bu derste Fransızca, iletişim kuramı çerçevesinde ele alınarak, bir kültür aracı olarak tanımlanır. Bir ulusun kültürel varlığının o ulusun diline nasıl yansıdığı araştırılır.
FDÖ 726 Sözbilim ve Şiirsel Dil
Şiirsel dilin kullanım alanları, çeşitli biçim ve amaçlarla oluşturulmuş şiirsel metinlerin çözümlenmesi ve şiirsel metin oluşturma denemeleri
FDÖ 737 Söylem Türlerinin Ders Malzemesi Olarak Kullanımı I
Son 10 yılda yayınlanmış, çeşitli düzeylerdeki Fransızca öğretim kitaplarının, alıştırma kitaplarının, öğretim kuramları çerçevesinde ve söylem türleri bağlamında incelenmesi ve yeni malzemelerin önerilmesi
FDÖ 739 Dilbilim Akımları ve Çağdaş Eleştiri Yöntemleri
Bu derste kitle iletişim araçlarında sunulan Fransız yazın eleştirisi yoluyla sözlü ve yazılı basın dilinin irdelenmesi, değişik kuramların ve tarihinin incelenmesi yapılır.
FDÖ 740 Fransızca Öğretimi ve Sözcelem-Edimbilim Kuramları
Sözcelerin edimbilimsel, söylemsel ve iletişimsel özelliklerinin kuramsal açıdan incelenmesi; özne kavramı, anlam oluşturma ve anlamlandırma ilişkileri; Fransızcanın yabancı dil olarak öğretilmesi sırasında oluşturulan sözcede karşıtlık ve benzerlik ilişkileri üzerinde durulur.
FDÖ 742 Söylem Türlerinin Ders Malzemesi Olarak Kullanımı II
Çeşitli dil düzeylerinde oluşturulmuş söylem türlerinin sınıflamasının yapılması, dil, söz ve kültür açısından incelenmesi; özellikle kitle iletişim araçlarında yer alan söylemlerin dil, düşünce ve dil öğrenme bağlamında incelenmesi.
FDÖ 743 Yazınsal ve Görsel Göstergebilim I
Bu derste göstergebilimin temel kavramları, çözümleme yöntemleri kitle iletişim aracı olan resimli ve yazılı reklamlarda ve yazında göstergeler yoluyla incelenir. Ayrıca göstergebilimin yabancı dil eğitimindeki işlevi gösterilir.
FDÖ 744 Fransızca Öğretiminde Reklam Dili
Bu derste sözlü ve yazılı Fransızca reklamlar biçimbilgisi, sözdizim, sözcükbilim, anlambilim aracılığıyla anlamlandırılarak günümüz Fransız kültürü tartışılır.
FDÖ 746 Yazınsal ve Görsel Göstergebilim II
Bu derste, göstergebilimin temel kavramları, çözümleme yöntemleri kitle iletişim aracı olan resimli ve yazılı reklamlarda ve yazında göstergeler yoluyla açıklanır. Ayrıca göstergebilimin yabancı dil eğitimindeki işlevi gösterilir.
FDÖ 751 Fransızca Öğretimi ve Anlambilim