Geomatik Doktora Programı

E-posta ile bilgi

Geomatik Doktora Programı

  • Program tanımları
    Geomatik Doktora Programı

    Programlarımızın amacı, öğrenciye bağımsız araştırma ve bilimsel olayları geniş ve derin bir bakış açısıyla irdeleyerek yorum yapma, yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneği kazandırmaktır. Programların öğretim dili Türkçe ve İngilizce’dir.
     
    Doktora programını tamamlama süresi, yüksek lisans derecesi ile başlayanlar için sekiz yarıyıl; lisans derecesi ile başlayanlar için on yarıyıldır. Ders ve uygulamalarını iki yarıyılda bitiren bir öğrenci, tez çalışmasını iki yarıyıldan az olmamak üzere tamamlaması halinde, yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler en az beş yarıyılda, lisans derecesi ile kabul edilenler ise yedi yarıyılda mezun olabilir.

    DERS PROGRAMLARI

    İleri Ölçme
    Coğrafi Bilgi Sistemleri (GIS)
    Boru Hatları Projeleri ve Aplikasyonları         
    Arazi Bilgi Sistemleri
    İleri Ölçme Sistemleri
    Coğrafi Bilgi Sistemleri İle Dünya Konum Belirleme Sistemlerinin Entegrasyonu
    Kartografya
    En Küçük Kareler Yöntemi İle Dengeleme
    Büyük Yapıların Kontrolü
    Büyük Yapı Projelerinin Aplikasyonu
    Barajlar, Güvenliği ve Kontrolü
    İleri Alet Bilgisi
    İmar ve Kadastro Uygulamaları
    Uzaktan Algılama
    İleri Fotogrametri
    İleri Jeodezi
    İleri Dünya Konum Belirleme Sistemleri
    Uzaktan Algılamada Veri İşleme Yöntemleri Ve Sistemleri
    Seminer
    Doktora Tez Çalışması

    DERS İÇERİKLERİ

     
    FCS001 İleri Ölçme
    Ölçülerdeki hatalar, Elektronik uzunluk ölçümü, İnce nivelman, EDM poligonu, Yer ölçmeleri, Elektronik topoğrafik ölçüm, Elektronik çizim, İnşaat ölçmeleri, Alan-hacim hesapları.
     
    FCS002 Coğrafi Bilgi Sistemleri (GIS) 
    Analiz fonksiyonu, Analiz için coğrafik verilerin organizasyonu, Veri katmanları, Kapsanan alanların parçalara ayrılması, ABS’ nin sınıflandırılması, Veri analizi ve bakımı, Format dönüşümleri, Kenarlaştırma, İşlem fonksiyonları, Çizgi koordinat inceltimi, Uygulamalar.
     
    FCS003 Boru Hatları Projeleri ve Aplikasyonları  
    İçme ve sulama suyu projeleri ve aplikasyonları, Kanalizasyon projeleri ve aplikasyonları, Kurutma projeleri ve aplikasyonları, Petrol ve doğalgaz hatları projeleri ve aplikasyonları.
     
    FCS004 Arazi Bilgi Sistemleri (LIS)  
    Arazi bilgi sistemlerine giriş, Arazi kullanım politikası, Çok amaçlı kadastroda görüşler, Arazi bilgi sistemleri fonksiyonları, gereksinimleri ve veri kalitesi.
     
    FCS005 İleri Ölçme Sistemleri 
    Uzaktan algılama, Coğrafik bilgi sistemine giriş, Fotogrametri, Dünya konum belirleme sistemleri, İnersiyal sistemler (IS), Laser Ranging (LR), Jeodezik uydular, Çok uzun baz enterferometresi (VLBI) ve bunların entegrasyonu.
     
    FCS006 Coğrafi Bilgi Sistemleri İle Dünya Konum Belirleme Sistemlerinin Entegrasyonu 
    Bilgi sistemleri, Coğrafik bilgi ve arazi bilgi sistemleri, ABS uygulamaları, ABS giriş-çıkış elektronik düzeni, GPS kuramı, GPS uygulamaları, GPS ve bağlantılı teknolojiler, Haritalar ve izdüşümler, ABS veri modelleri, Data-base yönetim sistemleri, GPS teknolojileri ile ABS veri toplanması.
     
    FCS007 Kartografya
    Giriş, İzdüşüm sistemleri, Açı koruyan izdüşümler, Uzaklık koruyan izdüşümler, Koordinat dönüşümleri, UTM projeksiyonu, Pafta bölümlendirilmesi ve adreslenmesi, Pafta altlıkları ve çoğaltma, Sayısal haritalar.
     
    FCS008 En Küçük Kareler Yöntemi İle Dengeleme                                          
    Hatalar, Hata yayılma kanunu, Olasılık, Dağılımlar, En küçük kareler yöntemi ile dengelemenin esasları, Çeşitli dengeleme yöntemleri, Uygulama.
     
    FCS009 Büyük Yapıların Kontrolü 
    Büyük yapılar, Büyük yapıların güvenliği, Büyük yapılardaki önemli kazalar, Yetersizlik nedenleri; temel sorunları, sızıntı, erozyon, sedde hareketi, akışkanlık, malzeme bozulması, tahrip, kayma, depremler, Deformasyon ölçümleri, Fiziksel ölçümler, Kimyasal ölçümler, Geodezik ölçümler, Verilerin değerlendirilmesi ve yorumlanması, Koruma ve geliştirme.
     
    FCS010 Büyük Yapıların Aplikasyonu 
    Okyanus yapıları; jack-up’lar, yarı batık yüzen platformlar, çelik jacked platformlar, ağırlık, beton ve çekme ayaklı platformlar, büyük baraj, gökdelen, büyük açıklıklı köprü, yoğunlaştırma kuleleri projelerinin ölçüm ve aplikasyonları.
     
    FCS011 Barajlar, Güvenliği ve Kontrolü  
    Giriş, Baraj türleri, Yer seçimi, Rezervuar hesabı, Baraj hesapları, Enjeksiyonlar, Malzeme kontrolü, Zemin kontrolü, Yeraltı su seviyesi kontrolü, Güvenlik kontrolleri; Jeodezik ölçümler ve değerlendirilmesi, Fiziksel ölçümler ve değerlendirilmesi.
     
    FCS012 İleri Alet Bilgisi 
    Optik, optik uzunluk ölçme aletleri, İncelikli açı ölçümü ve sistemleri, Açı ölçümünde hatalar ve yaklaşımlar, elektromagnetik dalgalar yardımıyla uzunluk ölçümü, Elektromagnetik dalgaların yayılması, Elektronik ölçü aletleri ve sistemleri, Aletlerin kalibrasyonları.
     
    FCS013 İmar ve Kadastro Uygulamaları 
    İmar uygulama planları, İmar uygulama planlarının aplikasyonları, Yeniden düzenleme, Parsellerin kadastro ölçümleri ve tapu tescilleri, GIS uygulamaları.
     
    FCS014 Uzaktan Algılama 
    Elektromagnetik dalgalar ve özellikleri, Uzaktan algılama (RS) uyduları, Sensörler, RS sistemleri, Antenler, Veri transferi, Yorumlama, Haritalama, Uygulama.
     
    FCS015 İleri Fotogrametri 
    Sayısal kameralar, Sayısal hava fotoğrafları, Havai nirengi, Uçakta GPS, Ortofoto, Görüntü işleme.
     
    FCS016 İleri Jeodezi 
    Geometrik jeodezi, Uydu jeodezisi, Fiziksel jeodezi.
     
    FCS017 İleri Dünya Konum Belirleme Sistemleri
    Jeodezik konum belirleme, Referans istasyonları, Araç izleme, Araç yönetimi
     
    FCS018 Uzaktan Algılamada Veri İşleme Yöntemleri Ve Sistemleri 
    Giriş, Elektromanyetik Enerji- Spektrum, Atmosfer etkisi, Bitki örtüsünün, Suyun, Yüzey cisimlerinin spektral yansıması, Yüzey cisimlerinin mikrodalga bölgesinde davranışı, Elektromanyetik ışınımın algılanması, algılama sistemleri, Elektro optik sistemler, Mikrodalga algılama platformları, Pasif mikrodalga radyometresi; RADAR, LIDAR, Algılama Platformları, Veri değerlendirme, Monospektral veri; Çok spektrumlu veri; Radyometrik düzeltme; Geometrik düzeltme, Arazi kullanımında uzaktan algılama uygulamaları, Jeoloji biliminde, Deniz Bilimlerinde, Çevre Bilimlerinde, Kıyı Alanları Yönetiminde uzaktan algılama uygulamaları, CBS (GIS), KKS (GPS) ve uzaktan algılama entegrasyonu.

    FCS102 Seminer 

     FCS203 Doktora Tez Çalışması 

E-posta ile bilgi

İnşaat mühendisliği ile ilgili diğer programlar