Giriş gereklilikleriALES Sayısal Puanı minimum 60 olmalıdır. Minimum lisans mezuniyet not ortalaması 2.6/4.0 (75/100) olmalıdır. Tüm mühendislikler ve temel bilimler mezunları tercih edilir
Program tanımlarıMalzeme ve İmalat Yüksek Lisans Programı
Ders Listesi
Zorunlu Dersler
Malzemelerin Mekanik Davranışı
Seminer
Uzmanlık Alan Dersi
Engineering Mathematics
İleri İmalat Yöntemleri
Computer Integrated Manufacturing
Seminer
Uzmanlık Alan Dersi
Engineering Mathematics
Seçmeli Dersler
Ölçme Sistemleri ve Metroloji
Malzemelerde ve Yapılarda Yorulma
Fracture Mechanics
İleri Kaynak Yöntemleri
Plastisite Teorisi ve Uygulamaları
İmalatta Malzeme Modelleme
Micro Electro-Mechanical Sensors (Mems): Manufacturing & Applications
Hasar Analizi
Kaynak Mühendisliği
Polimer Mühendisliği
Materials and Design for High Temperarture Service
Finite Element Analysis in Manufacturing
Kütle ve Sac Şekillendirme Mekaniği ve Uygulamaları
Talaşlı İmalatın Mekaniği ve Analizi
Ders İçerikleri
Malzemelerin Mekanik Davranışı
Kristal yapı kusurları. Dislokasyonlar ve malzemelerin mekanik özelliklerine etkisi. Plastik şekil değişimi mekanizmaları. Malzemelerde dayanım arttırıcı mekanizmalar. Hasar kavramı, gevrek ve sünek kırılma. Doğrusal elastik kırılma mekaniği esasları ve uygulamaları. Mühendislik malzemelerinde yorulma ve kırılma. Yorulma karşı tasarımda malzeme seçimi. Sürünme mekanizmaları, yüksek sıcaklıklar için malzeme seçim ve tasarım ilkeleri. Malzeme davranışında ortam etkisi. Hasar analizi.
Seminer
Seminerler; öğretim elemanları, çağrılı konuşmacılar ve derse kayıtlı öğrenciler tarafından verilir. Öğrenci Sunumları, tez çalışmaları kapsamında da olabilir.
Uzmanlık Alan Dersi
Danışmanın yönetimindeki tez seviyesinde olan tüm yüksek lisans öğrencilerinin çalışma konularının ve bu konulardaki yeni gelişmelerin değerlendirilmesi.
Engineering Mathematics (Mühendislik Matematiği)
Matrisler ve lineer denklemler. Özdeğer problemleri. Adi diferansiyel denklemler. Kısmi diferansiyel denklemler. Karakteristikler Yöntemi.
İleri İmalat Yöntemleri
Geleneksel olmayan metal işleme yöntemleri; Mekanik, Elektriksel, Isıl ve kimyasal yöntemler. İleri plastik şekillendirme yöntemleri, sıcak izostatik presleme. Süperplastik şekillendirme. Hidro-şekillendirme, manyetik dalga ile şekillendirme. Toz metallurjsi ve ileri seramik parça imalatı. Metallerin yüzey işlemleri. Yüzey kimyası, yüzey sertleştirme yöntemleri, yüzey kaplamaları, plazma destekli yüzey işlemleri.
Computer Integrated Manufacturing (Bilgisayarlı Bütünleşik İmalat)
İmalatta bilgi tabanlı teknolojiler. Ürün gerçekleştirme sistemleri. Parça şartnamesinin gözden geçirilmesi ve Bilgisayar destekli tasarım. Bütünleşik ürün/süreç geliştirme. İmal usullerinin otomasyonu ve kontrolü: Programlanabilir mantık kontrolörleri (PLC), Bilgisayarlı nümerik kontrol (CNC) yapısı ve programlama. Endüstriyel robotik. Serbest Şekilli Katı İnşası (katmanlı üretim, hızlı prototip üretimi). Bilgi tabanlı imalat, Bilgisayar destekli süreç planlaması. İnternet destekli imalat, Sanal İmalat. Ürün veri yönetimi. Yeni gelişen imalat teknolojilerinin yönetimi.
Seminer
Seminerler; öğretim elemanları, çağrılı konuşmacılar ve derse kayıtlı öğrenciler tarafından verilir. Öğrenci Sunumları, tez çalışmaları kapsamında da olabilir.
Uzmanlık Alan Dersi
Danışmanın yönetimindeki tez seviyesinde olan tüm yüksek lisans öğrencilerinin çalışma konularının ve bu konulardaki yeni gelişmelerin değerlendirilmesi.
Engineering Mathematics (Mühendislik Matematiği)
Matrisler ve lineer denklemler. Özdeğer problemleri. Adi diferansiyel denklemler. Kısmi diferansiyel denklemler. Karakteristikler Yöntemi.
Ölçme Sistemleri ve Metroloji
Ölçmeye giriş. Ölçme standartları, toleranslar ve ölçme hatalarının kaynakları. Ölçme ve sensör tekniği. Temel boyutsal ölçüm aletleri. Kalibrasyon:Kalibrasyonda hata,prosedürler.Açısal ölçmeler, düzlemsellik, düzgünlük, diklik ve yuvarlaklık ölçümleri. Laser mikrometresi.Sınır mastarları. Vida mastarları. Küçük lineer yer değiştirmeler. Dolaylı ölçme. İmalatta kullanılan ölçme teknikleri.Koordinat ölçme tekniği.
Malzemelerde ve Yapılarda Yorulma
Yorulma olayının tanımı ve mekanizması. Yorulma zorlaması türleri. Malzemelerin yorulma dayanımı ve deneysel olarak saptanması. Yorulma dayanımı diyagramları. Yorulmaya karşı tasarımda klasik yöntem ve uygulamalar. Kısa Ömürlü Yorulma.
Kırılma mekaniğinin esasları. Çatlak ilerleme bağıntıları ve yorulmaya karşı tasarımda kırılma mekaniği yaklaşımı.
Fracture Mechanics (Kırılma Mekaniği)
Kırılma Mekaniği kavramı. Mühendislik parçalarının analizinde Kırılma Mekaniği ve Mukavemet' in yeri. Sürekli ortamda elastic gerilme/birim şekil değiştirme analizi. Elastik çatlak-uçu gerilme analizi. Pratik geometriler için gerilme şiddet faktörleri. Çatlak-uçu plastik bölgenin analizi. Düzlemsel gerilme ve düzlemsel birim şekil değiştirme kırılma toklukları. Enerji metotları. Çevrenin çatlak büyümesine etkisi. Yorulma. Yorulma ile çatlak büyümesi.
İleri Kaynak Yöntemleri
Kaynak yöntemlerinin gelişimi; Eritme, Basınç ve Katı hal kaynak yöntemleri; Yüksek enerji yoğunluklu kaynak yöntemleri; Termit kaynağı; Plazma ark kaynağı, Elektrocüruf kaynağı; Difüzyon kaynağı; Sürtünme kaynağı; Manyetik alan kaynağı; Patlamalı kaynak, Ultrasonik kaynak; Yüksek Frekans kaynağı, Dar aralık kaynağı; Termik kesme, püskürtme.
Plastisite Teorisi ve Uygulamaları
Plastisite teorisinin esasları: Gerilme ve birim şekil değiştirme analizi. Akma kuralları, Pekleşme, plastik kararsızlık, şekil değiştirme hızının ve sıcaklığın etkileri. Plastik şekil verme işlemlerinin analizinde kullanılan yöntemler: İdeal iş, Dilim, Üst sınır, Kayma düzlemi dağılımı, sonlu farklar ve sonlu elemanlar yöntemleri. Şekillendirme analiz yöntemlerinin endüstriyel işlemlerde uygulamaları: dövme, ekstrüzyon, çekme, haddeleme ve sac işleme.
İmalatta Malzeme Modelleme
Isı geçişi, malzeme akışı ve deformasyon sonucunda oluşan içyapının tahmini. İmalatta malzeme içyapısını ve dolayısı ile şekillendirilmiş malzeme özelliklerini kontrol etmenin bilimsel esasları. Matematik ve fiziksel modelleme, imalat işlemlerine sistem yaklaşımı. Isı esaslı işlemlerde modelleme. Isıl-mekanik işlemlerde modelleme. İmalatta içyapı kusurlarının ortaya çıkışını modelleme.
Micro Electro-Mechanical Sensors (Mems): Manufacturing & Applications ( Mikro Elektro-Mekanik Sensörler(Mems): Üretimleri Ve Uygulamaları )
Temel silikon teknolojisi tabanlı mikro üretim teknikleri. Yüzey ve hacim micro şekil verme. Temel mekanil sensörler. Diagramlar ve membranlar. Kuvvet ve basınç sensörleri. İvme ve açısal değişim sensörleri. Akım sensörleri. Rezonant sensörleri. Elektronik bağlantı ara yüzleri. Paketleme.
Hasar Analizi
Hasar analizi ile ilgili temel kavramlar. Teknolojik hatalar. Hasar analizinin safhaları. Hasar tipleri ve özellikleri. Distorsiyon, kırılma, yorulma, korozyon, gerilmeli korozyon, korozyonlu yorulma, hidrojen gevrekleşmesi, sünme, sürtünme ve aşınma hasarları ve bunların analizi. Türlü hasar tipleriyle ilgili vaka etüdleri.
Kaynak Mühendisliği
Kaynaklı yapıların tasarımı. Malzemelerin kaynağa uygunluklarının esasları. Kaynak prosedür şartnamesinin hazırlanması. Kaynak personelinin eğitimi ve sertifikalandırılması. Kaynak planının hazırlanması. Kaynaklı imalat. Kaynak dikişlerinin kalitesi ve değerlendirilmesi. Kaynaktan sonraki ısıl işlemler.
Polimer Mühendisliği
Polimerlerin yapısı, sınıflandırılması ve uygulama alanları. Fiziksel, termik, mekanik ve reolojik özellikleri. Plastik ürün imalatında çeşitli proseslerin analizi ve karşılaştırılması. Proses parametreleri ve tasarım prensipleri. Kalıplamanın mekanik özellikler üzerine etkisi.
Materials and Design for High Temperarture Service (Yüksek Sıcaklık Malzemeleri ve Tasarım)
Mekanik esaslar. Kristal kusurları ve katı hal yayınması. Sürünme mekanizmaları. Sürünme eğrisinin analizi. Sıcaklık ve gerilmenin sürünme eğrisine etkileri. Sürünme deformasyon mekanizma haritaları. Sürünme hasarı ve sürünme kırılması mekanizma haritaları. Yüksek sıcaklıklarda yorulma ve kırılma. Sürünme-yorulma etkileşimi ve ömür tayin yöntemleri. Yüksek sıcaklık malzemeleri. Yüksek sıcaklıklar için tasarım prensipleri ve uygulamaları.
Finite Element Analysis in Manufacturing (İmalatta Sonlu Eleman Analizi)
Fiziksel esasları tanımlama ve bünye denklemlerini ile temel eşitlikleri tanıtma. İmalat işlemlerinin değişkenlerini belirleme. Doğrusal olmayan sonlu elemanlar yöntemini, malzeme ve geometriden kaynaklanan doğrusallıktan sapmaları, zamana bağlı problemleri tanıtma. İki durumu bir arada ele alan problemleri tanıtmak. Isıl esaslı işlemlerde sonlu elemanlar yöntemi. Büyük şekil değişimlerinde sonlu elamanlar yöntemi ve ısıl-mekanik işlemlerde sonlu elamanlar yöntemi.
Kütle ve Sac Şekillendirme Mekaniği ve Uygulamaları
Metallerin plastik şekillendirmesine giriş. Kütle şekillendirme yöntemlerinde proses tasarımı ve analizi-dilim yöntemi: Dövme, ekstrüzyon, haddeleme ve çekme; Sac İşleme Yöntemlerinin proses tasarımı ve analizi: Kesme, bükme, derin çekme, sıvama, hidromekanik şekillendirme ve incelterek çekme. Şekillendirme kalıplarının tasarım ve imalatı, Şekillendirme teçhizatı ve tasarımı, Proses kontrol teknolojileri ve şekillendirme işlemlerinde kalite kontrolü
Talaşlı İmalatın Mekaniği ve Analizi
Talaşlı imalat teknolojisi, talaş oluşumu, talaş kaldırma mekaniği, ısı oluşumu ve dağılımı, kesme hızının etkisi, temas ve sürtünme, talaş kaldırma işlemlerinin modellenmesi, takımlarda hasar, ömür, işlenebilirlik, talaşlı imalatta statik ve dinamik şekil değiştirmeler, dinamik davranışlar, titreşim, tırlama, işleme ekonomisi ve optimizasyon.