Giriş gereklilikleriPrograma basvuru yapabilmek için ALES (Sayisal) puaninin en az 55 olmasi uygun görülmüstür.
Program tanımları"Mimarlik Yüksek Lisans Programı” mimarlik alani çerçevesinde üretilmis bilgiyi kullanip derleyerek arastirma yapmak, teknoloji alanindaki gelismeleri yakindan izlemek üzerine yogunlasmaktadir. Yüksek lisans dersleri ile birlikte yüksek lisans tez çalismasi yapilmasi da yüksek lisans programinin tamamlanmasi için gereklidir. Bu programa devam etmek isteyen iç mimarlik ögrencileri, mimarlik lisans programindan bir teorik bir atölye dersi olmak üzere iki ders almak zorundadir.
Ders Listesi
Mimari Tasarım I-II
Mimarlık Tarihi ve Teorisi III
Mimari Araştırma
Mimarlık Tarihi ve Teorisi
Araştırma Özel Konular
Mimarlıkta Güncel Konular
Tez Semineri
Mekanın Tanımlanması
Bina Morfolojisi
Yapım Teknolojisi
Güneş Enerjisi ve Edilgen Tasarım
Yerleşim Düzenlemesi ve Tasarımı
Modern ve Post modern Mimarlık Konuları
Bilgisayar Destekli Mimari Araştırma
Çevre Psikolojisi
Yapım Sistemeleri Entegrasyonu
Endüstrileşmiş Yapım Sistemleri
Yapım Ekonomisi
Ders İçerikleri
Mimari Arastirma
Arastirmada farkli yaklasim ve yöntemlere giris. Problem çözme, planlama, programlama, analiz, sentez ve degerlendirme yoluyla arastirma becerisinin gelistirilmesi ve bir mimari problemin çözümünü, belirli bir islem sirasini izleyerek gerçeklestirme .
Mimarlik Tarihi ve Teorisi
Ders, klasik dönemden günümüze insan yapisi fiziksel çevrenin genel bir görünümünü çizmeyi amaçlar. Mimarlik teorileri ve kavramlari güncel degisimler, elestiriler dersin kapsami içindedir.
Mimarlikta Güncel Konular
Ders; Modernizm ve özellikle de Post-Modernizm dönemlerinde gelismelere yol açan baslica mimarlik akimlari ve teknik buluslara genel bir bakis çerçevesindedir. Mimarlar ve mimarlik elestirmenlerinin teorik yorumlari ve yüzyilin belli basli yapilari üzerinde önemle durulmaktadir.
Arastirma-Özel Konular
Ilgi alanlari; mimari tasarim, teori, mimarlik tarihi, mimari çevre denetimi ve teknoloji alanlarinda seçilmis belirli konulardir. Konu kapsaminin arastirilmasi ve tanimlanmasina odaklanilacaktir.
Tez Semineri
Tez çalismasi tamamlanmadan önce; ögrencinin tez alaninda verecegi seminerdir.
Mekanin Tanimlanmasi
Ders, tarih içinde mimari mekana genel bir bakis çerçevesi çizerek, mekani kavrama ve degerlendirme anlayisi olusturmayi amaçlamaktadir.
Bina Morfolojisi
Ders, tarihte sehir morfolojisinin gelisiminin genel bir çerçevesini çizerek; tipolojiler ve yapi tipleri ile ilgili bir öngörü olusturmayi amaçlamaktadir.
Yapim Teknolojisi Dersin kapsamina, genel anlamda yapi üretimi alaninda olusan teknolojik degisikliklerin getirdigi yeni kavram ve gelismeler; ahsap, çelik, cam, kompozit malzemelerin özellikleri ve sinirlamalari; üretim, yapim ve test teknolojileri; hazir yapi elemanlarinin monte edilmesi, birlesme ve toleranslari; hizla gelisen teknolojiler, buluslar ve teknoloji transferi; enerji, bina örtü sistemleri, çati duvar örtüleri, kaplama, giydirme, cam teknolojileri, vb. konular girmektedir.
Yapinin Termal Performansi ve Yalitim Teknolojisi Binalarda isi transferinin esaslarina, temel prensiplerine ve basitlestirilmis analitik islemlere giris. Yapi malzemelerinin termal özellikleri, iletkenlik, isi transferi modelleri, kondüksiyon, konveksiyon, radyasyon, opak bilesenlerde ve camda isi akisi, sol-air prensipleri, denge durumunda isi transferi, periyodik isi transferinin basit islemleri ve bina kabugunun termal yalitim teknolojisi bu derste ele alinan konulardir.
Günes Enerjisi ve Edilgin Tasarim Ders, solar geçirgenligin belirlenmesi, gün isiginin gölgelenmesi ile solar isitma kontrolü, yönlendirme ve insaat, binalarin enerji gereksinmelerine bagli olarak saglanabilecek solar enerji miktari ve enerjiyi toplama, depolama ve kullanma yöntemleri; günes enerjisi sistemlerinin ve edilgin tasarim ilkelerinin kullanisliligi ve ekonomisi konularinin kapsar. Yapi Malzemeleri ve Bilesenleri Yapi malzemelerinin, birlesik malzemelerin ve bilesenlerin fiziksel, fonksiyonel ve performansa iliskin özelliklerinin sistematik analizi. Üretim, yapida kullanim; özellikle kullanim performanslari için tercih edilen malzemelerin test edilmesi; pratik kullanimda malzemelerin performans özelliklerinin degerlendirilmesi.
Çevre Düzenlemesi ve Tasarimi Çevre planlama ve tasarimina iliskin kavram, prensip, standart ve yöntemler; çevre planlama ve tasariminda tarihsel yaklasim; çagdas kapsam ve karmasiklik; fiziksel çevre ve bilesenleri; arazinin biçimi, dogal ve insan yapisi elemanlarin organizasyonu; tasarim ve çevre kosullarinin iliskisi; tasarim prosedürleri; aktiviteler, dolasim, birimler, servisler, görsellik, bitkilendirme ve diger detaylar. Ders, workshop çalismalariyla desteklenmektedir.
Modern ve Post-Modern Mimarlik Konulari Ders, belirli mimarlar ve projeler araciligiyla, modernizm ve post-modernizemle ilintili polemiklerin, post-modern döneme iliskin mimarlik konularinin tartisilmasini amaçlamaktadir. Bilgisayar Destekli Mimari Arastirma Arastirma yöntemlerine yönelik problem tanimlama, probleme uygun hipotez kurma ve test etme süreci anlatilacak. Mimarlik alaninda kullanilan bilgisayar programlari tanitilacak. Proje alanlarinda yapilan analitik etüt bilgilerinin bilgisayar programlarina nasil aktarildigi islenecektir.
Çevre Psikolojisi Mimarlik insa edilmis çevrenin temel belirleyicisidir. Mimarlik hem toplum ve kültürel yapinin sentezinin hemde bu yapidaki degisimin göstergesidir. Bu yönü ile mimarlik, çevre, toplum ve insandan etkilenir ve toplumu etkiler. Bu etkilesim çerçevesinde çevre psikolojisi, mekanin insan psikolojisi üzerine etkilerinin incelenmesini, çevrenin algilanmasi ve degerlendirilmesini ve toplumsal yapinin temel özellikleri ve mekan ile iliskilerini konu edinmektedir.
Dayaniklilik, Bozulma ve Hasar Yapi malzemelerinin dayanikliligi ve dayaniklilik testi. Yaygin kullanimi olan yapi malzemelerinde; metaller, beton, tugla, alçi, cam, plastikler üzerinde korozyon, isi, nem ve yagmursuyu etkileri, çiçeklenme vb. bozulmalar. Yapim Sistemleri Entegrasyonu Ders, pasif ve aktif yapi alt-sistemlerin entegrasyonu ile ilgili kuramsal ders ve derse bagli uygulama çalismasindan olusmaktadir. Proje; yapi sistemi performansinin bütünü ile olan iliskisini de göz önünde bulundurarak, bir yapi elemaninin, strüktürün ya da servis sistemlerinin tam entegrasyonu ya da farkli yapi tiplerinde enerji korumasi, enerji kullanimi arastirmalari gibi kismi entegrasyon biçiminde olabilir. Örgenci kendi ilgi alanina yönelik bir inceleme yürütebilir. Ders sonunda, ögrenci ‘amaç, kullanilan metodoloji ve sonuçlarin degerlendirilmesini’ içeren bir rapor sunar ve sinava girer.
Endüstrilesmis Yapim Sistemleri Yapida endüstrilesme kavrami, malzemeler, üretim, tasima,montaj ve insaat tekniklerinin bu çerçevede ele alinmasi. Baslica endüstriyel yapi sistemleri olan hafif ve agir prefabrike sistemlerin analiz ve degerlendirilmesi. Hafif strüktürlü ve hafif elemanlardan olusmus endüstriyel yapilarda dis kabugun strüktüre entegre edilmesi gibi bina alt sistemlerinin yapiya entegrasyonu.
Yapim Ekonomisi Proje düzeyinde yapi ekonomisi kavram ve prensipleri. Yapi ekonomisine iliskin verilerin sunusu: brifing, tasarim ve yapi maliyetleri üzerindeki etkenler ve farkli yaklasimlar. Ön proje, yapim ve kullanim asamalari boyunca isletme giderlerine yaklasim. Bütçe planlamasi ve kontrolü teknikleri ve farkli yöntemlerinin incelenmesi. Proje bütçesi, maliyet tahmini teknikleri ve bina isletmesi giderlerinin analizi.