Organik Kimya Yüksek Lisans Programı

E-posta ile bilgi

Organik Kimya Yüksek Lisans Programı

  • Program tanımları ORGANİK KİMYA

    Programın Amacı
    Organik Kimya ve Polimer Kimyası konularında öğrencilerimizin bilgi ve becerilerini arttırmak, gerek endüstride gerekse bilimsel araştırmalarda kariyer yapmak üzere hazırlamaktır. 

    Programın Dili : Türkçe

    Bilimsel Hazırlık Program Gerektiren Bilim Alan ve Dalları
    Kimya Mühendisliği, Biyoloji, Fizik, Eczacılık, Malzeme Bilimi

    Farklı bilim dallarından mezun olmuş olan öğrencilerin almaları gereken fark derslerinin sayısının 3’ü aşması halinde Bilimsel Hazırlık Programı’na alınırlar. Bilimsel Hazırlık Programı’nda 2 yarıyılda toplam 30 kredi saatinden fazlasını gerektiren dallardan mezun olmuş öğrenciler lisansüstü programına alınmazlar.

    ORGANİK KİMYA DERS İÇERİKLERİ


    İLERİ REAKSİYON MEKANİZMALARI I
    Organik Kimya’da karşılaşılabilecek nükleofilik substitusyon ve elektrofil katılım reaksiyonları, aromatik halkada gerçekleştirilen reaksiyonlar. Bazı örnek makalelerin reaksiyonlarının incelenmesi

    POLİMER KİMYASI VE UYGULAMALARI
    Bu ders kimya, kimya mühendisliği ve malzeme bilimlerinde öğrenim yapan lisans ve yüksek lisans öğrencilerine uygundur. Bu dersin amacı polimer kimyasının temel bilgileri ve polimerizasyon yöntemleri (radikal, iyonik,   basamaklı polimerizasyon, halka-açılma polimerzasyonu gibi) ile prensiplerin kazandırılmasını amaçlamaktadır. Bu kapsamda, endüstriyel yönden önemli olan bazı polimerlerin sentezleri üzerinde durulacaktır.

    REAKTİF ARA ÜRÜNLER
    Karbenler, Nitrenler ve Dehidroaromatlar gibi araürünlerin reaksiyon esnasında oluşumu ve bunların diğer reaktantlarle verdikleri ürünler, mekanizmalarının tartışılması.

    ORGANİK KİMYADA TEORİK YÖNTEMLER
    Valans Bağ Teorisi, Moleküler Orbital Teorisi (Schrödinger Denklemi, LCAO Yöntemi), Hükel Teorisi ve Uygulamaları (Seküler Determinant Çözümlenmesi; Delokalizasyon   Enerjisi, Yük Yoğunluğu, Bağ Mertebesi, Serbest Valans İndeksi Hesaplamaları; Frost   Çemberi; Alternant-Nonalternant Sistemler), PMO Teorisi (Orbital Etkileşimleri ile Organik Tepkimelerin Yorumlanması), Orbital Simetrisi (Woodward-Hoffmann Yaklaşımları: Elektrosiklik, Siklokatılma ve Sigmatropik Tepkimeler, Korelasyon Diyagramları), Simetri ve Grup Teorisi (Simetri Elemanları ve İşlemleri, Schoenflies Point Grupları, Karakter Tabloları, Simetri Uygulamaları)

    POLİMER KARAKTERİZASYONU
    Spektroskopik, mekanik, fiziko-kimyasal ve ışık saçılımı tekniklerini kapsayan çeşitli metodlar ile polimerlerin karakterizasyonu.   Polimerlerin molekül ağırlıklarının ve molekül ağırlığı dağılımlarının tespit edilmesi.   Polimerlerde mikroyapıların incelenmesi, örneğin taktisite, dallanma ve ağ yapılar.

    STEREO KİMYA
    Sterokimyanin temel kavramları, rasemik karışimların resülüsyonu, stereoizomerlerin hazırlanması, asimetrik sentezler, Stereoizomerlerin belirlenmesinde yapı belirlemede kiroptik metotların kullanılması.

    HESAPSAL ORGANİK KİMYA
    Hesapsal Yöntemler (SCF Metodu, Ab initio MO Yöntemleri, Semiempirik Yöntemler) , MOPAC, GAUSSIAN, SPARTAN Programlarının Kullanımı (İnput Hazırlama, Geometri Optimizasyonu, Enerji Minimizasyonu) Konformasyonel ve Stereoelektronik Etkiler, Potansiyel Enerji Yüzeyleri Reaksiyonlarda Geçiş Konumlarının Modellenmesi (Frekans Hesapları) Reaksiyon Termokimyası, Kimyasal Reaksiyonlar ve Reaktiflik Bilgisayar ile uygulamalar (Ödevler   verilecek)

    ORGANİK KİMYADA ÖZEL KONULAR I
    Güncel literatürden organik kimya ile ilgili bazı özel konular

    POLİMER FOTOKİMYASI
    Fotokimyanın temel prensipleri, uyarılmış hal ve moleküller arası enerji transferi, Radikal ve Katyonik Fotobaşlatıcılar, Fotokimyasal yolla başlatılmış polimerizasyon reaksiyonları, Blok ve Aşı Kopolimerlerinin fotokimyasal yolla sentezi, Polimerlerde fotokimyasal kararlılığın sağlanması, Fotoresist sistemler, fotokimyasal yolla hazırlanan yapıştırıcılar ve UV-ışınları ile kaplama hazırlanması tekniğinde son gelişmeler işlenecektir.

    ORGANİK YÜZEY KAPLAMALAR VE TEKNİKLERİ
    Organik, organik-inorganik hibrit kaplma ve uygulamaları

    ORGANİK SPEKTROSKOPİ VE UYGULAMALARI
    NMR, Kütle, Infra Red ve UV-VIS gibi modern spektroskopik tekniklerin kısaca prensiplerinin verilmesi ve bunlarla ilgili uygulmaların örneklerle açıklanması.

    DOĞAL ÜRÜNLER KİMYASI
    Doğal ürünler tanımı, önemi, doğal ürünlerin izole edilmesinde kullanılan yöntem ve teknikler. Flavonoid bileşikler, Terpenoid Bileşikler; monoterpenler, seskiterpenler,   triterpenlerin izole edilmesi, özellikleri, ve tanımlanması.

    ORGANİK KİMYADA ÖZEL KONULAR II
    Güncel literatürden organik kimya ile ilgili bazı özel konular

    POLİMER KİMYASINDAKİ SON GELİŞMELER
    Polimer kimyasındaki teknoloji ve bilimsel gelişmeler.

E-posta ile bilgi

Kimya ile ilgili diğer programlar