Bölümün öngörüşü; sanatsal yaratıcılıkta düşünsel gelişimin, bireysel yeteneklerin gelişiminin ve çalışma yönünde bir özdisiplin oluşturulmasının sanat eğitiminin temeli olduğu yönündedir. Bu bağlamda eğitim programı bir yandan öğrencinin düşünsel gelişimiyle sanatsal değerleri sorgulayıp yaratıcılığını teşvik edecek ve heyecanlarını artıracak şekilde özgürlük ortamı sağlarken diğer yandan yoğun uygulama çalışmaları ile özdisiplini geliştirmeyi hedefler. Geniş atelyeleri, çağdaş düzeyde yürütülen eğitim anlayışı ve sağlanan sergileme olanakları ile öğrencilerin bütünsel bir sanat ortamı içerisinde yetişmeleri sağlanmaktadır.
Plastik Sanatlar Yüksek Lisans bölümünden mezun olan öğrenciler, bağımsız sanatçılar olabilecekleri gibi, eğitimci, kurs yöneticisi, sanat danışmanı, sergi düzenleyicisi olarak da çalışabilirler.
DERS PROGRAMI
Güz Yarıyılı
Desen I
Temel Sanat Eğitimi I
Plastik Sanatlara Giriş
Kısıtlanmış Seçmeli Seramik
Bahar Yarıyılı
Desen II
Temel Sanat Eğitimi II
Resim I
Kısıtlanmış Seçmeli Heykel
ZORUNLU DERSLER
Güz Dönemi (2 Zorunlu)
Resim I
Desen ve Kompozisyon I
Seçimlik DerslerGravür I
Litografi I
Serigrafi I
Metin İncelemesi I
Sanat Eleştirisi
ZORUNLU DERSLER
Bahar Dönemi (2 Zorunlu)
Resim I
Seminer
Desen ve Kompozisyon I
Seçimlik DerslerGravür II
Litografi II
Serigrafi II
Metin Analizi II
Sanat Felsefesi
Çağdaş Sanat Sorunları
PLASTİK SANATLAR BÖLÜMÜ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS KAPSAMLARI (İçerikleri)
PLAS 501- 502 RESİM I- II (3,0)3
Kişiliklerin oluşmasına yönelik olarak değişik konu, teknik ve malzemelerle araştırma ve düzenleme çalışmaları.
PLAS 503- 504 DESEN ve KOMPOZİSYON I- II (3,0)3
Canlı modellerden ve doğadan etüdler, kişisel çizgi ve biçimlendirme denemeleri ve özgünlüğe yönelik desen araştırmaları.
PLAS 511- 512 GRAVÜR I- II (3,0)3
Baskı tekniği olarak gravür ve bu teknikle araştırma ve denemeye dayalı özgün üretimlerin gerçekleştirilmesi.
PLAS 513- 514 LİTOGRAFİ I- II (3,0)3
Baskı tekniği olarak taş baskı (litho) ve bu teknikle araştırma ve denemeye dayalı özgün üretimlerin gerçekleştirilmesi.
PLAS 515- 516 SERİGRAFİ I- II (3,0)3
Baskı tekniği olarak serigrafi ve bu teknikle araştırma ve denemeye dayalı özgün üretimlerin gerçekleştirilmesi.
PLAS 521- 522 METİN İNCELEMESİ I- II (3,0)3
Sanatla ilgili seçilmiş metinlerin ve bu vesile ile çeşitli sanat sorunlarına ilişkin görüşlerin incelenmesi.
PLAS 523 SANAT ELEŞTİRİSİ (3,0)3
Eleştiri kavramının tanımı, 18.y.y.’dan günümüze sanat eserlerine yaklaşım ve bilimsel- izlenimci, yapısalcı eleştiri, psikanalitik eleştiri Wölflin ve Formalist yöntem, eleştiri ve felsefe ilişkisi, estetik ve eleştiri, sanatta soyutlama, Einfühlung ve Panofsky yöntemlerinin incelenmesi.
PLAS 598 SEMİNER (0,0)0
Türk ve dünya sanatı ile güncel sorunların (felsefi, teknik, eğitim, yayın, sergileme, güncel sanatsal etkinlikler vb. ) incelenmesi.
PLAS 534 ÇAĞDAŞ SANAT SORUNLARI (3,0)3
Çağdaş sanatın tanımı, kapsadığı genel kavramlar.
Çağdaş sanat akımlarının birbirine dönüşen ve birbirinden ayrılan yanları.
Çağdaş sanat ve toplum. Geleneksel sanatlar ve çağdaş sanat. Çağdaş sanatta doğa kavramı. Çağdaş teknolojik gelişmeler karşısınnda sanat. Çağdaş sanat kavramı karşısında yöreselcilik ve ulusalcılık. Özgünlük ve kişisellik.
PLAS 524 SANAT FELSEFESİ (3,0)3
Focuses on the analysis of art from the wievpoint of sociology and philosophy with special emphasis on the art movements.
PLASTİK SANATLAR BÖLÜMÜ YÜKSEK LİSANS BİLİMSEL HAZIRLIK PROGRAMI DERS KAPSAMLARI (İçerikleri)
PLAS 111-112 TEMEL SANAT EĞİTİMİ I – II (2,6)4
Nesnelerden araştırmalar, doğa biçimlerinin incelenmesi ve yabancılaştırılması, plastik dilin gramerinin ve bunu oluşturan elemanların incelenmesi ve uygulanması.
PLAS 101-102 DESEN I – II (2,4)4
Füzen, pastel, desen kalemi gibi malzemelerle, canlı ve cansız modelden, soyut somut etüdler, araştırma ve kroki çalışmaları, desen bilgisi ve sanat tarihinden seçilmiş önemli örneklerin incelenmesi.
PLAS 131 PLASTİK SANATLARA GİRİŞ (2,2)3
Plastik Sanatların sorunları, Plastik Sanatların yaşamla bütünlüğü, Resim, Heykel ve Seramik sanatlarında yararlanılan her türlü malzemenin tanıtılması ve hazırlanması ile ilgili teknik bilgiler ve uygulamalar.
PLAS 212 RESİM I (4,4) 4
Boya (yağlı boya – akrilik) ile, canlı ve cansız modelden, soyut-somut etüdler, düzenlemeler. Çalışmaların topluca eleştirisi, resim sanatı ile ilgili malzeme, boya, tuval bilgisi ve renk kuramları.
PLAS 231-232 ZORUNLU SEÇMELİ SERAMİK (4,4) 4
Yüzeysel ve hacimli tasarımları içeren Serbest Seramik tasarımı; fiziki çevre öğeleri ile endüstri ürünlerinin estetik ve teknik yönlerini araştırıp insan fonksiyon ve duygularına uyumunu düzenleyen çalışmaları, Mimari Seramik elemanları ve sağlık gerekçeleri gibi Endüstriyel seramik Tasarımı ana başlığı altında oran ve bağlantı bilgileri, disiplin içerisinde uygulatılacaktır.
PLAS 221-222 ZORUNLU SEÇMELİ HEYKEL (4,4) 4
Temel amaç Heykel formasyonunu ve bu sanatın estetik ve tinsel değerlerini, öğrenciyi yaratıcılığa yönlendirerek uygulatmaktır. Bu bağlamda; kil, ahşap, vb. malzemelerle doğa etüdleri, serbest kompozisyon, strüktür, malzemeye uygun tasarım, silüet, ışık-gölge, kütle-mekan, büyük-küçük kütle ilişkisi, oran ve bağlantı bilgileri, heykel sanatının disiplinleri içerisinde öğretilecektir.