Program tanımlarıProgramin Amaci
Hizla degisen dünyamizda bilim ve sanatta güncel kalabilmek, teknolojinin gerisine düsmemek ama bugüne kadar olusan evrensel degerleri de yitirmemek ancak düzeyli ve sürekli egitimle olasidir. Sinema yüksek lisans programi bu baglamda sinema egitimini daha yetkin bir düzeye çikarmak, egitim-ögretim iliskisini sürekli kilmak, gelisen teknolojik olanaklari insanin özgürlesmesinden, hayatin zenginlesmesinden yana bir felsefeyle sinemaya uyarlamak üzere tasarlanmistir. Programin temel amaci, sinemanin olanaklari ve olasiliklarini arastirmak ve gelecegini üretim boyutlari içerisinde tartismaktir.
Programin Kapsami
Sinema-Televizyon Yüksek Lisans Programi 4 yariyildan olusmaktadir. Birinci ve ikinci yariyillarda 22 kredilik zorunlu derslerin ardindan üçüncü ve dördüncü yariyillarda bir kisa film üretimi ve ona baglantili bir tez hazirlanmasina ayrilmistir. Kisa filmin olusturulmasinda Beykent Üniversitesi'nin teknik altyapisi ve olanaklari kullanilacaktir.
Programin Ögrenim Süresi
Program süresi dört yariyildir. Kredili dersleri iki yariyil içinde tamamlayamayan ögrencilere en çok iki yariyil ek süre verilebilir. Dört yariyillik süre içinde kredili dersleri tamamlayamayan ögrencilerin enstitü ile ilisigi kesilir. Eger dersler için iki yariyil ek süre verilmemisse tez için toplam süre alti yariyil okumak kosulu ile en çok iki yariyil ek süre verilebilir.
Ders İçerikleri
Toplum Kültür ve Medya Globallesen dünyanin gelismis, uygar toplumlariyla iliskilerimizin yogunlastigi günümüzde demokratik bir kültür ortamina sahip olmamiz, bunu gelistirmemiz için medyanin önemli islevleri oldugu açiktir. Bu dersin amaci, a) Modernlesmenin, demokratik bir toplum hayatinin tarih içinde nasil olustugunu; b) bu süreçte, yalnizca ekonomik büyüme ve gelisme boyutuyla degil, siyasal/sosyal ve kültürel boyutuyla modernlesmenin nerede, nasil gerçeklesebildigini; c) bu süreci etkinlestirmek için medyanin neler yapabilecegini irdelemektedir
Sinemada Anlatim Yöntemleri Sinemada görsel anlatimin temel ögeleri ve sinema sanatinin yapisal sorunlari su basliklar altinda islenmektedir: Iletisim ve yiginsal iletim araçlarinin teknolojik ve toplumsal gelisme evreleri; Basim teknolojisi, yazili kültür ve çizgisel anlatim; Çizgisel anlatimdan görsel anlatima: Öykü-Roman-Senaryo; Görsel gerçegin yansitilmasi: Belgesel Sinema; Televizyon, eskiysen teknoloji ve sinemanin sanata dönüsmesi: imgesel sinema; Sinema dilinin güncel sorunlari.
Film,Müzik ve Müzikal Sinemasal anlatimda sesin ve müzigin islevi ayri bir önem tasimakta ve ayri bir uzmanlik alani olusturmaktadir. Diger taraftan film için yapilan müzikler oldugu gibi belirli müzikler için de filmler yapilmistir. Iste bu noktada karsimiza müzikal filmler çikar. Bu dersin amaci ilgili ögelerin ortaya çikartilip siniflandirmanin yapildigi, örnekler üzerinde incelenip tartisildigi, arastirmaya dayali akademik bir ortam yaratmaktir.
Dramanin Temel İlkeleri Bu derste plot (olay dizgisi) karakter, diyalog, düsünme ve oyunculuk tüm dramatik yapilarin temel unsurlari olarak ele alinip, yunan tiyatrosu, Shahespeare ve çagdas dramanin örnekleri ile irdelenip arastirilmaktadir.
Bir Karakter Oluşturmak Bu derste dramatik gösteri sanatlarinda bir kurmaca karakteri olusturmak için çaglar içinde gelisen teoriler, uygulamalar örneklerle anlatilmakta ve pratikle derinligine irdelenmektedir.
Deneysel sinema ve Kurgu Deneysel sinema sinirsiz bir arastirma sinemasi anlamina gelmektedir. Kurgu ise bu türün en etkili degiskenlerindendir.Bu derste deneysel sinemanin, ortaya çiktigi I.Dünya savasi sonrasi 1920'li yillardan günümüze ne sekilde ulastigi, sanatin diger dallarindan nasil etkilendigi ve ülkeden ülkeye, kültürden kültüre gösterdigi farkliliklar örneklerle incelenip tartisilmaktadir.
Kültürel Film Elestirisi Bu derste sinemanin üretici kesimi ile sinemanin izleyicisi/tüketicisi arasindaki baglantilarin her iki kesimde yer alan insanlarin içinde yasadiklari ülke ya da dünyanin dolayimi ile gerçeklestigini göz önünde tutarak, sinemanin ürünlerinin sanatin kendi dil kullanimi içinde anlamlandirilmasi amaçlaniyor.Sanatin islevinin dili bir siyasal manifesto gibi kullanmadigi; sanatin kendi dilsel olanaklari ve dil kullanim yöntemleriyle, yasanan hayatin gerçekligini duyumsatmayi üstlendigi göz önünde tutularak, bir sanat ürünü formu olan sinema filmlerinin anlamlandirilmasinin kültürel bir elestiri araciligiyla olabilecegi vurgulaniyor. Bu yöntemle, çesitli sinema filmleri, dönemleri ve kültürel ortamlari ile birlikte irdeleniyor.
Üçüncü Dünya Sineması
Genelde Üçüncü Dünya sinemasinin ve özelde Türk sinemasinin güncel sorunlari ve tarihsel gelismeler su basliklar altinda ele alinmaktadir: Üretici kültürler-Tüketici kültürler ayirimi: Gelismesi engellenmis bölgelerde yiginsal iletim araçlarinin teknolojik modellerinin gelisimi; Sinema ve televizyon teknolojileri: Belgeselden sinema sanatina; Sinema teknolojisi ve Türk sinemasi; Görsel anlatim, yazili kültür ve Türk sinemasi; sinema sanati-Üçüncü Dünya Sinemasi-Türkiye.
Sinemada Estetik
Sinemanin klasik, modern, postmodern biçimlerinin ötesinde sinemanin paradoksal yapisi, eestetik özelliklerinin arastirilmasi. Sinemanin Aristotelesçi klasik anlati özelligiyle, modern ikon-imaj özelliklerinin örneklerle karsilastirilmasi, incelenmesi. Tez çalismalari için düsünce, sinematografik düsünce ve estetik olanaklarinin gösterilmesi.