Siyaset Bilimi Yüksek Lisans Programı

E-posta ile bilgi

Siyaset Bilimi Yüksek Lisans Programı

  • Giriş gereklilikleri BAŞVURU KOŞULLARI 1- Mezuniyet Koşulu Yüksek lisans giriş sınavına kabul edilmek için adayların, başvuracakları anabilim dallarının uygun gördüğü dört yıllık bir yükseköğretim kurumundan mezun olmaları gerekmektedir. 2- ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) Koşulu Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES), başvuracakları programın öngördüğü türde yeterli puanı veya ilanda belirtilen uluslararası sınavlardan birinden, muadil bir puanı almış olmak gereklidir. 3-Yeterli Yabancı Dil Bilgisi Koşulu Adayların Enstitü tarafından yapılacak, programın gerektirdiği Yabancı Dil Yeterlik Sınavından en az 60 puan almaları gerekmektedir.Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından (ÜDS) ve Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (KPDS) en az 55 puan alanlar ile Uluslararası kabul gören ve Senato tarafından uygun görülen bir sınavdan eş değer puan alanlar ilgili yabancı dil sınavından, Galatasaray Üniversitesi mezunları da Fransızca yabancı dil yeterlik sınavından muaftır. 4-Yüksek Lisans Programlarına yatay geçiş için başvuracak adayların bir yüksek lisans programında en az bir yarıyılı başarı ile tamamlamış olmaları ve Enstitü programlarına ön şart olarak ileri sürülen yabancı dil yeterlik seviyesine sahip olmaları gerekir.
  • Program tanımları Üniversitemizde, niteliklerine uygun olduğu ölçüde gerek yabancı dille gerekse Türkçe verilen derslere öğrencilerin aktif katılımı sağlanarak, Türkiye’yi uluslararası alanda temsil edecek yetkin hukukçular yetiştirilmesine çalışılmaktadır. Böyle bir hedefi olan hukuk eğitiminde bütünlüğün sağlanması, lisans ve yüksek lisans programlarının, aynı esaslar çerçevesinde düzenlenen doktora programı ile tamamlanmasına bağlıdır. Bu programlarda belirli ve özel konularda derinlemesine bir inceleme yapma ve bu alanda uzmanlaşma hedeflenmektedir. Böylelikle  doktora çalışmalarının, ulusal ve uluslararası nitelik taşıyan bir akademik ortamda gerçekleştirebilmeleri sağlanmaktadır. Bu amaçla, öğrencilerin ulusal ve uluslararası güncel hukuk konularını inceleyeceği doktora dersleri Türk ve yabancı öğretim üyeleri tarafından verilmektedir. Bağlantılı olduğumuz yabancı üniversitelerde araştırma yapma ve doktora programlarına katılma olanakları geliştirilmektedir. Türk hukukunun uluslararası alanda tanıtımı için doktora tezlerinin Türkçe yanında yabancı dilde de yazılması özendirilerek, bağlantılı olduğumuz yabancı üniversitelerin işbirliğiyle yurtdışında yayınlanmalarına çalışılmaktadır.

    Anabilim Dalı Başkanı
    Prof.Dr.Füsun ÜSTEL

    Program Koordinatörü
    Yrd.Doç.Dr.Hakan YÜCEL

    Öğretim Üyeleri
    Prof.Dr.Ahmet İNSEL
    Prof. Dr. Ercan EYÜBOĞLU
    Prof.Dr.Füsun ÜSTEL
    Prof.Dr. Tülin BUMİN
    Prof. Dr. Yüksel DİNÇER
    Yrd. Doç. Dr. Ahmet KUYAŞ
    Yrd. Doç. Dr. Birol CAYMAZ
    Yrd.Doç.Dr.Hakan YÜCEL
    Yrd.Doç.Dr. Özgür ADADAĞ
    Yrd.Doç.Dr.Yeşeren ELİÇİN
    Dr.Magali BOUMAZA


    Ders Programı

    Ders Adı                                                               Kredi      Seçmeli/Zorunlu      Dönem

    Türkiye Siyasal Tarihinden Kesitler                   3+0             Zorunlu            1. Dönem

    Çağdaş Siyaset Biliminde Temel Akımlar          3+0             Zorunlu            1. Dönem

    Sosyal ve Siyasal Araştırmalarda
    Uygulamalı Yöntemler(Seminer Dersi)
                0+0             Zorunlu            1. Dönem

    Türkiye'de Kentsel Yoksulluk ve
    Toplumsal-Siyasal Katılım    
                                 3+0              Seçmeli            1. Dönem

    Karşılaştırmalı Türk Siyaseti: Dünyanın,
    Avrupa’nın ve Tarihin Neresindeyiz?  
                  3+0             Seçmeli             1. Dönem

    Türkiye'de Kimlik ve Vatandaşlık
                        3+0             Seçmeli             1. Dönem

    Türkiye’de Vatandaşlık Bilinci ve
    Vatandaşlık Rolleri                     
                          1+1             Seçmeli             1. Dönem

    Türkiye'de Kentsel Kimlikler ve
    Kentsel Hareketler  
                                              3+0             Seçmeli             1. Dönem

    Türkiye'nin Güncel
    Siyasal Sorunları: 1960-2000
                            3+0             Zorunlu             2. Dönem

    Modern Türkiyede Siyasal
    Düşünce Akımları           
                                       3+0             Zorunlu             2. Dönem

    Siyaset Felsefesi                                               3+0             Seçmeli             2. Dönem

    Cumhuriyet Türkiye’sinin Siyasi
    Sembolleri ve Ritüelleri (1923-1938)
               3+0             Seçmeli             2. Dönem

    Devrim Partisi CHP, 1919-1931                     3+0             Seçmeli             2. Dönem
       
    Avrupa Birliği ve Türkiye'de
    Yerel Yönetimler
                                                 3+0            Seçmeli              2. Dönem

    Düzen, Reform, Devrim: Türk Siyasal
    Düşüncesinde Değişim Fikri
                               3+0             Seçmeli              2. Dönem



    SİYASET BİLİMİ TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI


    Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün başlattığı Siyaset Bilimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı, önemli bir boşluğu dolduruyor.
    • Siyaset-Toplum ilişkileri üzerine...
    Bu program, Türkiye’deki siyaset-toplum ilişkilerini, sosyal bilimlerin farklı disiplinlerini özgün biçimde bir araya getirerek inceliyor. Siyaset Bilimi alanında, kuramsal düzeyde olduğu kadar, uygulamalar konusunda da donanım sahibi profesyoneller yetiştirmeyi hedefliyor.
    • Farklı disiplinlerden gelen adaylar için...
    Bu program, farklı bilim dallarında öğrenim görmüş, Siyaset Bilimine ilgi duyan, orta ve üst düzey yöneticilere, donanım ve analiz yeteneği kazandırıyor. Kamu ve özel sektör kuruluşlarının yanı sıra, yerel yönetimler, medya ve sivil toplum kuruluşları için araştırmacılık ve danışmanlık yapabilecek uzmanlar yetiştiriyor.
    • Çağın gereklerine uygun...
    Bu programda, disiplinlerarası ve çoğulcu bir yaklaşımla, Türkiye’deki ve dünyadaki siyasal konular farklı boyutlarıyla inceleniyor. Kavramlaştırma, tarihsel süreç ve insan faktörü gibi, bazen ihmal de edilebilen unsurlar öne çıkarılarak, siyasal değişimlerin sosyal yönleri, küreselleşme süreci çerçevesinde işleniyor. Ayrıca, siyasal eylem ve aktörler, katılım gibi başlıklar ele alınıyor. Türkiye odaklı programda, AB perspektifine de gereken önem veriliyor. AB’deki çeşitli kurumların işleyişi
    ve bunların Türkiye’ye olası etkileri üzerinde duruluyor.
    • Optimal bir program
    İki yarıyıllık bu programa kabul edilen öğrenciler, toplam 10 ders (30 kredi) alıyor ve dönem projesi hazırlıyorlar. Türkçe olan programın kontenjanı, optimal pedagojik denge gözetilerek, 20 kişiyle sınırlı tutuluyor.


    Ders Programı

    I.Yarıyıl

    Avrupa Birliği’nde Kentsel Politikalar
    Karşılaştırmalı Türkiye Siyaseti
    Küreselleşme ve Demokrasi
    Siyasal Semboller ve Ritüeller
    Yeni Toplumsal Hareketler

    II.Yarıyıl


    Yemek ve Siyaset
    Propaganda Sineması ve Milliyetçilik
    Türkiye’de Vatandaşlık: Tebaadan Yurttaşa
    20. Yüzyılda Türkiye ve Dünya
    Avrupa Birliği, Yerel Yönetimler ve Yönetişim
    Dönem Projesi

    • Ders İçerikleri

    Avrupa Birliğinde Kentsel Politikalar
    Bu derste Avrupa Birliği’nin, yeni Avrupa coğrafyası içinde farklı gelişmişlik düzeyindeki üye ülkelerdeki kent ve kentleşme sorunlarına çözüm olarak geliştirdiği yeni politikalar, uygulamalar ve yeni Avrupa kimliği içinde kentlerin ve kentlinin yeni imajlarının oluşturulması projeleri ele alınacaktır.

    Karşılaştırmalı Türkiye Siyaseti
    Dersin amacı, öğrenciye, Türk siyasal sisteminin ana sorunsallarını karşılaştırmalı bir biçimde kavramaya yöneltmek için gerekli olan bilgi ve yöntem becerisini kazandırmaktır. Bu doğrultuda Türk Devrimi, Cumhuriyet’in kurucu ilkeleri ve Demokrasiye geçiş sürecinin etkenleri/aktörleri/sonuçları, demokrasi ve ordunun işlevi, etnik-ırksal, dinsel-mezhepsel ve sınıfsaltoplumsal çelişki, çatışma ve tehditler… vb. konular karşılaştırmalı bir yaklaşımla incelenecektir.

    Küreselleşme ve Demokrasi

    Bu derste, 1990’lı yıllardan itibaren ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel dönüşümleri açıklamaya yönelik kavramlardan biri olarak sosyal bilimlerin tüm disiplinlerini kuşatmış görünen küreselleşme olgusu farklı boyutları ele alınacaktır.Küreselleşme konusundaki belli başlı tanımların tartışılacağı giriş derslerinin ardından, küreselleşme sürecinin teorik ve pratik yansımalarına, demokrasi ile ilişkisi bağlamında siyasal ve toplumsal alanda küreselleşme olgusunun alımlanma biçimlerine ve bunun ürettiği karşıt hareketlerin alternatif bir küreselleşme söylemini biçimleme deneyimlerine yer verilecektir.

    Siyasal Semboller ve Ritüeller
    Yaklaşık otuz yıldan beri sosyal bilimler yazınında, siyasal semboller ve ritüeller üzerine araştırmalar ve tartışmalar yapılmaktadır. Bu ders çerçevesinde özellikle batılı araştırmacıların önemli çalışmaları giriş bölümünde irdelenecek ve Türkiye’de modern ulus-devletin kuruluş sürecinde genç Cumhuriyetin Osmanlı geçmişiyle bağlarını koparma eğilimi çerçevesinde siyasal semboller ve ritüeller etrafında ifade bulan eski/yeni karşıtlıkları çözümlenecektir. Bu bağlamda, ulusal bayramlar ve anma günleri, anıt heykeller, marşlar, şiirler, piyesler, haritalar ele alınarak incelenecektir.

    Yeni Toplumsal Hareketler
    Bu derste, yeni toplumsal hareketler kent bağlamında ele alınacaktır. Kentsel kimlikler ve kentsel hareketler kuramları tartışılacak, kentsel bütünleşme ve kentsel gerilim olguları ekseninde, Türkiye kentlerinde son yarım yüzyılda oluşan toplumsal dönüşüm sürecinden kaynaklanan yeni kentsel hareketler siyasal katılım çerçevesinde incelenecektir. Bu bağlamda, gecekondu bölgelerinde ortaya çıkan kimlik yapılanmalarının geçirdiği dönüşüm ile söz konusu yapılanmaların formel/enformel kanallarla siyasal katılım sürecine etkilerinin yanı sıra, kentli bilinci oluşturma amacıyla örgütlenen grupların faaliyetleri de ele alınacaktır.

    Yemek ve Siyaset
    Bu dersin amacı, yemek ve siyaset arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Özellikle kamusal ziyafetlerin bir toplumda mevcut kurumsallaşmış siyasal otorite rollerinin meşrulaştırılması yönünde önemli bir rolü vardır. Bu bağlamda, “yemek sunma” ile “yemek yeme” sembolik bir anlam taşımaktadır. Değişik coğrafyalar ve devlet örgütlenmeleri söz konusu olsa bile, kamusal ziyafetler, veren (velinimet/”donor”) – kabul eden (halk/”client”) ilişkileri açısından siyasal bir nitelik taşımaktadır. Derste bu ilişkiler ele alınıp, siyasal iktidar ve sosyal statünün elde edilmesi, meşrulaştırılması, otoriteye itaat ve başkaldırma boyutlarıyla incelenecektir.

    Propaganda Sineması ve Milliyetçilik
    Dersin amacı sinema ve siyaset arasındaki ilişkiyi film ve belgesellerden hareketle incelemektir. Derste, siyasi sinema türünden yerli ve yabancı film örneklerinin çözümlenmesinin yanı sıra, sinemanın siyasal propaganda aracı olarak kullanılması üzerinde durulacak ve sinemanın Cumhuriyet döneminde Türk ulusal kimliğinin şekillenmesinde oynadığı rol incelenecektir. Bu doğrultuda, teorik çerçevenin çizileceği başlangıç derslerinden sonra her derste bir film/belgesel gösterimi ile teorik açıklamalar görsel malzemelerle desteklenecektir.

    Türkiye’de Vatandaşlık: Tebaadan Yurttaşa
    Dersin amacı, son yıllarda sosyal bilimler yazınında giderek başat bir yer tutan kimlik tartışmalarından hareketle, Türkiye’de etnik ve dinsel temelli kimlik talep ve politikalarını, liberal, toplulukçu ve cumhuriyetçi yurttaşlık anlayışları temelinde incelemektir. Derste teorik yaklaşımların yanı sıra uygulamadaki sorunlar da ele alınacaktır.

    20. Yüzyılda Türkiye ve Dünya
    Türkiye’nin siyasal tarihinde dış ilişkilerin yerini ve dış dünyada görülen gelişmelerin Türkiye’ye etkilerini inceleyen bu ders, Sultan II. Abdülhamit döneminden devralınan mirastan, AB’nin kuruluşu, Sovyetler Birliği’nin çöküşü ve ABD’nin Ortadoğu’daki yeni politikasının başlangıcına kadar olan dönemi kapsayacaktır. Belge niteliğindeki metinler eşliğinde I. ve II. Dünya Savaşları, Kapitülasyonlar sorunu, Türk Kurtuluş Savaşı, Boğazlar Sorunu, Soğuk Savaş, Kıbrıs Sorunu gibi belirleyici konulara ağırlık verilecektir.

    Avrupa Birliği, Yerel Yönetimler ve Yönetişim
    Derste temel olarak Avrupa Birliği’nin bütünleşme sürecinde yerel ve bölgesel yönetimlerin yeri üzerinde durulacaktır.Bu çerçevede bir yandan temel Birlik politikaları, yapısal fonlar ve bölgesel politikalar, diğer yandan da bütünleşme sürecinde yaşanan dönüşümler ele alınacaktır. Birliğin yönetişim anlayışı ve yerel ve bölgesel yönetimler üzerindeki yansımaları da dersin diğer eksenini oluşturacaktır.


E-posta ile bilgi

Siyaset bilimi ile ilgili diğer programlar