Sosyal Gelişim Psikolojisi Yüksek Lisans Programı

E-posta ile bilgi

Sosyal Gelişim Psikolojisi Yüksek Lisans Programı

  • Program tanımları
    Programın Yapısı
    Sosyal-Gelişim Psikolojisi Yüksek Lisans Programında, uluslararası standartla belirlenmiş bilimsel yaklaşımın temel alındığı bir uygulamacı yetiştirme modeli benimsenmiştir. Bu doğrultuda, mezunlara hem bilimsel yöntemlerin ve kuramsal-kavramsal bilgilerin, hem de uygulama becerilerinin kazandırılması hedeflenmektedir.

    Sosyal-Gelişim Psikolojisi Yüksek Lisans Programı, iki yıllık tezsiz bir programdır. Ancak, akademik kurul, programın birinci yılını başarıyla tamamlayan kimi öğrencileri tez araştırmasına yönlendirebilir. Bu durumda öğrencilerin ikinci yıl alacağı dersler, tez araştırmasına yönelik düzenlenir. Tez araştırmasına yönlendirme, Yüksek Lisans Akademik Kurulunun onayına bağlıdır.

    Tezsiz Yüksek Lisans Programı

    Tezsiz Sosyal-Gelişim Psikolojisi Yüksek Lisans Programı, bilimsel bilgi ve beceri donanımı yüksek, etik ve mesleki sınırlar içerisinde uygulama alanında çalışmayı hedefleyen kişilere yöneliktir. Böylelikle, programdan mezun olan kişilerin kuramsal donanımlarının yanında, çalışacakları alanda ihtiyaç duyulan temel düzeydeki becerilere üst düzeyde sahip olmaları hedeflenmektedir.

    Programın ilk yılında, gelişim psikolojisi ve sosyal psikoloji alanlarına ilişkin temel kuramsal-kavramsal ve yöntemsel bilgiler verilir. Sonraki yılda ise ilgi duydukları çalışma alanlarında uygulama yapabilmelerini kolaylaştıracak becerilerin kazandırılacağı seçmeli dersler yer almaktadır. Bu dersler; madde bağımlılığı olanlara psikolojik müdahalelerin yapıldığı kliniklerde çalışacak olan psikologlar, kreş, anaokulu, ilköğretim okulları, liselerde ve özel eğitim kurumlarında yürütülecek projelerde çalışacak araştırmacılar, ıslah evleri hapishane gibi adli kurumlarda görev alacak psikologlar veya yaşlılarla ilgili kurumlarda görev alacak psikologlar için gereken temel bilgileri ve becerileri içermektedir. Ayrıca, iki yıllık eğitimin sonunda öğrencilerden ‘Bitirme Projesi' hazırlamaları ve uygulamaları beklenmektedir.

    Tüm program zorunlu ve seçmeli dersler dâhil 37 kredinin ve buna ek olarak bir bitirme projesinin tamamlanmasını gerektiren 4 yarıyıllık bir süreçtir. Tezsiz Yüksek Lisans Programından mezun olanlar doktora yapabilirler. Ancak başvurdukları enstitünün belirleyeceği telafi derslerini tamamlamak durumundadırlar.

    Dersler Türkçe yapılır, ancak tüm okuma metaryali ingilizce kaynakları içerdiğinden yeterli düzeyde ingilizce bilgisi aranmaktadır.


    Tezli Yüksek Lisans Programı

    Akademik Kurul programın birinci yılını başarıyla tamamlayan kimi öğrencileri tez araştırmasına yönlendirebilir. Bu durumda öğrencilerin ikinci yıl alacağı dersler, tez araştırmasına yönelik düzenlenir. Tez araştırmasına yönlendirme, Yüksek Lisans Akademik Kurulunun onayına bağlıdır.

    Tezli Yüksek Lisans Programı, gelişim psikolojisi ve sosyal psikoloji alanında daha ileri aşamada akademik eğitim almayı, akademik kadroda çalışmayı, kendini salt biliminsanı olarak yetiştirmeyi hedefleyen kişilere yöneliktir. Bu bakımdan programın ana eksenini Gelişim Psikolojisi ve Sosyal Psikoloji alanlarında kuram bilgisi ve bilimsel yöntem ve araştırma becerisi oluşturur. Bunun yanında temel düzeyde sınırlı uygulama becerisi verilir.

    Program, toplam 4 yarıyıl sürer ve en fazla 2 yarıyıl uzatılabilir. "Bilim Uzmanlığı" derece ve diploması alabilmek için, programda belirtilen zorunlu ve seçmeli derslerden 31 kredilik dersi ve buna ek olarak 2 dönemlik Uzmanlık Tezi çalışmasını başarıyla tamamlamak zorunludur.

    Dersler Türkçe yapılır. Ancak, Ancak tüm okuma materyali İngilizce kaynakları içerdiğinden yeterli düzeyde İngilizce bilgisi aranmaktadır.


    Bilim Hazırlık Programı
    Psikoloji Lisans programı dışında bir lisans programından mezun olmuş adaylarımız Bilim Hazırlık Programını almak durumundadır. Yazılı bilim sınavı sonuçları bilim hazırlık programı için bir muafiyet niteliği taşımaz. Bilim Hazırlık Programı aşağıdaki derslerden oluşur.
     
    Güz Dönemi
    Gelişim Psikolojisi I
    Dav. Bil. İstatistik I PSİ 201 Araştırma Teknikleri I
    Kişilik Kuramları I
    Psikopatoloji I
    Sosyal Psikoloji I

    Bahar Dönemi

    Gelişim Psikolojisi II
    Dav. Bil. İstatistik II
    Kişilik Kuramları II
    Psikopatoloji II

     
    1. DönemGelişim Kuramları
    Sosyal Kişilik Kuramları
    Seçmeli

    2. Dönemİleri Araştırma Yöntemleri
    Sosyal ve Duygusal Gelişim
    Seçmeli

    3. DönemUygulamalı Gelişim Psikolojisi
    Program Değerlendirme
    Seçmeli

    4. DönemUygulamalı Sosyal Psikoloji
    Seçmeli
    Seçmeli
    Bitirme Projesi

    Ders İçerikleri

    Zorunlu Dersler

     PSİ 520 - İleri Araştırma Yöntemleri

    Psikoloji araştırmalarında kullanılan bilimsel yöntemler öğretilir,  araştırma deseni oluşturma ve uygulama becerisi kazandırılır. Araştırma desenlerinin güçlü ve zayıf özellikleri tartışılır, araştırma deseninin gücünü artırma konusunda kullanılan teknikler tanıtılır, araştırmaların yöntem bilimsel açıdan eleştirel analizine yönelik beceriler kazandırılır.

    Kaynak Kitaplar:

    Shaughnessy, J. J., & Zechmeister, E. B. (1997). Research methods in psychology . New york: McGraw-Hill Com.

    PSİ 621 Sosyal Kişilik Kuramları
    Kişilik gelişiminde sosyal etkenlerin belirleyiciliğine ağırlık verilen klasik ve yeni oluşturulmuş kuramların incelenmesi.

    Kaynak Kitaplar:
    Uluslararası dergiler, Türk Psikoloji Dergisi ve Türk Psikoloji Yazıları Dergisinde yer alan tarama ve makaleler.       

    PSİ 623 Uygulamalı Sosyal Psikoloji 
    Aile, okul, v.d. sivil toplum ilişkilerinde yaşanan psikolojik ilişkilere dair uygulamalı çalışmaların incelenmesi ve proje tasarımı.

    Kaynak Kitaplar:
    Uluslararası dergiler, Türk Psikoloji Dergisi ve Türk Psikoloji Yazıları Dergisinde yer alan tarama ve makaleler. 

    PSİ 631 Gelişim Kuramları
    İnsan gelişimi üzerine kuramların incelenmesi, bu kuramların ele aldığı konular, Piaget'in bilişsel aşamalar kuramı ve yeni Piagetcilik, Freud ve Erikson'un psikoanalitik kuramları, Sosyal Öğrenme Kuramı, Bilgi İşleme Kuramı, Etiyoloji ve diğer Evrimsel Kuramlar, Gibson'ın Ekolojik Algısal Kuramı, Vygotsky ve Sosyokültürel Kuramcılar ve Yeni Dönem Kuramcıları

    Kaynak Kitaplar:
    Theories of Developmental Psychology by Patricia H. Miller

    PSİ 633 Uygulamalı Gelişim Psikolojisi
    Çocuk gelişimi ve toplum, okul öncesi çocuğunun özellikleri, şiddet, cinsiyet ve video oyunları arasındaki ilişki, risk grubundaki çocuklarla çalışma

    Kaynak Kitaplar:

    Advances in Applied Developmental Psychology, Volume 1 by Irving E. Sigel (Editor), Educational Testing Services (Editor)
    Creating Applied Developmental Psychology by Ann Higgins-D'Alessandro , Kathy R. B. Jankowski , Jankowski K. R. B. (Editor)

    PSİ 638 Sosyal ve Duygusal Gelişim
    Bağlanma, benlik gelişimi, benlik düzenleme, duygu düzenleme, yakın ilişkiler

    PSİ 645 Program Değerlendirme
    Psikolojik müdahale programları geliştirmede yöntemler; sorun saptama; müdahale programı geliştirilmesi; müdahale programının etkililiğinin değerlendirilmesi

    Kaynak Kitaplar:

    Gredler. M.E. (1996) program Evaluation. New Jersey. Prentice Hall.

    Posovac E..J. & Carey R.G. (1997) Program Evaluation Methods and Case Studies. New Jersey. Prentice Hall.

    PSİ 544 Bitirme Projesi      
    Öğrenciler, ilgili bir konuda az değişkenli, basit desenli ve küçük örneklemli bir araştırma düzenleyerek, sonuçlarını bir makale şeklinde yazarlar.

    Seçmeli Dersler

    PSİ 502 - İleri Gelişim Psikolojisi   
    İnsanın döllenmeden ölüme kadar uzanan zaman içinde geçirmiş olduğu duygusal, bilişsel ve davranışsal değişimleri tanıtılır. Yaşam boyu gelişimle ilgili çağdaş yaklaşımlar incelenir, yeni dönem kuramların alana yaptığı katkılar tartışılır. Öğrenciye insanın sağlıklı gelişim süreciyle ilgili bilimsel bir bakış açısı kazandırılmaya çalışılır.

    PSİ 505 - Madde Bağımlılığı ve Psikolojik Müdahaleler
    Madde bağımlılığının etiyolojisi, madde bağımlılığının fizyolojik ve psikolojik mekanizmaları, sosyal dinamikleri ve bunları kapsayan bütüncül kuramlar tartışılır. Madde bağımlılığıyla mücadelede ruh sağlığı pratiklerinde kullanılan modeller tanıtılır.

    PSİ 508 - Aile Terapileri ve Modelleri
    Klinik psikolojide kullanılan aile terapilerine ilişkin farklı yaklaşımlar tanıtılır ve aile içi etkileşime ilişkin yaklaşım ve tekniklerin incelenir. Her yaklaşımın aile modeli ve buna yönelik müdahale teknikleri incelenir.

    PSİ 540 - Meslek Etiği
    Psikoloji mesleği ile ilgili dünya normlarını belirleyen APA ve EFPA'nın etik ilkeler ve standartları gözden geçirilir, mesleki uygulama, eğitim ve araştırma faaliyetleriyle ilgili etik standartlar öğretilir, etik ihlal örnekleri üzerinden tartışılır.

    Kaynak Kitaplar:

    Türk Psikologlar Derneği. (2006). Etik süreç yönetmeliği. http://www.psikolog.org.tr/docs/tpdetiksurec.pdf

    Bond, T. (1995). Standarts and ethics for counselling in action . London: Sage Publications.

    PSİ 625 İleri Sosyal Psikolojide Seçme Konular
    Sosyal Klinik psikoloji ilgi alanına giren ve toplumsal gündemle ilişkili olan konuların incelenmesi, sosyal psikoloji kuramları ve uygulamaları konusunda son dönem çalışmalarının incelenmesi 

    PSİ 635 İleri Bilişsel Gelişim
    İnsanlarda bilişsel sistemin gelişimine yönelik kuramlar, yeni doğanlarla yapılan algı çalışmalarında kullanılan yöntemler, yeni doğanlarda görsel ve işitsel algı, bilişsel gelişim, dil gelişimi, kavram gelişimi,

    PSİ 636 Sosyal Gelişimsel Psikopatoloji
    Gelişimsel bozukluklar ile ilgili modeller, dikkat eksikliği - hiperaktivite bozukluğu, kaygı bozukluğu, çocukluk depresyonu, yeme bozuklukları, zihinsel gerilik ve özgül öğrenme güçlüğü, yaygın gelişimsel bozukluklar

    PSİ 637 İleri Gelişim Psikolojisinde Seçme Konular
    Gelişim Psikolojisi alanına giren çeşitli konuların incelenmesi, Çocuk yetiştirme stilleri, bağlanma, sosyal cinsiyet gelişimi, ahlaki gelişim, saldırganlık, boşanmanın çocuk üzerindeki etkisi

    PSİ 641 Yetişkinlik ve Yaşlılık I
    Yaşam boyu gelişim bakış açısı, erken ve orta yetişkinlik, yetişkinlikte aile ve ilişkiler, geç yetişkinlik, yetişkinliğe ilişkin alternatif yaklaşımlar

    PSİ 642 Yetişkinlik ve Yaşlılık II
    Yaşlılık, yaşlılık ile ilgili yanlış inançlar, yaşlılıktaki bilişsel, sosyal ve duygusal değişimler, yaşlılıkta yaşam kalitesi, ölüm

    PSİ 643 Psikolojik Bağımlılık
    Bağımlılığın temelleri; bağımlılığın tanılayıcı özellikleri; madde bağımlılığı; alkol bağımlılığı; seks bağımlılığı; bağımlılık türleri; birey, aile ve madde bağımlılığı; bağımlılar ile yapılan destekleyici ve tedavi amaçlı çalışmalar

    PSİ 644 İleri Adli Psikoloji
    Adli psikolojinin tanımı; psikoloji ve yasa, suça ilişkin psikoloji kuramları, kişilik bozuklukları ve suç; adli psikolojide psikolojik değerlendirme

    PSİ 646 Çocuklarda Psikolojik Değerlendirme ve Psikopatoloji
    Çocukların bilişsel, duyuşsal ve sosyal gelişimlerinde ortaya çıkabilecek patolojilerin neler olduğu ve söz konusu alanlardaki gelişimsel süreci değerlendirmek için kullanılan ölçeklerin psikometrik özellikleri, bu ölçeklerin uygulanması ve sonuçlarının yorumlanması

    PSİ 647 Oyun Terapisi
    Oyun terapisinin amacı, oyun terapisinin temel prensipleri, oyun terapistinin özellikleri, oyun terapisinde kullanılan materyaller

    PSİ 651 İleri Gözlem ve Görüşme Teknikleri
    Gözlem ve görüşme çeşitleri, gözlem ve görüşmede güvenirlik, geçerlik, sözlü sözsüz iletişim, dinleme, soru sorma, yansıtma, yüzleştirme gibi teknikler ve örnekler. Empati, klinik değerlendirme, görüşme ilkeleri, öykü alma, ilk görüşme, problem davranış ve belirleyicileri hakkında bilgi toplama, vaka örneklerinin ileri düzeyde incelenmesi.

    PSİ 513 - İleri Psikoterapi Kuramları
    Tarihsel olarak psikoterapi kuramları ele alınır. Psikoterapi kuramlarının genel insan ve zihin modelleri, değişimde odaklandıkları nokta, terapistin konumu, değişimde terapisin ve görüşmecinin sahip oldukları roller ve sorumluluklar hakkında karşılaştırmalı incelemeler yapılır.

    Kaynak Kitaplar:
    Prochaska, J. O. (1984). Systems of psychotherapy: A transtheoretical analysis. Chicago: The Dorsey Press.
    Safran, J. D. (1998). Widening the scope of cognitive therapy. New Jersey: Jason Aronson
E-posta ile bilgi

Psikoloji ile ilgili diğer programlar

  • Bilişsel Bilim Yüksek Lisans Programı

  • Kurum: Boğaziçi Üniversitesi
  • E-posta ile bilgi
  • Davranış Bilimleri Yüksek Lisans Programı

  • Kurum: İstanbul Üniversitesi - Beyazıt ve Vezneciler Kampüsü
  • E-posta ile bilgi
  • Davranış Bilimleri Doktora Programı

  • Kurum: İstanbul Üniversitesi - Beyazıt ve Vezneciler Kampüsü
  • E-posta ile bilgi
  • Eğitimde Psikolojik Hizmetler Yüksek Lisans Programı

  • Kurum: İstanbul Üniversitesi - Beyazıt ve Vezneciler Kampüsü
  • E-posta ile bilgi
  • Psikoloji Yüksek Lisans Programı

  • Kurum: Doğuş Üniversitesi
  • E-posta ile bilgi
  • Psikoloji Yüksek Lisans Programı

  • Kurum: İstanbul Arel Üniversitesi
  • E-posta ile bilgi
  • Psikoloji Yüksek Lisans Programı

  • Kurum: Haliç Üniversitesi - Fındıkzade Yerleşkesi
  • E-posta ile bilgi