Ders Planları
Doktora derecesi alabilmek için tamamlanması gereken toplam kredi sayısı 24'tür. Yüksek Lisans derecesini Uluslararası İlişkiler dışındaki sosyal bilim alanlarından almış olan öğrencilerden Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve KüreselleşmeYüksek Lisans Programı'ndan, Uluslararası İlişkiler Teorileri ve Araştırma Yöntemleri derslerini almaları beklenmektedir. Doktora ders programını başarıyla tamamlayan öğrenciler Doktora Yeterlilik sınavına girerler.
Ders Programı
Güz
IR 621 Current Issues in Turkish Foreign Policy
IR 623 Foreign Policy Analysis
IR 625 EU Foreign and Security Policy
IR 627 Politics and Society in the Middle East
Bahar
IR 622 Current Debates in International Relations Theory
IR 624 Advanced Readings in Globalization
IR 626 Eurasian Geopolitics
IR 628 Political Economy of Development
Ders İçerikleri
IR 621 Current Issues in Turkish Foreign Policy
Dersin temel amacı Cumhuriyet dönemi Türk Dış Politikasını, Dış Politika perspektifleri açısından değerlendirmek, Türkiye Cumhuriyetinin Dış Politikasının temel ilkelerini ve tarihsel dönüşümlerini ortaya koymaktır. Derste, özellikle soğuk savaş sonrası dönemde, Türk Dış politikasının farklılaşan yönelimlerini farklı teorik perspektiflerin yardımıyla irdelenmesi ve geleceğe yönelik öngörülerde bulunmaya yarayacak kavramsal ve yöntemsel donanımın kazandırılması üzerinde durulacaktır. Ayrıca, bu ders öğrencilere sosyal bilimlere ilişkin bilgilerini uygulama becerisi, verileri analiz edebilme, değerlendirebilme ve tasarlama becerisi, verilerin ulusal ve küresel tesiri ile sonuçlarını anlama becerisi, mesleki güncel konuları izleme becerisi, bağımsız ya da danışman yönetiminde bilimsel araştırma yapabilme becerisi de katacaktır.
IR 622 Current Debates in International Relations Theory
Bu dersin amacı uluslararası ilişkiler disiplinindeki güncel kuramsal tartışmaları doktora düzeyinde incelemektir. Bu ders kapsamında incelenecek olan kuramsal tartışmalar içinde geçtikleri uluslararası bağlam ve tarihsel ortamla ilişkilendirilerek tartışılacaktır.
Bu derste uluslararası ilişkiler disiplininde en çok kabul gören siyasal realist yaklaşımın güçlü ve zayıf yönleri incelenirken, sistem, karar-alma ve rasyonalist kuramlar tartışılacaktır. Ayrıca, siyasal realist uluslararası ilişkiler yaklaşımını eleştiren kuramların temel varsayımları ve kavramları eleştirel bir perspektif içinde ortaya konulacaktır. Bu kapsamda ele alınacak kuramlar liberal, eleştirel kuram, post-modernizm ve sosyal konstrüktivizm yaklaşımlarından oluşacaktır. Dersin son bölümünde de, öğrenciler uluslararası ilişkiler disiplininin önde gelen kuramcılarına ilişkin hazırlayacakları dönem projelerini sunacaklardır.
IR 623 Foreign Policy Analysis
Bu derste devletlerin ve diğer uluslararası aktörlerin dış politikalarını ve dış politika davranışlarını anlamamıza yardımcı olan temel kuramsal yaklaşımlar kapsamlı olarak incelenecek ve dış politikada karar alma süreçleri örneklerle irdelenecektir.
IR 624 Advanced Readings in Globalization
Bu derste küreselleşme ve toplumsal ve siyasal değişim sorunsalı interdisipliner bir çerçevede ele alınacaktır.Küreselleşmenin anlamı, süreçleri ve kurumsal yapıları eleştirel bir bakış açısıyla incelenecektir. Üstünde durulacak konulardan bazıları küreselleşmenin dünyadaki gelir dağılımı, kültürel çeşitlilik, sosyal adalet, etnisite ve cinsiyet meseleleri üzerine olan etkilerini kapsayacaktır.
IR 625 EU Foreign and Security Policy
Dersin amacı Avrupa Birliği’nin bütünleşme yolunda önemli adımlarından biri olan Ortak Dış ve Güvenlik Politikası oluşurken değişen Avrupa Birliği ülkelerinin incelenmesi, ortak politikanın birliğe üye ülkeler için avantajlarının ve dezavantajlarının değerlendirilmesi, birliğin ortak dış ve güvenlik politikası oluştururken karşılaştığı engeller, dünyada meydana gelen güvenlik ve dış politika meselelerinin süreci nasıl etkilediğinin değerlendirilmesidir.
IR 626 Eurasian Geopolitics
Avrasya kıtasının konumunda kaynaklanan öneminden, bölgenin sınırları, coğrafi karakteri, arazisi, üzerinde yaşayan ulusların sosyo-kültürel özellikleri, ekonomik, politik durumlarının geçmişten günümüze karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesi dersin temel içeriğini belirlemektedir. Bunun yanında güncel olaylar ve bölge ülkelerine etkilileri üzerinde de durularak doktora düzeyindeki öğrencilerin analiz yeteneklerinin geliştirilmesine çalışılacaktır.
IR 627 Politics and Society in the Middle East
Bu ders kapsamında Ortadoğu’nun şekillenişi, sınırları ve temel özellikleri, Ortadoğu’nun sorunları, Ortadoğu ülkelerinin birbirleriyle ve Türkiye ile ilişkileri, Arap İsrail savaşları, Filistin sorunu, Ortadoğu’da güç dengesi gibi Türkiye’yi bölgede yakından ilgilendiren konulara değinilecektir. Özellikle Körfez Savaşı ve 2003 Irak Savaşı sonrası bölgede yaşanılan gelişmeler, ABD ve AB’nin bölgeye yönelik doktrin ve politikalarıyla, Türkiye’nin seçenekleri ve bölgede güçlenmesi için geliştirebileceği politikalar üzerinde durulacaktır
IR 628 Political Economy of Development
Bu ders ekonomi ve sosyal politik alanda geliştirmeci modelin incelenmesini kapsar. Dünya ülkelerindeki ekonomik ve sosyal değişimin ve gelişimin tarihsel gelişimi de bu dersin çalışma konusudur. Bölgesel ve uluslararası ekonomik ve sosyal örgütlerin gelişim sürecine özel olarak değinilecektir. Bu seminerdeki öğrencilerin belirli bir ülkeyi ele alarak, bu ülkenin kalkınma ekonomi ve sosyal politiği üzerine iyi tanımlanmış bir araştırma yürütmesi beklenecektir.