Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Programı

E-posta ile bilgi

Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Programı

  • Program tanımları Bu programin amaci dis politika ve uluslararasi iliskiler alanlarinda kariyer yapmak ve uzmanlasmak isteyen kisilere bu alanda spesifik bilgiler vererek,
    a) Yurtiçi ve yurtdisina yönelik olarak ögretim elemani yetistirmek,
    b) Dis politika ve uluslararasi iliskiler alaninda bulunan think-tank kuruluşlarina yetişmiş eleman saglamak,
    c) Öncelikle Disisleri Bakanligi olmak üzere devletin dis politik kadrolarina uzman ve diplomat saglamak,
    d) Ve bu konuda daha genis bilgi sahibi olmak isteyenlere teknik ve derinlemesine bilgi sunmayi amaçlamaktadir.

    B- Ögrenim Süresi

    Programin ögrenim süresi 2 yariyil ders, 2 yariyil tez olmak üzere toplam 4 yariyildan ibarettir. Ders ve tez süresi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafindan makul görülen bir sebebe dayandirilarak en çok 2 yariyil daha uzatilabilir. Böylece Uluslararasi iliskiler Yüksek Lisans Programi toplam olarak en çok 6 yariyilda tamamlanmak zorundadir.


    Ders İçerikleri

    Sosyal Bilimlerde Yöntem
    Sosyal Bilimlerde Arastirma konularinin/ alanlarinin belirlenmesi, arastirma alanina iliskin çerçevenin katki saglanabilecek sekilde daraltilmasi, dogru ve anlamli hipotezlerin gelistirilebilmesi ve bu çerçevede amaç ve anlam kaybina ugramaksizin arastirmanin sonlandirilmasina yönelik metodolojik yaklasimlar.

    Uluslararasi Iliskiler Teorisi
    Dersin amaci, yüksek lisans ögrencilerinin uluslararasi iliskiler alanindaki teorileri günümüzdeki perspektiflerle derinlemesine anlamasini saglamaktir. Incelenecek konular arasinda uluslararasi iliskiler teorisinin metodolojik ve tarihi arkaplani; realizm ve idealizm çerçevesinde klasik ekoller; transnasyonalizm ve karsilikli bagimlilik; neo-realizm ve bagimlilik teorileri; jeopolitik yaklasimlar; ekonomi ve kültürün uluslararasi iliskiler teorisi ile iliskisi ve küresellesmenin uluslararasi iliskiler teorisi üzerindeki etkileri yer alacaktir.

    Türk Dis Politikasi
     
    Bu dersin amaci Türkiye'nin Osmanli'nin son dönemi ve Cumhuriyet dönemi dis politikasini analiz etmektir. Bu baglamda Sevr, Lozan, Montrö Andlasmalari, Sadabad ve Bagdat Paklari gibi tarihsel Türk dis politikasinin yanisira, Türk- Amerikan, Türk-Alman, Türk-AB iliskileri gibi aktörel bazda dis politika açilimlarina da deginilecektir. Derste diyalog bir biçimde tartisma ortami sunulurken, negatif ve pozitif yönlerde kiritiklere de yer verilmektedir.

    Çagdas Siyasal Düsünceler
    Bu dersin amaci su anda uluslararasi arenada gerek devletleri gerekse toplumlari siyasal ve ideolojik açidan etkileyen ve sürükleyen düsüncelere açiklik kazandirmaktir. Bu baglamda fasizm, sosyalizm, liberalizm, komünizm, milliyetçilik, konservatizm gibi ana ideolojilerin yaninda, anarko-fasizm, yeni sag, yeni liberalist sol, neofasizm, neososyalizm, post-komünizm, otoriter muhafazakarlik, evrimsel sosyalizm, muhafazakar yeni sag gibi alt siyasal düsüncelere de deginilerek, ulusal ve uluslararasi kamuoyunda nasil etkiler ve tepkiler olusturdugu analiz edilmektedir.

    Kültürlerarasi Yönetim
    Kültürlerin farkliliklari ne kadar normal ise gün geçtikçe daha çok globallesen dünyamizda farklara ragmen basarili olmakta ayni derecede beklenen hatta uluslararasi çapta çalisan firmalar için yasama sebebi olmaktadir. Kültürler arasindaki farklar iyi islenildigi takdirde kazançli ve üretken yapilarin dogmasi için gerekli kaynak kendiliginden saglanmis olacaktir.

    Uluslararasi Politika ve Uluslararasi Örgütler
    Siyasi, güvenlik, iktisadi, hukuki, toplumsal, saglik, çevresel … kapsamli devletlerarasi ve hükümetler-disi örgütlerin uluslararasi iliskilerde etkileri geçen yüz yilin basindan beri sürekli artmaktadir. Ülkeler dünya siyasetindeki rollerini birçok bakimdan örgütlü yapilar halinde yerine getirmektedirler. Bu nedenle dünyadaki etkili uluslararasi örgütlerin yapilarinin, fonksiyonlarinin, tesirlerinin dünya, bölge ve ülkemiz açilarindan; mümkün oldugunca geçmis, bugün ve gelecek perspektiflerinde degerlendirilmesi gerekmektedir.

    20.Yüz Yil Diplomasi Tarihi
    Diplomasi tarihi kavrami ve ekolleri, 18. ve 19. Yüzyillarda Dünya Siyasal Dengesi, Geçmisten Günümüze Iktidar Biçimleri, Birinci ve Ikinci Dünya Savaslari, Iki Savas Arasi Avrupa, Ikinci Dünya Savasi Sonrasi Avrupa ve Dünya'daki Gelismeler, SSCB'nin cöküsü ve Yeni Dünya Düzeni, Uluslararasi ve Bölgesel Sorunlar islenmektedir.

    Dis Politika Analizi
    Dis politika Analizi, Bu yönüyle Dis Politika Analizini;uluslar arasi politikadaki teorik gelismeler,dis politikada Güç ve güç kavrami ile uygulamadaki sonuçlarini,dis Politika Analizlerinde karar alma yaklasimlari,iç ve dis politika iliskisi, Devletlerin dis politika amaçlari,ulusal çikar,ulusal güvenlik hayati çikar,prestij ve dis politika stratejileri ile devletlerin dis politika araçlarinda,propaganda,siyasal baskilar olusturma, ekonomik olarak, dis ticaret etkileri ile finansal ve askeri etkilerinin önlemleri , Devletin dis politika ortami Ülkemizin dis politika analizi çerçevesinde,yakin bölgemizde ve çevremizdeki olaylar, dünyadaki olusan olaylarin irdelenmesi,hak ve menfaatlerin korunmasi ve kollanmasi konulari islenmektedir.

    Yeni Dünya Düzeni ve Uluslararasi Ekonomi Politik Sorunlar
    Uluslararasi iliskiler, uluslararasi politika kavramlari, uluslararasi iliskiler'de çesitli yaklasim ve bakis açilari, tarihsel bakis açisi, Modern Devletin gelisme sürecinde uluslararasi sistem, 20.Yüzyilda uluslararasi sistem: sicak ve soguk savas dönemleri, Uluslararasi sorunlar, Uluslararasi Örgütler islenmektedir.

    Bölgesel Sorunlar
    Balkanlar, Ege denizi ve kibris, Türkiye Yunanistan Iliskileri, Ortadogu, Türkiye-Israil ve Türkiye-Suriye, Irak, Ürdün iliskileri kafkaslar, Türkiye Ermenistan, Gürcistan iliskileri, Orta Asyadaki gelismeler ve uzak dogudaki bazi sorunlu ülkeler üzerinde durulmaktadir.

E-posta ile bilgi

Uluslararası i̇lişkiler ile ilgili diğer programlar