Yönetim Bilişim Sistemleri Yüksek Lisans Programı

E-posta ile bilgi

Yönetim Bilişim Sistemleri Yüksek Lisans Programı

  • Program tanımları
    YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI
     
    Yönetim bilişim sistemleri disiplini günümüzde bilişim sistemlerinin iş ve işletme alanındaki problemleri çözme için etkin kullanılma yöntemlerini inceleyen disiplinler arası bir Akademik alandır. İnsan gücü, teknoloji ve sistemlerin birlikte kullanılmasını içerir. İşletmelerin teknolojiyi nerede ve nasıl kullandıkları verimliliği arttırmak ve rekabet edebilmek için önemli bir göstergedir. Bilgisayar donanımı, yazılımı ve ağları bu konuda ağırlıklı bir konuma sahiptir. Hızla gelişen bu alanda uzmanlaşmış ve yenilikleri izleyebilen yaratıcı yöneticilerin kararlarda etkin olmaları teknik gerekse iş hedeflerini belirlemeleri ile mümkündür. Çalışma planının oluşturulması, program ve veri yapılarını içeren yazılımın etkin olarak kullanılması, ağ ve internet işlemlerinin organizasyonu ve güvenliğinin sağlanması bu program kapsamında yetiştirilecek Yönetim Bilişim sistemleri uzmanları tarafından sağlanabilir.
     
    Yönetim bilişim sistemleri bir organizasyondaki etkinliklerdeki bilişim uygulamaları üzerinde yoğunlaşır. Yöneticilerin karar vermelerinde bilgi işlem sistemlerinden en etkin şekilde yararlanmasını sağlar. Bu amaçla karar destek sistemleri, uzman sistemler ve yönetici bilgi işlem tekniklerini kullanır. Disiplinin en çarpıcı özelliği vurgunun karar verme mekanizması üzerinde yoğunlaşmasıdır. Yönetim Bilişim sistemleri yalnızca teknolojik altyapıyı veya bu teknolojik altyapının uygulanacaği sosyal sistemi incelemekle kalmaz, ikisinin etkileşmesi sonucunda ortaya çıkacak olayları araştırır. ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre 2014 yılına dek yönetim bilişim sistemlerinde çalışanların iş bulma olanağının ortalamanın üzerinde olması beklenmektedir.  
     
    Yönetim bilişim sistemleri programı yönetimde bilişim tekniklerinin en iyi şekilde kullanılmasını sağlayabilen, hızla gelişen bu alanda yenilikleri izleyebilen, hem bilişim hem de işletme alanında donanımlı elemanlar yetiştirmeyi hedeflemiştir. Bu amaçla donanım ve yazılım alanında işletme bilişim sistemleri, programlama ve veri yapısı bazındaki temel bilgi, veri tabanı, ağ ve internet yönetimi, veri madenciliği, elektronik iş yönetimi, yönetim, organizasyon, veri analizi ve istatistik, bilgi yönetimi, karar teorisi konularındaki dersleri ve bir araştırma projesini içermektedir.

    DERS PROGRAMI

    BİRİNCİ YARIYIL

    ZORUNLU DERSLER
    İşletme Bilişim Sistemlerinin Teknik Temelleri
    E-İş Yönetimi
    Çağdaş İşletmelerde Stratejik Yönetim
    Seçmeli Ders

    İKİNCİ YARIYIL

    ZORUNLU DERSLER
    Veritabanı Yönetim Sistemleri
    Bilişim Sistemlerinde Ağ ve Örün Uygulamaları
    Yönlendirilmiş Bireysel Araştırma ve Veri Analizi
    Seçmeli Ders
       
    ÜÇÜNCÜ YARIYIL

    ZORUNLU DERSLER
    Veri Madenciliği ve Bilgi Kazanımı
    İşyeri Davranışlarında Çağdaş Konular
    Seçmeli Ders

    SEÇİMLİK DERSLER
    Yenilikçilik ve Bilgi Yönetimi
    Karar Teorisi
    Beşeri Sermaye Stratejileri


    ACM 501 Technical Foundations of Business Information Systems (3+0+2) 4
    (İşletme Bilişim Sistemlerinin Teknik Temelleri )
    Basic components of computer systems: hardware and software. Fundamentals of information systems. Introduction to computer logic. Basic principles of problem solving and algorithms. Basic database management concepts and application environments. Information systems technologies and telecommunications used in business world. Details of computer data processing. Logic and algorithmic approaches.
      Bilgisayar sistemlerinin bileşenleri: donanım ve yazılım. Bilişim sistemlerinin esasları. Bilgisayar mantığına giriş. Problem çözümü ve algoritmanın temel ilkeleri. Temel veritabanı yönetimi kavramları ve uygulama ortamları. İş dünyasında kullanılan bilişim sistemleri teknolojileri ve iletişim. Bilgisayar veri işleme ayrıntıları. Mantık ve algoritmik yaklaşımlar.
       
    ACM 502 Database Management Systems (3+0+0) 3
    (Veritabanı Yönetim Sistemleri)
    Fundamentals of database systems, conceptual data modeling, relational database design, SQL, storage and file organization, database administration and maintenance. New trends: client/server, distributed, web-based, object oriented databases and data warehouses.
      Veritabanı sistemlerinin temelleri, kavramsal veri modelleme, ilişkisel veritabanı tasarımı, SQL, depolama ve dosya düzenlemesi, veritabanı yönetimi ve bakımı. Yeni eğilimler: istemci/sunucu, dağıtık, örün-tabanlı, nesne yönelimli veritabanları ve veri ambarları.  

    ACM 511 Network and Web Applications in Information Systems (3+0+0) 3
    (Bilişim Sistemlerinde Ağ ve Örün Uygulamaları)
    Local/Wide Area Network Technologies and Systems. Interconnection of networks. Client/server interaction. Network design, administration and realization. Web authoring. Development of web applications. Connection of databases with web applications.  
    Yerel/Geniş alan ağ teknoloji ve sistemleri, ağlar arası bağlantıların oluşturulması, internet uygulamaları. İstemci/sunucu etkileşimi, ağ tasarım ve gerçeklenmesi, ağ tasarımı, yönetimi ve işletimi. Örün yaratımı. Örün uygulamaları geliştirme. Veri tabanlarının örün uygulamaları ile bağlantısı.
      
    One of the following: 
    ACM 512 E-Business Management (3+0+0) 3
    (E-İş Yönetimi)
    Understanding the e-business environment. Planning, developing and managing various e-business models. Organizational impact and transformational value of e-business and e-commerce systems. Differences between conventional and web-based companies. Integration of electronic business activities and applications into the major functional areas of organizations.
      E-iş çevresinin anlaşılması. Çeşitli e-iş modellerinin planlanması, geliştirilmesi ve yönetilmesi. E-iş ve e-ticaret sistemlerinin örgütsel etkisi ve dönüşümsel değeri. Geleneksel ve örün-tabanlı firmalar arasındaki farklar. Elektronik iş faaliyet ve uygulamalarının örgütlerin başlıca işlev alanlarına tümlenmesi.
     
    ACM 514 Data Mining and Knowledge Acquisition (3+0+0) 3
    (Veri Madenciliği ve Bilgi Kazanımı)
    Introduction to the methodology of knowledge discovery in databases, data warehousing, basic functionalities of data mining: association, classification, clustering. Business applications of data mining to various industries: retailing, finance, and telecommunications. Introduction to advanced topics: web mining, text mining, data visualization. Investigation of data mining software tools.
    Prerequisite: Consent of instructor
    Veri tabanlarında bilgi keşfi yöntembilimine giriş, veri ambarlama, veri madenciliğinin temel işlevleri: ilişkilendirme, sınıflandırma, öbekleme. Veri madenciliğinin çeşitli endüstrilerdeki işletme uygulamaları: perakendecilik, finans ve uziletişim. İleri konulara giriş: örün madenciliği, metin madenciliği, veri görselleştirme. Veri madenciliği yazılımlarının incelenmesi.
E-posta ile bilgi

Bilgi sistemleri ile ilgili diğer programlar

  • Enformatik Yüksek Lisans Programı

  • Kurum: İstanbul Üniversitesi - Beyazıt ve Vezneciler Kampüsü
  • E-posta ile bilgi
  • Enformatik Doktora Programı

  • Kurum: İstanbul Üniversitesi - Beyazıt ve Vezneciler Kampüsü
  • E-posta ile bilgi
  • Python Eğitimi

  • Kurum: Akiza Bilişim Akademisi
  • E-posta ile bilgi
  • Bilgisayar ve Enformasyon Bilimleri Yüksek Lisans Programı

  • Kurum: Doğuş Üniversitesi
  • E-posta ile bilgi
  • Bilişim Teknolojileri Yüksek Lisans Programı

  • Kurum: Galatasaray Üniversitesi
  • E-posta ile bilgi
  • Yönetim Bilişim Sistemleri Yüksek Lisans Programları

  • Kurum: Haliç Üniversitesi - Mecidiyeköy Yerleşkesi
  • E-posta ile bilgi
  • Bilişim Yüksek Lisans Programı

  • Kurum: İstanbul Aydın Üniversitesi
  • E-posta ile bilgi