Kendini yenileyebilmenin ve gelişmenin ana aracı olan araştırma ve geliştirme, aynı zamanda kaliteli egitim vermenin ve katma değeri yüksek uygulama projeleri yapabilmenin anahtar sözcüğüdür.
Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisans programı aracılığıyla, Beykent Üniversitesi, araştırmacı bireylerin yetişmesine katkı sağlayacağı gibi hem de Beykent Üniversitesinde yapilan araştırmaların yoğunlaşmasını sağlayacaktır. Ayrica, Beykent Üniversitesi'nde halihazirda öğretime devam eden lisansda "
Matematik-Bilgisayar Bölümü" ile "
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü" ve yüksek lisansda da Fen Bilimleri Ensititüsü altındaki Matematik-Bilgisayar Programında "
Bilgi Teknolojileri" ile "
Bilgisayar Ağları ve Internet Teknolojileri " programlarına katkı sağlayarak öğretimin daha da kaliteli ve nitelikli olmasınıı sağlayacaktır. Programın temel amacı aşağıdaki gibi özetlenebilir:
- Temel bilimler, bilgisayar mühendisliği, bilgisayar bilimleri ve mühendislik teknolojilerinde arastirmacı gençler yetistirmek.
- Üniversitemizi araştırma ve bilimsel yayın açısından gelişmiş ülkelerin üniversiteleri düzeyine getirmek,
- Üniversitemizdeki ilgili diğer bölümler ve programlarla (2 lisans ve 2 yüksek lisans) sinerji yaratarak eğitimin kalitesini ve niteliğini daha da arttirmak,
- Vakif üniversitelerinde program çesitliligini arttirmak/zenginlestirmek,
- Üniversite-sanayi işbirliğinin en zayıf halkasi olan temel bilimlerde, işbirliğinin gelişmesine katkıda bulunmak ve bilgisayar bilimleriyle sinerji yaratmak.Programı başarıyla tamamlayan adayların hemen iş yaşamina atılmaları ya da akademik çalışmalarını doktora düzeyinde sürdürebilmeleri hedeflenmektedir.
Ders Listesi
İleri Programlama Dilleri
İleri İşletim Sistemleri
İleri Derleyici Tasarımı
Bilgisayar Ağlari ve Haberleşme
Sistem Analizi ve Tasarımı
İleri Yazılım Mühendisliği
Seminer (kredisiz zorunlu)
Proje (kredisiz zorunlu)
Tez (kredisiz zorunlu)
Not : 1- Tezli Programda tez ve seminerle birlikte alinacak 21 krediden en az 9'u yukaridaki derslerden,
2- Tezsiz programda proje ile birlikte alinacak 30 krediden en az 12'si yukaridaki derslerden,
Seçimlik Dersler
Yapay Zeka ve Uzman Sistemler
Makine Ögrenmesi
Kriptolojik Protokoller
Bilgisayar Cebri
Görüntü Isleme
Örüntü Tanima
Veri Madenciligi
Paralel Programlama
İleri Bilgisayar Mimarisi
Bilgisayar Grafikleri
Internet Protokolleri
Yeni Nesil ve Hızlı Ağ Teknolojileri
Kablosuz Ağlar ve Protokoller
Ağ İşletim Sistemleri
Ağ Güvenliği ve Veri Koruma
İleri Veri Tabani Yönetimi
Bioinformatik
Elektronik Ticaret
Bilgisayar Mühendisliğinde Özel Konular I
Bilgisayar Mühendisliğinde Özel Konular II
Not: 1- Tezli Programda 21 kredi yukarida verilen listedeki ve Enstitümüzün Matemetik Bilgisayar Anabilim Dalindaki derslerden,
2- Tezsiz programda 30 kredi yukarida verilen listedeki ve Enstitümüzün Matematik Bilgisayar Anabilim Dalindaki derslerden tamamlanir.
Bilimsel Hazirlik Dersleri
Linear Algebra
Programming Tech. And Lang.- I
Data Structures and Algorithms
Discrete Mathematics
Database Management Systems
Software Enginerering
Operating Systems
Data Struc. & Algorithms-I
Not : Ögrencilerin, farkli bilim alanlarindan basvurduklarinda, alacaklari bilimsel hazirlik dersleri transkriptlerindeki durumlarina uygun olarak Enstitü Yönetim Kurulunca bu listeden belirlenecektir.
Ders içerikleri
İleri Ayrık Matematik
Mantık ve kanıtlar, Sayı sistemleri, Bağıntılar, Fonksiyonlar, Algoritmalar, Sayma yöntemleri, Iteratif bağıntılar, Graf Teorisi, Boole Cebri, Otomatlar, Gramerler ve diller, Turing Makinalari, Veri Modelleri
İleri Algoritma Analizi
Temel matematiksel ve istatistiksel kavramlar. Özyineli iliskiler: homojen ve homojen olmayan özyineli iliskiler. Özyineli iliskilerin çözümü: yerine koyma yöntemi, iterasyon yöntemi, master yöntem, master yöntemin ispati. Algoritma tasariminda genel teknikler (böl ve yönet, geri izleme, dinamik programlama). Bazi siralama, çizge, bilisimsel gemetri algoritmalarinin analizleri: “asagidan yukari yigin siralama”, “en kisa yol(Dijkstra algoritmasi)”, ”yayilim agaci(Kruskal ve Prim algoritmalari)”, “güçlü bilesenler(tarjan’in algoritmasi)”, “En yakin nokta çifti, “dis bükey çerçeve”. Euclid algoritmasinin analizi Ileri veri yapilari: B agaçlari, yayvan agaçlar, binom yiginlari, fibonecci yiginlari . Dizgi esleme: Knuth-Morris-Pratt, rabin-Karp ve Boyer-Moore algoritmalari. Strassen’in matrix çarpim algoritmasi, Ikili aramanin ayrintili analizi, optimum yigin siralama, en uzun artan alt dizi, olasiliksal ve yaklasim algoritmalari. Maksimum akis problemi .
İnformasyon güvenligi ve Kriptoloji
Güvenlik ve sifrelerin özellikleri: DES ve RSA; Kimlik tanimlama ve anahtar yönetim yöntemleri; Güvenlik hizmetleri; Güvenlik mekanizmasi; Sayisal imzalar; Güvenli elektronik aktarim.
İleri Programlama Dilleri
Programlama dillerinin siniflandirilmasi . Yapisal Programlamanin temel ögeleri. Isaretci uygulamalari. Dinamik bellek kullanimi. Nesne Tabanli Programlanin ilkeleri , . siniflar. Miras ve Polimorfizm. Sablonlar. Temel Veri Yapilari : Listeler, Kuyruklar.
İleri İşletim Sistemleri
İsletim sistemi türleri; Temel kavramlar; Komut diller; Is ve proses yönetimi; is siralama; Bellek yönetimi; G/Ç sistemleri ve proses isleme; Senkronizasyon mekanizmalari: Semaforlar; Proseslerin haberlesmesi; Ölümcük kilitlenme; proseslerarasi iletisim; UNIX, Linux, Windows sunucu türden isletim sistemleri üzerinde örnekler.
İleri Derleyici Tasarımı
Derleyici tasarimi için metodlar. Derleyiciler ve çeviriciler: Baglamdan bagimsiz gramerler, sözcüksel ve sözdizimsel analiz, Yukaridan asagiya ve asagidan yukariya analiz teknikleri, anlambilimsel analiz
Bilgisayar Ağlari ve Haberleşme
Bilgisayar haberlesmesi ve Veri Aglarina giris, OSI Basvuru Modeli; Protokol ve Algoritmalar, Ag Topolojileri; Ag Uygulamalarinin Türleri: LAN, WAN ve MAN; LAN Teknolojileri: Ethernet, Token Ring, ATM; WAN Teknolojileri: X.25, ISDN, LMDS, xDSL; Kampüs Çözümleri; Ag Cihazlari: HUB, Anahtar; Yönlendirici, Cisco, 3 Com, Erisim Saglayici; Ag Isletim Sistemleri(NOS); TCP/IP protokol Kümesive Internet Servis türleri; Kullanici/Sunucu Mimarisi; Ag Yönetimi; Yapisal Kablolama.
Sistem Analizi ve Tasarımı
Sistem özellikleri ve sistem elemanlari, sistem gelistirme yasam döngüsü, yapisal sistem analizi, enformasyon analizi ve data modeli, iliskisel model, tasarim gelirteçleri, kullanici-bilgisayar,arayüz tasarimi, sistem parçalarinin organizasyonu, veritabani tasarimi.
İleri Yazılım Mühendisliği
Yazilim Mühendisligine Giris. Gereklilik Analizi .Yazilim gelistirmede tasarim mimarileri. Kritik sistemler. Proje yönetiminin esaslari. Yazilim modüllerinin yeniden kullanimi . Kullanici ara-yüzü tasarimi. Yazilimlarin alfa ve beta testlerinde sinanmasi. Yazilim dokümantasyonu. Yazilimda kalite güvencesi.
Yapay Zeka ve Uzman Sistemler
Gösterimler ve gösterimin seçilmesi; Üretim sistemleri; Arama stratejileri ve bulussal fonksiyonlar; Uzman sistemler; Ögrenen sistemler ve ögrenme türleri. Yapay zeka içinde önermeler mantigi; Problem çözme; Teoremlerin kanitlanmasi; Dogal Dil anlama için bilgi gösterim yöntemleri; Plan üreten sistemler; Yapay zeka uygulamalari
Makine Ögrenmesi
Makina ögrenmesi konusunda temel kavramlar. Bilgi temsili. Temsil üretme ve temsilleri dönüstürme. Kavramlari ögrenme, genelden özele siralama: “Find-S” ve uyarlama uzayi, adaylari eleme algoritmasi. Karar agacinin egitimi. Kural kümelerini ögrenme. Siniflama ve kesif yoluyla ögrenme. Takviyeli ögrenme: Q egitimi. Yapay sinir aglari: Çok-katmanli ag, sinirli Coulomb enerjisi,büyü ve ögren agi ,Kohonen agi.Bulanik mantik. Genetik algoritmalar: kopyalama, çaprazlama, mutasyon, uygunluk fonksiyonu, sema teoremi, yapisal-blok hipotezi. Genetik ögrenme. Yapay sinir aglarinin genetik algoritmalarla egitimi.
Örüntü Tanima
Izdüsümsel geometri ve perspektif izdüsüm. Geometrik dönüsümler. Egri ve yüzey belirleme. Ayrit algilama ve çevre çikarma. Alan bölümleme. Aydinlatma ve gölgeleme. Siniflama (classification) ve tanima (recognition) kavramlari. Deterministik ve istatistiksel ögrenme. Egiticili (supervised) ve egiticisiz (unsupervised) ögrenme. Bayes, k-nn (k th nearest neighboor), yarismaci (competitive) ögrenme yöntemleri.
Görüntü İşleme
Isaret ve sistemler. Örnekleme, yeniden insa, taneciklestirme. Sayisal görüntünün temelleri. Görüntü Tanimlamasi. Görüntü dönüsümleri. Görüntü iyilestirme teknikleri.
Veri Madenciligi
Veri Depolama ve Veri Madenciliginin temelleri, veri depolama mimarisi, veri depolama safhalari, veri madenciliginde iliskilendirme, kavram tanimlama, siniflandirma, tahmin ve kümeleme gibi islevsel özelikleri, veri madenciligi teknikleri, karar agaçlari, ID3, C4.5, Genetik Algoritmalar, Yapay Sinir Aglari ve ilgili algoritmalar. Ögrenilen Kavramlarin gerçek hayattaki problemlere uygulanmasi.
Nesne Tabanli Programlama
Yapisal programlamainin temel özellikleri. Nesne tabanli programlamaya giris. Siniflar (Classes). Kapsülleme (Encapsulation) Nesne tabanli sinif tasarimi. Asiri yük (overloading) operatörler. Miras (inheritence) ve siniflar. Polymorphism. Sablonlar (templates).
Paralel Programlama
Paralel programlamanin tanitimi ve uygulama alanlari. Paralel programlamaya iliskin problemler: senkronizasyon, haberlesme, kritik bolumler. Senkronizasyon mekanizmalari: semaforlar, monitörler ve digerleri. Gerçekleme yollari ve uygulamalari. Mesaj aktarimina dayali haberlesme ilkelleri. Bulusma (rendez-vous) yapisi. Paralel programlama dilleri: CSP, Occam ve Ada. Klasik paralel algoritma örneklerinin tasarimi ve incelenmesi.
İleri Bilgisayar Mimarisi
Islemcilerin siniflandirilmasi; Bilgisayar sistemlerinin siniflanmasi; Bellek sistemleri; Cep bellek; Sanal bellek yapisi; Komut çözme ve yürütme yapisi; Komut ve veri alma stratejisi; Veri ve yapisal bagimlilik. Kesme islemlerinin kotarilmasi; Süperskaler islemciler. Basarim ölçümleri ve karsilastirmasi; senkronizasyon mekanizmalari. arabaglasim mimarileri; Örnek islemciler
Bilgisayar Grafikleri
3 Boyutlu görüntüleme ve bilgisayar grafigi. Egri ve yüzey tasarimi. Gölgeleme, deformasyon, fractal gösteri teknikleri. Hareket grafiklenmesi ve dijital animasyon. Renk quantizasyonu
Internet Protokolleri
Internet'in Gelisimi, Internet'in Teknik Yönleri, TCP/IP Protokol Kümesi, Uygulama Katmani Uygulamalari; Internet Servis Saglayicisinin Genel Yapisi; Web, FTP, DNS... gibi Servis Programlari; Arama Motoru Tasarimi, Internet Üzerinde Güvenlik.
Yeni Nesil ve Hızlı Ağ Teknolojileri
Yeni Ag Teknolojileri; Sayisal WAN Teknolojileri; B-ISDN, FR, xDSL Teknolojileri, IP üzerinden Ses Aktarimi (VoIP); ATM Teknolojileri, ELAN, LEC, LECS, LES, ATM Üzerinde IP Kullanimi, Firewall Sistemleri, Firewall Algoritmalari; VPN; vLAN; Intranet ve Extranet; WAP ve Uygulamalari.
Kablosuz Ağlar ve Protokolleri
Telsiz aglarin temelleri. Telsiz aglarda gezginlik yönetimi, ad hoc aglar ve yol atama algorit malari. Gezgin Internet protokolleri. Yeni nesil telsiz aglarda gezginlik yönetimi ve çogulortam destegi. Yeni nesil telsiz aglarda yönlendirme protokolleri. Yeni nesil telsiz ag protokolleri
Ağ İşletim Sistemleri
Ag Isletim Sistemleri (NOS) Temel Kavramlari; NOS'un Mimari Yapisi; NOS Türleri ve Iç Yapisi; UNIX/LINUX, Windows 2000 Sunucu ve Novell Netware gibi NOS'larin Kiyaslanmasi; Dosya Organizasyonu; Sistem Konfigurasyonu; Sistemi Aga Eklemek.
Ağ Güvenliği Veri Koruma
Bilgisayar aglarinda güvenlik mekanizmalari; Internet mimarisi; Kriptografi teknikleri; Kullanici dogrulama/yetkilendirme; Vekil sunucular; Güvenlik duvarlari; Güvenlik protokolleri; Uygulama katmani güvenlik protokolleri; Ulasim katmani güvenlik protokolleri; Tünelleme; Yetkisiz girislerin tespiti ve savunma. Güvenlik mekanizmalari.
Ileri VeritabanıYönetimi
Veritabani Sistemlerinin Gelisim Evreleri ve Temel Yaklasimlar; Veri Tanimlama Dilleri; Veri Organizasyonu ve Modeller; Veri Erisimi; Veritabani Mimarisi; Veri Islenmesi ve Sorgulama Dilleri, (SQL, QBE); Mantiksal Veritabani Tasarimi ve Normalizasyon; Bütünlestirme ve Güvenlik Konulari; Veritabani Isletim Sistemleri Uygulamalari ve Örnekler, Uygulamalar
Elektronik Ticaret
Elektronik ticaret kavraminin tanimi. E-Ticaret için gerekli donanim ve yazilimlar.
E-Ticaret siteleri için sistem kurulumu ve ayarlar. Kullanici ara-yüz tasarimi ve alisveris sepeti, ödeme islemlerinin gerçeklenmesi. Siparis alma, vergi ve ulasim konulari. Güvenlik.