BÜTÜNLEŞİK PAZARLAMA İLETİŞİMİ YÖNETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI: (TEZLİ ve TEZSİZ)
1. Genel Bilgiler:
Bütünleşik Pazarlama İletişimi alanındaki profesyoneller değişik organizasyon ve kuruluşlarda, pazarlama stratejilerinin etki ve başarısını arttırmaya çalışmaktadırlar. Bunu bir yandan geleneksel pazarlama yöntemleriyle gerçekleştirmeye çalışırken, diğer yandan da hedef kitlenin davranışlarını inceleyerek, ürünlerin pazarlandığı çevrenin etkisini hesaplayarak ve kullandıkları yöntemleri özümseyerek gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Küresel ekonomi gelişirken, Bütünleşik Pazarlama İletişimi Yönetimi uzmanları, profesyonel pazarda yoğun bir taleple aranmaktadırlar. Programın amacı, pazarlama ve işletme yönetiminden farklı bir yaklaşımla, bu alandaki profesyonel ihtiyaca karşılık verecek, bütünleşik pazarlama iletişimiyle ilgili tüm karar süreçlerinin paydaşı olan, bu alandaki tüm stratejik karar süreçlerinde söz sahibi olan profesyonelleri yetiştirmektir. Çünkü günümüzde, tüketicilerin markaları zihinlerinde konumlandırma süreci şirketlerin onlara gönderdikleri planlı mesajlarla sınırlı değildir. Dolayısıyla, organizasyon içersinde alınacak promosyonel ve non-promosyenel bütün kararların tüketici odaklı olarak stratejilendirilmesi ancak bu kararların alındığı masalardaki iletişim uzmanlarının bulunmasıyla mümkün olabilmektedir. Zira bir markanın değerini, ancak bütünleşik pazarlama iletişimi profesyonelleri yaratır ve yönetebilir.
Programın özellikleri;
- derslerin çeşitliliği ve gerçek uygulamalara dayalı içeriği,
- deneyimli ve nitelikli öğretim elemanları,
- haftaiçi akşamları 19.30-22.00,
- Yaz döneminde de açılma olasılığı,
- katılımcı ve uygulama ağırlıklı olmasıdır.
Program İçeriği:
Bütünleşik Pazarlama İletişimi Yönetimi” Yüksek Lisans Programı pazarlama iletişimi sektörüne nitelikli insan kaynağı sağlama amacını taşımaktadır. Program, değişen ve gelişen dünya ekonomisi koşulları göz önüne alınarak pazarlama iletişiminin bilimsel altyapısını hazırlamak amacıyla ülkemizin gereksinimleri dikkate alınarak hazırlanmıştır. Bu amaçla, programda işletme yönetimi konusunda temel bilgiler verilecek, pazarlama iletişiminin tüm öğeleri kitle iletişimini ilgilendiren tüm disiplinlerle ilişkilendirilecek, toplumsal koşullarla ve gelişen teknolojilerle değerlendirilerek ayrıntılarıyla incelenecek, stratejik pazarlama iletişim planlaması konusunda yetkinleştirici bilgiler sunulacaktır.
Program:
Öğrenciler ders seçimlerini danışmanlarının gözetimininde ilgili akademik dönemin ilk iki haftasında internet ortamında tamamlarlar. Ders ekleme/bırakma (add/drop) ve dersten çekilme (withdrawal) akademik takvim ve yönetmeliklerde belirlenen sürelerde ve kurallar çerçevesinde uygulanır.
Derslere devam zorunlu olup, devamsızlık oranı %20’yi geçemez.
Zorunlu derslerden başarısız olunması halinde bu derslerin izleyen dönemde tekrarlanması gerekmektedir. Başarısız olunan seçimlik ders yerine başka bir seçimlik ders alınabilir.
Öğrencilerin mezun olabilmesi için genel not ortalamasının 2,50/4,00 olması gerekmektedir. Bu not ortalamasının altında kalınması durumunda, notu CB’nin altında olan derslerin YÖK’çe tanınan süre içinde tekrar alınması zorunludur.
Program Süresi:
Derslerin tamamlanması için maximum süre tezsiz program için 6 ve tezli program için 4 yarıyıldır. Tezli programda tez süresi maximum 4 yarıyıldır. Tezli ve tezsiz programlarda yönetim kurulunca kabul edilen mazeretlere dayalı olarak öğrenciye maximum 4 yarıyıl kayıt dondurma hakkı tanınır.Kayıt dondurma istekleri her dönem için yeniden değerlendirmeye alınır.
DERS PROGRAMI
BİRİNCİ YARIYIL
ZORUNLU DERSLER
Bütünleşik Pazarlama İletişimi
Marka Yönetimi
Pazarlama İletişiminde Etik
Pazar Araştırmaları
İKİNCİ YARIYIL
ZORUNLU DERSLER
Medya Planlama ve Satın Alma
Yaratıcı Pazarlama İletişimi Stratejileri
Kültürel Farklılıklar ve Pazarlama İletişimi
Pazarlama İletişiminde İleri Düzey Seminerler I
ÜÇÜNCÜ YARIYIL
ZORUNLU DERSLER
Promosyonel Karma Elemanları ve Planlama
Pazarlama İletişiminde İleri Düzey Seminerler II
İletişim Becerileri ve İkna Edici İletişim
Pazarlama İletişiminde Müşteri İlişkileri Yönetimi
SEÇİMLİK DERSLER
Medyanın Ekonomi Politiği
Pazarlama İletişim ve Medya İlişkileri
Pazarlama İletişiminde Reklam
Pazarlama İletişiminde Halkla İlişkiler
Pazarlama İletişiminde Müşteri İlişkileri Yönetimi
Pazarlama İletişiminde Satış Promosyonları ve POP
Pazarlama İletişiminde Kriz Yönetimi
Bütünleşik Pazarlama İletişimi Yöntemleri
Yönetim Teknikleri
Veri Tabanlı Pazarlama İletişim Planlaması
Medya Ekonomisi ve Teknolojileri
Tüketici Davranışları
Finans
Fuarlar ve Sponsorluk Pazarlaması
Marka Yönetimi
Promosyonel Karma Elemanları ve Planlama
DERS PROGRAMI (Tezli):
- 24 Kredi Zorunlu Ders + 12 Kredi Tez olmak üzere toplam 36 Kredi.
BİRİNCİ YARIYIL
ZORUNLU DERSLER
Bütünleşik Pazarlama İletişimi
Marka Yönetimi
Pazarlama İletişiminde Etik
Pazar Araştırmaları
İKİNCİ YARIYIL
ZORUNLU DERSLER
Medya Planlama ve Satın Alma
Yaratıcı Pazarlama İletişimi Stratejileri
Kültürel Farklılıklar ve Pazarlama İletişimi
Pazarlama İletişiminde İleri Düzey Seminerler I
DERS İÇERİKLERİ
IMC511 Bütünleşik Pazarlama İletişimi
Bütünleşik pazarlama iletişimini; organizasyonların ürettiği ürün ya da hizmetler ile ilgili alınacak her kararın müşteri bazlı ve satın alma davranışlarına etki edecek iletişim boyutunu düşünerek alınması ve bu farklı iletişim kararlarının bir disiplin içinde orkestra edilerek, stratejik bir yaklaşım ile planlanması ve sinerji yaratılması sürecidir. Bütünleşik pazarlama iletişimi yaklaşımında, satış merkezli iletişim stratejilerinin yerine, müşterileri merkeze alan bir strateji uygulanmaktadır. İletişim olgusu yaklaşımın temelinde, tüketiciler ile iletişim sürecini çift yönlü gerçekleştirmek üzere yer almaktadır. Bütünleşik pazarlama iletişimi hem bir süreç hem de bir konsepttir. Süreçtir, çünkü uzun dönemde kurumsal kimliğe katkı sağlayacak ve yönetsel anlamda iletişimi kullanacak bir yaklaşımı gerekli kılmaktadır. Bir konsepttir, çünkü pazarda üstünlük ve farklılık yaratacak bütün yaratıcı pazarlama iletişimi faaliyetlerinin pazarlama kaması ile bütünlük sağlayacak genel bir sinerji sağlamaktadır.
IMC521 Marka Yönetimi
Günümüzün pazarlama sorunları hem uygulamacıları hem de akademisyenleri pazarlama stratejilerine daha fazla efor harcamaya zorlamaktadır. Pazarlar demografik, coğrafî, davranışsal, ve psikolojik segmentlere göre bölümlenmiştir. Bu segmentlerin, tavırların ve ilişkilerin ürün veya hizmetler üzerinden çözümlenmesi pazarlamanın ana konusudur. Pazarlama karması elemanlarını kullanmak ve güncel pazarlama sorunlarına çözümler aramak neredeyse imkansızdır. Bu derste pazarlama karması elemanlarıyla pazarlama iletişiminin stratejik entegrasyonu işlenecektir.
IMC531 Pazarlama İletişiminde Etik
Bu ders, bütünleşik pazarlama iletişim yönetimi okuyan yüksek lisans öğrencilerine, toplumsal yaşamdaki İletişimciler olarak ortak ve genel bir etik geliştirmeleri olanağı sağlar. Bu ders, iletişim ve medyada uygulanan etik dersidir ve gazetecilik, halkla ilişkiler, reklamcılık ve yayını içine alan tüm kitle iletişimini kapsar.
IMC541 Kültürel Farklılıklar ve Pazarlama İletişimi
Küreselleşmeyle birlikte iletmeler daha uluslararası hale gelmiştir. Bu nedenle şirketler ve kar amacı gütmeyen organizasyonlar, uluslararası arenada birçok zorlukla karşılaşmaktadır. Gerçekte bu faklılıkların çoğu iletişim ve kültüre dayalıdır. Bu ders öğrencilere, çok-kültürlü pazarlarda, iletişim problemlerini nasıl anlayacakları ve çözeceklerini göstermeyi amaçlamaktadır. Derste ayrıca pazarlama, yönetim, üretim, çeviri, strateji ve iletişim gibi uluslararası engeller de incelenecektir.
IMC551 Pazar Araştırmaları
Pazarlama etkinliklerinin maliyetleri 1990’lardan bu yana artmıştır. Bu nedenle işletmeler pazarlama iletişimi faaliyetlerinin sonuçlarına daha fazla önem vermelidirler. Bu ders, pazarlama iletişimi araştırmasının nasıl tasarlanacağını, uygulanacağını ve değerlendirileceğini göstermeyi amaçlamaktadır. Öğrenciler ayrıca reklam ve halkla ilişkiler kampanyaları için ön-değerlendirme ve son-değerlendirme testlerinin nasıl tasarlanacağını ve uygulanacağını da öğreneceklerdir.
IMC561 Pazarlama İletişiminde İleri Düzey Seminer I
Profesyonel katılımcılarla yapılacak ileri düzey seminerler dizisi.
IMC512 Medya Planlama ve Satın Alma
Bu derste öğrenci medya araştırması, planlaması ve satın almasını öğrenmektedir. Hedef, pazar analizi, araştırma teknikleri, medya ve araçlarının analizi, satın alma teknikleri, görüşme yapma ve bilgisayar uygulamaları bu dersin kapsadığı konular arasındadır.
IMC522 Yaratıcı Pazarlama İletişimi Stratejileri
Bu ders öğrencilere yaratıcı düşüncelerin, pazarlama için stratejik perspektif içinde nasıl geliştirileceğini ve kullanılacağını gösterir. Ders ayrıca, çağrışım, anlam ilişkilendirme,yakınlık kurma, karşıtlık, kelime oyunları, saatler ve takvimler, kişiselleştirme vb. Düşünce geliştirme tekniklerinin bir dizi çeşitlemesini de ele alacaktır. Öğrenciler düşüncelerini pazarlama stratejilerine göre nasıl geliştireceklerini de öğrenebileceklerdir.
IMC532 İletişim Becerileri ve İkna Edici İletişim
Bu dersin konusu, Aristoteles’den bu yana teori, yöntem ve uygulamalarıyla ikna kavramıdır. Medyada ve kişiler arası iletişim ortamında yer alan iknaya yönelik mesaj tasarımıyla ilgili çağdaş kuramların ele alındığı derste; dil, kültür, mesaj içeriği ve medya gibi unsurların ikna üzerindeki rolü incelenmektedir. Bu derste öğrenciler, iknaya yönelik birçok çalışmayı irdeleyecek, mesajların aldatıcı unsurlarını tespit etmeyi ve etkili ikna edici mesaj oluşturmayı öğreneceklerdir.
IMC542 Promosyonel Karma Elemanları ve Planlama
Bu ders, kişisel satışın, pazarlama karmasının promosyonuyla ve diğer öğeleriyle ilişkisinden dolayı, kişisel satışın kuram ve uygulamasıyla ve satılın kuram ve uygulamasının (teledon, faks, etkileşimli ortam, vb.) etkili satış tekniklerine uyarlanmasıyla ilgilidir. Promosyonel karmanın kişisel satış işlevi olarak etkin bir müşteri desteğinin araştırılması, kuramı ve fırsatlarına ek olarak, promosyon ve pazarlama karmasıyla koordinasyonu kurulacak, video, elektronik, sözlü ve basılı biçimlerdeki satış iletişimi materyalinin hazırlanarak sunumu da bu kapsamdadır.
IMC552 Pazarlama İletişiminde İleri Düzey Seminer II
Profesyonel katılımcılarla yapılacak ileri düzey seminerler dizisi.
IMC572 Bitirme Projesi
Her öğrenci yüksek lisan diplomasını alabilmek için bir bitirme projesini tamamlamak zorundadır. Bitirme projesi, öğrencinin bir tür saha araştırması yapmasının gerektirir. Bu ders öğrencinin pazarlama iletişimi konusundaki teorik bilgisini uygulama deneyimiyle birleştirmesini ve bu konudaki üretimin özel prodüksiyonlardaki önemini yansıtırken, kuramsal yapılar, metodolojik yaklaşımlar ve araştırma becerileri alanındaki kavrayışını da geliştirmeyi, aynı zamanda da pazarlama iletişimi konusundaki kavrayışlarının geliştirecek düşünce ve deneyimlerini de arttırmayı da amaçlamaktadır. Bu proje öğrencilere, ilgilendikleri bir alandaki bir projeyi gerçekleştirirken, bu alandaki yeteneklerini de gösterme fırsatını vermektedir. Gerekli kaynaklar, projeye göre belirlenir.