Çevre Tasarımı Yüksek Lisans Programı
Programlarımızda, Mimarlık, İç Mimarlık, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Peyzaj, Şehir ve Bölge Planlama Bölümleri gibi fiziksel planlama alanlarında lisans düzeyinde eğitim almış olan mezunların, iç mekan düzenleme, mobilya tasarımı gibi konularda çevresel ve kültürel bağlamda verilen eğitim ile deneyim kazanmaları amaçlanmaktadır.
Yeterli teknik ve estetik çözümler üretebilen, gerekli mesleki bilgilerle donatılmış, kaliteyi ön planda tutan, tasarım ve uygulamada dünya standartlarında bir eğitim vermeyi amaç edinen, güncel teknolojileri kullanabilen, özgüvene sahip iç mimarlar yetiştirmeyi amaçlayan, yeni gelişmelere açık ve dünya ile bütünleşen, bir yüksek lisans eğitim sistemi hedeflenmektedir.
Programımız ilgili konularda lisans derecesi olan yeni mezunlara veya ilgili sektör çalışanlarına, uzmanlık kazanma, araştırma yapma, kariyer geliştirme ve en önemlisi çağı yakalama fırsatı vermektedir. Kuramsal derslerin yanı sıra, atölye çalışmalarında bilgi aktarımları sağlanmakta, beceriler geliştirilmekte, seminer ve ortak çalışmalarla program zenginleştirilmektedir.
Program akademik eğitim ve araştırma ile sektör uygulama alanı arasında köprü görevini üstelenecek bir misyon taşımaktadır.
DERS PROGRAMI
Çevre İnsan İlişkisi
Çevre Topografyası Düzenlemesi
Tarihi Çevre Koruma
Sayısal Arazi Modelleri
Çevre Modlajı
Çevre Aydınlatma
Kamusal Alan Hukuku
Ekolojik Sistemler
Toprak Analizi ve Bitkilendirme
Proje I
Proje II Dönem Projesi
Seminer
Yüksek Lisans Tez Çalışması
DERS İÇERİKLERİ
FIE001 Çevre İnsan İlişkisi
Kent bilinci, Çevrenin algılanması ve değerlendirilmesi, Çevre insan ilişkisi, Sosyal- ekonomik- psikolojik ilişkiler, Standardlar, Teknoloji, Uygulama.
FIE002 Çevre Topografyası Düzenlemesi
Yeryüzü şekilleri, Arazi eğimleri, Arazi değerlendirmesi, Topografik ölçümler, Yapay şekiller, Harita okuması, Sayısal haritalar, Yapay şekiller, Mühendislik yapıları ve genel değerlendirme.
FIE003 Tarihi Çevre Koruma
Korunması gereken tarihi anıt niteliğindeki nesneleri bu özelliklere sahip kılan değerler, Sit kavramı ve tarihi, Arkeolojiki kentsel ve doğal sitler, Korumada özgünlüğün sınırları, Özgün işlevini kaybetmiş taşınmaz kültür varlıklarına yeni işlev verme yöntemleri, Tarihi çevrede yeni yapılaşma, Geleneksel Türk Mimarlığı ve çevre korunması
FIE004 Sayısal Arazi Modelleri
Sayısal arazi modellemesi, Dünya konum belirleme sistemleri,Coğrafi bilgi sistemi, Arazi bilgi sistemi.
FIE005 Çevre Modlajı
Bina yerleşim kuramı, Doğal ve yapay engebeler, Bina ve arazi genel dağılım saptaması, Yapay modlaj, İşlevsel ve biçimsel düzenlerin çözümlenmesi.
FIE006 Çevre Aydınlatma
İleri aydınlatma teknikleri, Çevreyi gizleme veya vurgulama, Aydınlatmada renklendirme, Aydınlatmalı ses ve müzik, Hologram.
FIE007 Kamusal Alan Hukuku
Çevre ve yapı ile ilişkili yasalar, Telif hakları, Mesleki etik,Yasaların getirdiği hak ve zorunluklar.
FIE008 Ekolojik Sistemler
Meslek alanında ekolojik verilerin önemi, Yapılacak uygulamalarda ekolojik etkenlerin göz önünde bulundurulması, Ekolojik etkilere karşı alınması gereken önlemler.
FIE009 Toprak Analizi ve Bitkilendirme
Toprak analizi, Kimyasal analiz, Sulu-kuru bitkilendirme, Mevsimler ve bitki renkleri.
FIE010 Proje I
Topografik düzenleme, Topografya tespiti, Arazi modlajı, Aydınlatma ilkelerine göre arazi düzenlemesi ve renklendirilmesi.
FIE011 Proje II
Bitki örtüsü, Bahçe düzenlemesi, Bitkilerle kütle düzenlemesi, Bitki renklendirmesi, Peyzaj.
FIE101 Dönem Projesi
Tezsiz yüksek lisans programı öğrencileri tarafından yapılır.
FIE102 Seminer
FIE103 Tez Çalışması