EĞİTİM YÖNETİMİ TEFTİŞİ PLANLAMASI ve EKONOMİSİ DOKTORA PROGRAMI
AMAÇ
Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, açmış olduğu yüksek lisans ve doktora programlarıyla, öğrencilerin eğitim konularıyla ilgili bilgi, beceri ve anlayışlarını geliştirmeyi ve çalışma alanlarındaki kuramları, modelleri ve araştırma yöntemlerini kavrama, yorumlama ve uygulama yeterliklerine sahip bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, ayrıca, açtığı tezsiz yüksek lisans programlarıyla, okullarda görev yapan öğretmen ve yöneticilerin daha bilgili ve yaratıcı uygulayıcılar olmalarına katkı sağlamayı istemektedir.
ARAŞTIRMA FAALİYETLERİ
Eğitim Bilimleri Anabilim Dalında, öğretim üyelerince çalışma alanlarının kapsamına giren çeşitli araştırmalar desenlenip yapılmaktadır. Yapılan araştırmalar, çalışma alanlarına göre aşağıdaki konularda yoğunlaşmaktadır: Eğitim Programları ve Öğretim Alanında: · Karşılaştırmalı eğitim sistemleri · Öğretmen eğitimi programlarının karşılaştırılması · Hizmetöncesi öğretmen eğitimi programlarının geliştirilmesi · Öğretmen eğitimine dönük kalite modelleri · Öğretmenlerin hizmetiçi eğitimi/mesleki gelişimi · Etkili öğrenme, öğrenme stilleri ve öğrenme stratejileri · Üniversitede öğretme ve öğrenme · Öğretmen adaylarının okul deneyimi ve öğretmenlik uygulaması Psikolojik Hizmetler Alanında: · Okul psikolojisi · Okullarda rehberlik ve danışmanlık hizmetleri · Grup ve ikili danışmanlık · Akademik danışmanlık · Bireylerarası ilişkiler · Stresle başa çıkma · Kaygı · Umutsuzluk · Gençlik sorunları Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Alanında: · Okul örgütlerinde toplam kalite yönetimi · Okul örgütlerinde performans yönetim sistemleri · Okul örgütlerinde stratejik planlama · E-öğrenmenin ekonomisi · Okul örgütlerinde örgütsel iletişim · Uzaktan eğitimin yönetimi · Okul denetleyicilerinin geliştirilmesi · Okullarda insan kaynağı yönetimi uygulamaları · Öğretim liderliği
SUNULAN OLANAKLAR
Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı lisansüstü programlarında öğrenim gören öğrenciler gerek Anadolu Üniversitesinin gerekse Eğitim Fakültesinin tüm olanaklarından yararlanma hakkına sahiptirler. Bu kapsamda, üniversite kütüphanesinde eğitim bilimleri alanında Türkçenin yanı sıra İngilizce olarak yayımlanmış çok sayıda kitap ve dergi bulunmaktadır. Üniversitenin tüm Internet kafeleri her zaman öğrencilerin kullanımına açıktır. Bunlara ek olarak, öğrenciler Eğitim Fakültesinin bilgisayar laboratuvarlarından da her zaman yararlanabilirler. Anadolu Üniversitesi, öğrencilerin sosyal etkinlik gereksinmelerini karşılamada da oldukça zengin seçeneklere sahiptir. Üniversite, Yunusemre Yerleşkesinde tiyatro, sinema, spor salonu, kapalı yüzme havuzu, tenis kortları gibi sosyal yapıları bulundurmaktadır. Bu sosyal yapılardan hem öğrenciler hem öğretim elemanları yararlanabilmektedirler. Bunlara ek olarak, öğrenciler üniversitede birçok alanda etkinlik gösteren öğrenci kulüplerinin etkinliklerine de katılma olanağına sahiptirler.
DERS LİSTESİ
1. Yarıyıl
Ders Adı ve Şubeler
EYT601 Eğitim Yönetiminde Değişim ve Dönüşüm
EYT890 Tez
Seçmeli Dersler
ETK500 Bilim Etiği
EYT609 Türkiye'de Eğitim Politikaları
2. Yarıyıl
Ders Adı ve Şubeler
EYT602 Eğitim Örgütlerinde Değerlendirme Ölçüt ve Teknikleri
EYT890 Tez
Seçmeli Dersler
EYT610 Eğitim Yönetiminde Yeni Eğilimler
3. Yarıyıl
Ders Adı ve Şubeler
EYT522 Eğitim Yönetimi ve Denetimi Semineri
EYT603 Eğitim Örgütlerinin Analizi
EYT892 Tez
Seçmeli Dersler
EYT605 Okullarda Davranış Yönetimi ve Uygulamaları
EYT608 Kişisel Gelişim Stratejileri
EYT611 Eğitim ve Ekonomik Kalkınma
EYT612 Stratejik Liderlik
4. Yarıyıl
Ders Adı ve Şubeler
EYT890 Tez
Seçmeli Dersler
EYT604 Eğitim Yöneticileri ve Denetçilerinin Yetiştirilmesi
5. Yarıyıl
Ders Adı ve Şubeler
EYT890 Tez