FRANSIZ DİLİ EĞİTİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI
Fransız Dili Eğitimi Yüksek Lisans öğretim programı “dersler” ve “tez” olarak iki aşamadan oluşur. Öğrenciler ilk iki yarıyılda 12’şerden toplam 24 kredilik dersten başarılı olmak zorundadırlar. Öğrenciler üçüncü yarıyıldan itibaren belirlenen bir konuda, bir danışman öğretim üyesi yönetiminde “yüksek lisans tezi” hazırlar (Bkz: H.Ü. Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği). Yüksek Lisans tezi Fransızca olarak yazılır. Adaya, Yüksek Lisans tezinin bir jüri tarafından incelenip kabul edilmesinin ardından, aynı jüri tarafından yapılacak sözlü sınavda da başarılı olması durumunda, Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından “Fransız Dili Eğitimi Bilim Uzmanlığı” diploması verilir.
DERS LİSTESİ
GÜZ DÖNEMİ
Özel Konular
Dil Öğretim Felsefesi ve Tarihi
Yab. Dil Öğretiminde Toplumdilbilim
Dil Öğretimi Psikolojisi
Dilbilgisi ve Fransızca Öğretimi I
Sözdizimi ve Metin Dilbilgisi I
Fransızca Öğretiminde Metinler
Dilbilim ve Fransızca Öğretimi I
Fransızca Öğretim Yöntemleri I
Fransızca Yazınsal Metinlerde Biçem İncelemesi I
Fransızcada Sözlü Dil-Yazılı Dil İlişkileri
Fransızca Öğretiminde Dil-Kültür Etkileşimi
Fransızca Öğretiminde Araştırma Teknikleri
BAHAR DÖNEMİ
Özel Konular
Dilbilgisi ve Fransızca Öğretimi II
Sözdizimi ve Metin Dilbilgisi II
Dil ve Edebiyat Araştırmaları Semineri
Çocuklara Yabancı Dil Öğretimi
Fransızca Öğretiminde Sözcelem ve Edimbilim Kuramları
Tez Yazma Teknikleri
Dilbilim ve Fransızca Öğretimi II
Fransızca Öğretim Yöntemleri II
Fransızca Öğretiminde Sözcükbilim
Fransızca Yazınsal Metinlerde Biçem İncelemesi II
Fransızca Öğretiminde Sözlü İletişim Çözümlemeleri
Fransızca Öğretiminde Basın Dili
DERS İÇERİKLERi
FDÖ 600 Özel Konular
Anabilim/Anasanat Dallarının tez aşamasında bulunan öğrencileri tarafından alınması zorunlu olan bu ders, Yüksek Lisans öğrencilerinin uzmanlık isteyen alanlarda yapacağı çalışmaları içerir ve kendi alanlarında uzmanlaşmış öğretim üye ve görevlilerince verilir.
FDÖ 615 Sözdizimi ve Metin Dilbilgisi I
Bu derste tümce türleri, değişik dilbilgisi yöntemlerine ve kuramlarına göre sınıflandırıldıktan sonra, sözcelem ve bildirişim koşulları arasındaki karşıtlıklar incelenir ve metin kapsamında dilbilgisi ele alınır.
FDÖ 616 Sözdizimi ve Metin Dilbilgisi II
Bu derste tümce türleri, değişik dilbilgisi yöntemlerine ve kuramlarına göre sınıflandırıldıktan sonra, sözcelem ve bildirişim koşulları arasındaki karşıtlıklar incelenir ve metin kapsamında dilbilgisi ele alınır.
FDÖ 619 Fransızca Öğretiminde Metinler
Çeşitli düzey ve türde metinlerin yabancı dil öğretiminde ele alınış biçimlerinin incelenmesi, ve ders malzemesi olarak kullanımı bu dersin konusudur.
FDÖ 640 Dil ve Edebiyat Araştırmaları Semineri
Bu derste, bilimsel araştırmalar, bilgi edinme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama konuları işlenir; yabancı dil öğretimiyle ilgili sorunlar tartışmalı olarak incelenir.
FDÖ 641 Dilbilim ve Fransızca Öğretimi I
Bu derste geleneksel dilbilgisi ve dilbilgisi çeviri yöntemi, yapısalcı kuram, görsel-işitsel yöntem, SGAV, üretici-dönüşümsel dilbilgisi ve dil öğrenimi ile üretici dönüşümsel yöntemlere ilişkin dilbilgisi metinlerinin incelenmesi yapılır.
FDÖ 643 Fransızca Öğretim Yöntemleri I
Geleneksel ve çağdaş dil öğretim yöntemlerinin karşılaştırılması, irdelenmesi ve ülke koşullarında eleştirel yaklaşımın incelenmesi bu dersin konusudur.
FDÖ 644 Çocuklara Yabancı Dil Öğretimi
Çocukların öğrenme stratejileri; çocuklara yabancı dil olarak Fransızca öğretiminde uygulanacak yöntem, teknik ve alıştırmalar; ders malzemelerinin uyarlanması ve uygulanması; ders kitaplarının incelenmesi.
FDÖ 645 Fransızca Yazınsal Metinlerde Biçem İncelemesi I
Bu dersle, Fransızca edebiyat metinlerinden yola çıkılarak edebiyatın dilin gelişmesini nasıl etkilediği incelenir; dil ve biçem üzerine yapılan saptamaların dil öğretimine katkısı araştırılır.
FDÖ 648 Fransızca Öğretiminde Sözcelem ve Edimbilim Kuramları
Sözcelem kuramları, edimbilim kuramları, iletişim kuramlarının incelenmesi.
FDÖ 649 Fransızcada Sözlü Dil-Yazılı Dil İlişkileri
Sözlü dilde öğretilen sözcük, dil edimleri, dilbilgisi kurallarının yazılı dile aktarımı, anlam kaymaları, anlam zenginleşmesi ve fakirleşmesi; sözlü ve yazılı dil farklılıkları ve yanlışları.
FDÖ 650 Tez Yazma Teknikleri
Tez yazımında nesnellik, savlama ve kanıtlama, örneklendirme, dil düzeyleri gibi ölçütleri, örnek tezler üzerinde inceleme ve tartışma yoluyla öğretme; öğrenciye bir tez önerisi örneği yazdırtma.
FDÖ 651 Fransızca Öğretiminde Dil-Kültür Etkileşimi
Fransız dilinin bugünkü durumuna gelinceye kadar geçirdiği evrelerin incelenmesi, karşılıklı kültür etkileşimlerinin yabancı dil öğrenimi üzerindeki etkilerinin eleştirilmesi.
FDÖ 652 Dilbilim ve Fransızca Öğretimi II
Dilbilim ve dilbilimle ilişkili bilimlerin Fransızcanın öğretimine sağladığı yöntem, ilke ve araçların; katkıda bulunduğu alanların; etkinliklerinin ve öğretim düzeylerinin incelenmesi.
FDÖ 654 Fransızca Öğretim Yöntemleri II
Geleneksel ve çağdaş dil öğretim yöntemlerinin irdelenmesi ve ülke koşullarında eleştirel yaklaşımın incelenmesi bu dersin konusudur.
FDÖ 655 Fransızca Öğretiminde Araştırma Teknikleri
Dil eğitimi alanında araştırma yapacak olanlara gereken kavramların kazandırılması, veri toplama, değerlendirme ve yorumlama yöntemlerinin incelenmesi.
FDÖ 656 Fransızca Öğretiminde Sözcükbilim
Bu derste tek dilli bir sözlükte sözcükler bağlamları içinde ele alınır, anlam alanı içinde nasıl açıklandıkları, nasıl örneklendirildiği, dilbilgisi, dilbilim ve biçembilim aracılığıyla açıklanır.
FDÖ 658 Fransızca Yazınsal Metinlerde Biçem İncelemesi II
Bu derste Fransızca edebiyat metinlerinden yola çıkılarak edebiyatın dilin gelişmesini nasıl etkilediği incelenir; dil ve biçem üzerine yapılan saptamaların dil öğretimine katkısı araştırılır.
FDÖ 660 Fransızca Öğretiminde Sözlü İletişim Çözümlemeleri
Sözlü anlatım söylemlerini çözümlemek, sınıf içinde kullanılacak malzemenin seçimini ve kullanımını sağlamak.
FDÖ 666 Fransızca Öğretiminde Basın Dili