Program tanımları
Halk Sağlığı yüksek lisans programının amacı, Türkiye’de çağdaş halk sağlığı anlayışının yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmaktır. Bu program ile öğrencilerin yaratıcılık ve problem çözme becerilerinin geliştirilmesinin sağlanması ile dünyada ve Türkiye’de mevcut veya olası halk sağlığı sorunlarını tartışabilmeleri ve uygun çözüm önerileri geliştirebilmeleri hedeflenmektedir. Halk Sağlığı yüksek lisans programı tezli ve tezsiz olabilir.
DERS LİSTESİ
HAS500 DÖNEM PROJESİ
HAS501 HALK SAĞLIĞI TEMEL BİLGİLER
HAS502 TÜRKİYE'DE ÇOCUK SAĞLIĞI SORUNLARI VE DÜZEYİ
HAS503 DERGİ KULUBÜ
HAS504 YAŞLILIK VE SORUNLARI
HAS505 KRONİK HASTALIKLAR EPİDEMİYOLOJİSİ
HAS507 SEMİNER
HAS508 BULAŞICI HASTALIKLAR EPİDEMİYOLOJİSİ
HAS509 TIBBİ ANTROPOLOJİ
HAS510 SAĞLIK EKONOMİSİ
HAS511 EPİDEMİYOLOJİNİN TEMEL İLKELERİ
HAS512 ANA ÇOCUK SAĞLIĞI VE AİLE PLANLAMASI
HAS514 DEMOGRAFİ
HAS524 SEMİNER
HAS522 ÇEVRE SAĞLIĞI
HAS541 TOPLUM BESLENMESİ
HAS551 İŞ SAĞLIĞI
HAS562 SAĞLIKTA TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
HAS599 TEZ ÇALIŞMASI
SABE601 BİYOİSTATİSTİK
SABE602 ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
TEZLİ YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN ALMAYACAĞI ZORUNLU DERSLER: HAS500, HAS502, HAS503, HAS507, HAS551
TEZSİZ YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN ALMAYACAĞI ZORUNLU DERSLER: HAS599
DERS KAPSAMLARI
HAS 501 Halk Sağlığı-Temel Bilgiler :
Halk Sağlığının temel kavram ve yaklaşımlarının irdelenmesi, dünyada ve Türkiye’deki önemli halk sağlığı sorunlarının tartışılması, çözüm önerileri geliştirebilecek bilgi ve becerinin kazandırılması.
HAS 502 Türkiye’de Çocuk Sağlığı Sorunları ve Düzeyi :
Son yıllarda dünya çocuklarının sağlığını ve esenliğini tehdit eden belli başlı sorunların ve kaydedilen ilerlemelerin tartışması, dünyada bu konuda izlenen politikaların incelenmesi- Çocuk Haklarına dair Sözleşme- Risk altındaki çocuklar:
Çocuk işçiliği, Savaştaki çocuklar gibi- konularla ilgili dünya ve Türkiye’deki durumu inceleyerek, bu konuda bilgi kaynaklarına ulaşmaları, bilgiyi yorumlayabilmeleri ve çözüm önerileri geliştirebilmeleri.
HAS 504 Yaşlılık ve Sorunları :
Önemli bir halk sağlığı olan ve dünya nüfusu ile birlikte Türkiye nüfusunun da yaşlanma sürecine girdiği göz önüne alınarak yaşlılık tanımı, yaşlanma ile birlikte insan metabolizmasında ortaya çıkan değişiklikler, önleyici ve iyileştirici yöntemlerin tartışılması.
HAS 505 Kronik Hastalıklar Epidemiyolojisi :
Kronik hastalık kavramı, kronik hastalığın toplumsal önemi, tanı yöntemleri, etyolojik inceleme ve korunma ilkeleri.
HAS 508 Bulaşıcı Hastalıklar Epidemiyolojisi :
Bulaşıcı hastalıkların önemi, kaynak, bulaşma yolu, konakçı ilişkisi, bulaşıcı hastalıklarda sürveyans, sürveyansın aşamaları, bulaşıcı hastalıklarda korunma ve kontrol ilkeleri, bağışıklama kavramı, aşı uygulamaları, soğuk zincir ve aşı uygulamalarının toplum üzerindeki etkileri.
HAS 509 Tıbbi Antropoloji :
Etnik yapı ve kültürel özelliklere göre toplulukların sağlık ve hastalıklarla ilgili uygulamaları.
HAS 510 Sağlık Ekonomisi :
Sağlık sektörünün ekonomik açıdan analizi, maliyet yarar analizleri, sağlık hizmetlerinde üretim ve maliyet fonksiyonları, sağlık sektörünün ekonomik büyüme ve kalkınmaya etkisi.
HAS 511 Epidemiyolojinin Temel İlkeleri :
Hem klinik hem de toplum bilimlerinde hastalık ve sağlığı ilgilendiren olayların dağılımlarının incelenmesi, nedenlerin belirlenmesi ve çözüm önerilerinin geliştirilmesine yönelik metodolojik yaklaşımın tartışılması, öğrencilerin bilimsel yöntemler konusunda bilgilendirilmeleri, bilimsel bir disiplin olan epidemiyolojinin temel kavram ve yaklaşımları.
HAS 512 Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması :
Ana Sağlığı ve Aile Planlaması hizmetlerinin etkinliğini değerlendirmede kullanılan yöntemlerin ve kriterlerin tanımlanması, aile planlaması yöntemlerinin irdelenmesi, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, düşük, jinekolojik hastalıklar ve aşırı doğurganlık gibi ana ve çocuk sağlığını tehdit eden olumsuz etkilerin tartışılması ve buna etkileyen faktörlerin vurgulanması, antenatal bakımın önemi, gebelik ve gebelik sonrası komplikasyonların ve bu komplikasyonların önlenmesinde temel kavram ve yaklaşımların tartışılması, Dünyada ve Türkiye’de Ana Sağlığı ve Aile Planlaması durumunun tartışılması.
HAS 514 Demografi :
İnsan nüfusunun büyüklük, yapı ve gelişimi ile ilgili genel özelliklerinin miktarsal yönlerini inceleyen demografinin sağlık alanındaki yeri, demografide veri kaynakları, dünyada ve Türkiye’de nüfusun gelişimi, nüfus büyüklüğü ve dağılımı, nüfusun yapısı ve kompozisyonu ve sağlık düzeyi temel ölçütlerin tartışılmasına yönelik önerilere dönük literatür tarama, bilgi toplama, yorumlama ve çözüm önerileri geliştirme becerilerini kazandırma.
HAS 522 Çevre Sağlığı :
Sağlık ve çevre ilişkisi, fizik ve biyolojik çevre, çevresel hastalık kavramı, çevre kirlenmesi, insan sağlığı üzerine olan olumsuz etkileri , korunma ve önleme yolları, doğal ve yapay afetler.
HAS 541 Toplum Beslenmesi :
Öğrencinin beslenme durumu yönünden hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkelerin sorunlarını birlikte içeren bir görünüme sahip olan Türkiye’de değişik grupların (beslenme yönünden risk altında bulunan gruplar, gebe-emzikli kadınlar, bebek ve okul öncesi çocuklar, ağır işte çalışan işçiler ve yaşlılar gibi) beslenme profilinin ortaya çıkarılması, bölgesel farklılıklar da göz önüne alınarak beslenme alışkanlıklarının belirlenmesi, mevcut durumun dünya ülkeleri ile karşılaştırılması, sorunların nedenlerinin sağlık, ekonomik ve politik yönleriyle tartışılması ve sorunların ve olumsuzlukların çözümüne ve iyileştirilmesine yönelik önerilere dönük literatür taraması, bilgi toplaması ve yorumlama becerilerini geliştirmesi.
HAS 551 İş Sağlığı :
İş sağlığının kapsamı ve gelişmesi, iş ve sağlık ilişkileri,iş sağlığı uygulama ilkeleri, meslek hastalıkları ve korunma yolları, iş kazaları ve iş sağlığının hukuksal yönleri .
HAS 562 Sağlıkta Toplam Kalite Yönetimi :
Kalite kavramı, teorisyenler ve teoriler, teoriğin sağlık hizmetlerine uygulanabilirliliği, toplum ve hasta ihtiyaçlarının belirlenmesinde ve önerilerin ortaya konmasında bilimsel yöntemlerin ve sürekli kalite iyileştirme prensiplerinin vurgulanması, istatistiki kalite kontrol, kalite güvence sistemleri, sürekli kalite iyileştirme ve toplam kalite yönetimi arasındaki farklılıkların tartışılması, öğrencilerin istek ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak takım çalışması halinde sağlık hizmetlerinde altyapı, süreç ve çıktıların iyileştirilmesine yönelik performans değerlendirme yöntemlerinin tartışılması.
SABE 601 Biyoistatistik
SABE 602 Araştırma Teknikleri