İlköğretim Doktora Programı
İlköğretim Doktora Programı’nın amacı öğrencileri üniversitelerin öğretim ve araştırma kadrolarına; özel okullarda, devlet okullarında ve Millî Eğitim Bakanlığının çeşitli birimlerinde araştırma, program, denetim ve yönetim görevlerine hazırlamaktır.
Mezuniyet Koşulları
1. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin hükümleri uygulanır.
2. Doktora eğitimi ders, yeterlik sınavı ve tez savunması olmak üzere üç kısımdan oluşur.
3. Programa kabul edilen öğrenciler en az 24 kredilik dersi almak ve başarıyla tamamlamak; yazılıyla birlikte sözlü sınavı içeren doktora yeterlik sınavında başarılı olmak zorundadırlar.
4. Yeterlik sınavında başarılı olan öğrencilerin, Anabilim Dalı tarafından atanan bir danışmanın yönetiminde bir doktora tezi hazırlayıp tez sınavında başarılı olmaları gerekir.
DERS İÇERİKLERİ
İÖB 700 Özel Konular
Doktora tez çalışmasını sırasıyla yapıp sunma. Ölçme aracını hazırlama, verileri toplama, analiz etme, yorum ve önerileri yazma. Tezi tamamlama
İÖB701 İlköğretimde Türkçe Programı Geliştirme
Yabancı ana dil eğitimi programlarını( ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Japonya, Çin) inceleme. Türkçe dersi için hedef, davranış,araç-gereç, içerik, ana-yardımcı noktalar, eğitim ve sınama durumları, örnek olay hazırlama,uygulama, değerlendirip geliştirme
İÖB 702 İlköğretimde Bir Ders İçin Öğretmen ve Öğrenci Kılavuzu Hazırlama
Ders kitabı, öğrenci kılavuzu ve öğretim araçları hazırlamada çağdaş yaklaşımlar.Bir ders ile ilgili ünitenin içeriğini,öğrenci kılavuzunu ve öğretim araçlarını hazırlama.
İÖB 703 İlköğretimde Hayat ve Sosyal Bilgiler Programı Geliştirme
Yabancı (ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Japonya, Çin) hayat ve sosyal bilgiler programlarını inceleme. İlköğretimde Hayat ve Sosyal bilgiler öğretiminin amacı, program içeriği, kullanılan yöntem ve teknikler, ders araç gereçleri. Taslak bir program hazırlayıp uygulama .
İÖB 704 Ders Kitabı ve Öğretim Aracı Hazırlama
İlköğretimdeki bir ders için ders kitabı, öğretmen ve öğrenci kılavuzu hazırlayıp sunma.
İÖB 705 İlköğretimde Matematik Programı Geliştirme
Yabancı matematik ( ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Japonya, Çin) programlarını inceleme. İlköğretimde matematik öğretiminin amacı, program içeriği, kullanılan yöntem ve teknikler, ders araç gereçleri. Taslak bir program hazırlayıp uygulama .
İÖB 706 İlköğretimde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözümleri
İlköğretimde sınıf ortamında, yönetim ve denetimde, program ve değerlendirmede, halkla ilişkilerde karşılaşılan sorunların incelenmesi ve bunlarla ilgili çözüm önerilerinin sunulması
İÖB 707 İlköğretimde Fen Bilgisi Programı Geliştirme
Yabancı fen bilgisi programlarını ( ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Japonya, Çin) inceleme. İlköğretimde fen bilgisi öğretiminin amacı, program içeriği, kullanılan yöntem ve teknikler, ders araç gereçleri. Taslak bir program hazırlayıp uygulama .
İÖB 708 İlköğretim Araştırmaları
İlkokul çocuklarının zihinsel, sosyal, duygusal ve bedensel gelişimlerinin incelenmesinin yolları ilkokullardaki öğretimin ve öğretim programlarının geliştirilmesi ile ilgili teknikler. İlköğretim alanında ülkemizde ve diğer ülkelerdeki araştırma faaliyetlerinin karşılaştırmalı incelenmesi.
İÖB 709 İlk Okuma-Yazma Programı Geliştirme
Yabancı ilk okuma-yazma eğitimi programlarını (ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Japonya, Çin) inceleme. İlk okuma-yazma dersi için hedef, davranış,araç-gereç, içerik, ana-yardımcı noktalar, eğitim ve sınama durumları, örnek olay hazırlama, uygulama, değerlendirip geliştirme
İÖB 710 Araştırma Teknikleri
Herhangi bir alanla ilgili deneysel araştırmalar planlanması, uygulanıp değerlendirilmesiyle ilgili teknikler, deneysel araştırmalarda kullanılan desenler, desenlerin gerektirdiği ölçme ve istatistik analiz yöntemlerini inceleme ve bunları uygun ve kısa sürede bitecek bir araştırma yapıp teslim etme.
İÖB 711 İlköğretimde Kalite Yönetimi Sorunları ve Çözümleri
Toplam kalite yönetiminin başarılı bir şekilde uygulanması için modeller geliştirme;sürekli iyileştirme süreçlerini uygulama.Toplam kalite yönetiminin Türkiye ve Dünyadaki uygulamaları.
İÖB 712 İlköğretimde Alan Çalışması
İlköğretim Programları ve Öğretim alanında öğrencilerini ilgi duydukları konuların derinlemesine incelenmesi, grup projelerinin yapılması, tartışılması ve raporlanması ile ilgili çalışmalar. Hazırlanmış program tasarılarının gerçek ortamlarda uygulanması ve değerlendirilmesi.
İÖB 713 Bilim Felsefesi
Varlık, bilgi, mantık, yöntem ile bilim arasındaki ilişkileri;pozitivist, determinist, Viyana Okulu, Frankfurt Okulu, Carnap, Marx, Lakatos, Popper, Wittgenstein, Kuhn,Habermas, Feyerabent’ın görüşlerini inceleme. Bu görüşlerin eğitim alanında yapılacak araştırmalarda nasıl kullanılacağını gösterme.