Küresel İşletmecilik ve Pazarlama uzmanlık programı, uluslararası iş dünyasının pazar gerçeklerini kavramak ve bilgi sahibi olmak isteyen katılımcılara yönelik olarak tasarlanmıştır. Bu tür bir işletmecilik bilgisinin kazanımı, katılımcıların mezuniyet sonrası küresel iş operasyonlarını daha verimli bir şekilde yönetebilmelerini; çok daha iyi bilgi ve veri tabanları ile donanmış bir şekilde yabancı bölge ve ülkelerde iş yapabilmelerini; uluslararası düzeyde daha iyi ve verimli yönetim sorumlulukları alabilmelerini; kültürel ve hukuki-politik açıdan yabancılık hissedilen küresel bir iş çevresinde başarılı olabilmek için gerekli becerileri kazanabilmelerini; küresel pazar fırsatlarını daha iyi bir şekilde keşfedilmelerini ve çalışılan firmanın küreselleşme sürecini hızlandırabilmelerini sağlayacaktır.
Ders Programı
Çağdaş Yönetim Teknikleri
Pazarlama Yönetimi
Araştırma Yöntemleri
Yönetim Ekonomisi
Küresel İşletme Yönetimi
Çok Uluslu Şirket Stratejileri
Muhasebe ve Finans
Seçmeli Ders
Stratejik Yönetim
Seçmeli Ders
Proje
Ders İçerikleri
Çağdaş Yönetim Teknikleri
Derste işlenecek temel konular; yönetim, işletmenin çevresi, karar verme ve planlamanın yönetimi, örgütsel yapı ve kültürün yönetimi, bireylerin ve grupların yönetimi. Bunun yanı sıra, iletişim, yönetim bilişim sistemleri/teknolojiler, üretim yönetimi, yenilikçilik ve girişimcilik.
Pazarlama Yönetimi
Bu dersin temel konuları: pazarlama yönetiminin ilkeleri; temel pazarlama yaklaşımları;pazarlama yönetiminin ögelerinin değerlendirilmesi; ana pazarlama kavramlarını ve tekniklerini özümseme, sentezleme ve uygulama olanağı; pazarlamanın toplumsal ve yönetsel işlevleri; pazarlama yaklaşımları ve farklı organizasyonlardaki işleyişi; müşteri-pazarlama karşılaşmaları; karar verme süreçleri; markalama, bölümlendirmenin rolü, hedefleme, konumlandırma ve pazarlama karması ve ögelerinin ele alınması
Araştırma Yöntemleri
Bu ders kapsamında işlenecek konular: araştırma sorusu tanımlanması; geliştirilmesi; tasarımının oluşturulması, veri toplama yönteminin geliştirilmesi, örneklem çerçevesi oluşturulması, veri analizi yöntemlerinin belirlenmesi, verilerin yorumlanması ve araştırma raporunun yazılması süreçleri;temel araştırma kavramlarının incelenmesi; her derste odak grup, derinlemesine görüşme, anket ve içerik analizi ve internet araştırmaları.
Küresel İşletme Yönetimi
Bu dersin ana konuları:uluslararası pazarlardaki firmaların küresel rekabet üstünlüğü için yararlanacakları stratejik ve örgütsel yönetim teknikleri; çok uluslu şirketlerin kapsamı, faaliyetleri, ortaya çıkış nedenleri ve uluslararası pazarlara sevkeden stratejik motifler; uluslararası rekabet çevresi güçleri,işletme stratejileri, ortaklaşa girişimlerin tasarımı ve yönetimi; Türkiye&;ye yatırım yapan çok uluslu şirketlere bağlı firma veya işletmelerin kuruluşu,yönetimi ve performansı.
Çok Uluslu Şirket Stratejileri
Çokuluslu şirketlerin (ÇUŞ) kapsam ve faaliyetleri, ortaya çıkışlarını açıklayan kuram ve modeller, ÇUŞ&;lerin ülke teknolojisine, istihdama, ödemeler dengesine ve pazar yapılarına olan etkileri. Batı kökenli ÇUŞ&;lerin Türkiye&;deki doğrudan yatırımlarına ilişkin faaliyetler.
Muhasebe ve Finans
Günümüzde, muhasebe ve finans konularının, işletmeler ve toplum açısından finansal kaynakların yaratılmasını, kullanımını ve dağılımını etkileyen dinamik bir araç/etkinlik olarak kavranması. Muhasebe ilkeleri, varsayımları ve standartları tarafından oluşturulan kuramsal yapı çerçevesinde muhasebe etkinliklerinin nasıl yürütüldüğü; buradan hareketle, üretilen bilgilerin ve finansal tabloların yorumlanması ve karar verme sürecinde kullanımı. Finansman yöneticisinin işletme içindeki rolü, diğer yöneticilerle ilişkileri, finansmanın temelini oluşturan nakit akımlarının zamana göre değeri, hisse senetleri, minimum beklenen getiri oranı (firsat maliyeti), enflasyon ve değerlendirmeye etkileri, yatırım kriterleri, proje değerlendirme yönetimleri ve kaynak maliyeti.
Stratejik Yönetim
Bu dersin amacı üst düzey yöneticilerin karşılaşacağı karmaşık problemleri doğru bir şekilde tanımlayabilmelerine ve çözüm üretebilmelerine yönelik bilgi ve becerilerin kazandırılması; iş yaşamına ait gerçek örnek olay analizleri üzerinde durularak katılımcıların bugüne kadar diğer derslerden elde ettikleri tüm fonksiyonel yeteneklerini bir araya getirebilmeleri ve gerçek iş yaşamına ait örgütsel sorunlara çözümler üretebilmelerinin sağlanmasıdır.