Program tanımları
Makina Mühendisliği Doktora Programı
Ders Listesi
Advanced Fracture Mechanics
Advanced Mechanics of Solids
Dişli Çarklarda İleri Konular
Süperplastik Şekillendirme
Fraktal geometri ve Kaos
Hydrodynamic Stability
İleri Plastisite Teorisi
Uzmanlık Alan Dersi
Analytical and Computational Dynamics
Kaynağın Isıl Etkileri
Kontakt Mekaniği
Computational Fluid Dynamics
Konstrüksiyonda Özel Mukavemet Problemleri
Plak ve Kabuklar Teorisi
Ders İçerikleri
Advanced Fracture Mechanics (İleri Kırılma Mekaniği)
LEFM'nin kısıtlamaları. Plastisitenin temelleri. Kayma çizgisi alanları ve limit yükler. Elastik plastik yükleme altında çatlaklar. Çatlak ilerleme eğrileri. İnstabilite teorisi. Dinamik kırılma. Sünek kırılmanın mikromekaniği. Geçiş bölgesinde kırılma. Plastisite altında yorulma çatlağı ilerlemesi. Sürünme çatlağı ilerlemesi. Vizkoelastik malzemelerde kırılma.
Advanced Mechanics of Solids (İleri Katı Mekaniği)
Gerilme-gerinme analizi. Elastik malzemeler için gerilme-gerinme ilişkileri. Gerinme enerjisi. Çarpılma enerjisi. Kopma teorileri. Malzemelerin mekanik davranışı. Simetrik olmayan eğilme. Kayma merkezi. Kayma akısı. Eğrisel kirişler.
Dişli Çarklarda İleri Konular
Dişli çarklarda yenme aşınmasının mekanizması. Hasar şekillerinin sınırları. Sıcaklık yenme ilişkisi. Yenme olayını etkileyen faktörler ve bunların analizi. Yenme hesabı yöntemleri ve irdelenmeleri.
Süperplastik Şekillendirme
Süperplastisitenin tanıtımı. Süperplastik malzemeler. Süperplastik deformasyon davranışının karakteristiği. Süperplastik deformasyon mekaniği. Yapısal süperplastisite-deneysel yaklaşımlar. Yapısal süperplastisite-teorik yaklaşımlar.Boşluk oluşumu ve kırılma. Ortam etkisi ile superplastik deformasyon. Süperplastik şekillendirme ve difüzyon birleştirmesi. Süperplastik şekillendirmenin teorik analizleri. Superplastik alaşımlar, şekillendirilmeleri ve tasarım.
Fraktal geometri ve Kaos
Fraktallik kavramı, Fraktal boyut, Hausdorf ölçü ve boyutu, Pratik olarak boyut tayin metodları. İteratif sistemlerde kaosa gidiş, Periyot katlama. Faz portreleri, Garip atraktörler. Kelebek etkisi. Liyapanof eksponentleri. Bifürkasyonlar. Disipatif ve konservatif sistemler. Stabilite analizi. Kaosun ölçüleri. Kaos ve entropi, Julia ve Mandelbrot kümeleri, İteratif Fonksiyon sistemleri, Ergodik teori. Entermitans ve krizler.
Hydrodynamic Stability (Hidrodinamik Kararlılık)
Kararlılığın temel kavramları. Paralel kayma akışların kararlılığı. Akım çizgisi eğriliğinin neden olduğu kararsızlık. Lineer olmayan kararlığa giriş.
İleri Plastisite Teorisi
Gerilme-şekil değiştirme ilişkileri. Orantı sınırının ötesinde malzemelerin genel davranışı ve akma kriteri. Plastik akış hakkındaki yaklaşık teoriler. Eğilme, burulma, düzlemsel şekil değiştirme ve gerilme problemlerine uygulamalar. İzotropic sertleşen malzemeler için plastik teori. Kinematik sertleşme ve zamana bağımlılık. Kristal kaymaya dayalı teoriler. Varyasyonel teoremler. Toplam deformasyon teorilerinin sınırları. Genelleştirilmiş gerilmeler teorisi. Kabukların limit analizi. Darbe yüklerine karşı plastik davranış. Minimum ağırlık tasarımı.
Uzmanlık Alan Dersi
Danışmanın yönetimindeki tez seviyesinde olan tüm doktora öğrencilerinin çalışma konularının ve bu konulardaki yeni gelişmelerin değerlendirilmesi.
Analytical and Computational Dynamics (Analitik ve Hesaplamalı Dinamik)
Modern analytical rigid body dynamics equation formulation and solution techniques. Multibody systems. Inertia properties. Gibb s function. Routhian. Kanes equations. Hamilton s principle. Holonomic and nonholonomic constraints. Kinematic and dynamical equations of rigid and flexible mechanical multibody systems. Discretization and premature discretization. Energy principle. Joint parameterization. Sparse and dense equation formulation. Computational elastodynamics.
Kaynağın Isıl Etkileri
Kaynak kabiliyetinin analizi. Kaynak Sıcaklık Alanları. Kaynak ısı üreteçleri. Malzemelerin ısıl karakteristik değerleri. Geometri ve ısı girdisiyle ilgili model basitleştirmeleri. Kaynak sıcaklık alanlarıyla ilgili konular. Sonlu boyutların etkisi. Sonlu eleman çözümü. Eritme kaynağında ısı iletiminin modellenmesi. Direnç Nokta kaynaklarında dirençle ısınmanın modellenmesi. Kaynak Artık Gerilmeleri ve Distorsiyon analizi. Artık gerilmelerin ve distorsiyonların ölçüm yöntemleri. Kaynak Artık Gerilmelerinin ve Distorsiyonların Azaltılmasına dönük önlemler. Kaynağın dayanım etkilerine genel bakış
Kontakt Mekaniği
Hertz elastik kontak. Tekrarlı yük altında elastik plastik davranış. Sürtünme. Dinamik yükleme. Yüzey pürüzlülüğü etkisi. Arayüzden ısı ve elekrik iletimi. Statik ve kayar kontakta ısıl ve termoelastik etkiler.
Computational Fluid Dynamics (Sayısal Akışkanlar Dinamiği)
Sayısal akışkanlar mekaniğinin esaslarını gözden geçirme. Korunum ve korunumsuz formdaki akışı karakterize eden temel denklemler. Sınır tabaka akışı. Keller Box yöntemi. Sıkıştırılamaz ve sıkıştırılabilir akışların sayısal çözümlerine ait çeşitli teknikler. SIMPLE Algoritması, MacCormack yöntemi, Yansıtan ve yansıtmayan sınır şartları, vektör akı ayırımı. Sonlu hacimler yöntemi. Grid oluşturma.
Konstrüksiyonda Özel Mukavemet Problemleri
Mukavemet hesap yöntemi. Şekillendirme kriterleri. Mukavemette istatistikî etkenler. Güvenilirlik problemleri. Aşınma ve yıpranmaya göre ömür hesabı. Yüksek sıcaklıkların mukavemete etkisi, ısıl ve artık gerilmeler. Yüksek sıcaklıklarda makina lemanlarının hesap yöntemleri.
Plak ve Kabuklar Teorisi
Doğrusal elastik plaklar. Kabukların membran ve eğilme teorileri. Kenar etkilerinin yaklaşık incelenmesi. Yüzeylerin diferansiyel geometrisi. Eğrisel koordinatlarda doğrusal ve doğrusal olmayan plak ve kabuk teorileri. Anizotropik ve katmanlı kabuklar. Kararlılık ve burkulma sonrası davranışlar. Çökme analizi. Sonlu elemanlar metodları ile analiz.