Program tanımları
DERS LİSTESİ
Güz Yarıyılı Zorunlu Dersler
RES 500 Tez (0-1)Kredisiz
*RES 501 Mimari Restorasyon Tasarımı I (mimarlar için) (4-8)8
**RES 505 Yapısal Korumada Tasarım I (inşaat mühendisleri için (4-8)8
***RES 521 Mimari Restorasyon Kuramı ve Tarihi (3-0)3
***RES 551 Tarihi Yapı Malzemelerinde Bozulma ve Koruma (3-0)3
Seçmeli Ders
****RES 597 Seminer* (0-2)Kredisiz
RES 8XX Uzmanlık Alanı Dersleri (4-0)Kredisiz
RES 9XX Uzmanlık Alanı Dersleri (4-0)Kredisiz
Bahar Yarıyılı Zorunlu Dersler
RES 500 Tez (0-1)Kredisiz
*RES 502 Mimari Restorasyon Tasarımı II (mimarlar için) (4-8)8
**RES 506 Yapısal Korumada Tasarım II (inşaat mühendisleri için) (4-8)8
Seçmeli Ders
Seçmeli Ders
Seçmeli Ders
****RES 598 Seminer* (0-2)Kredisiz
RES 8XX Uzmanlık Alanı Dersleri (4-0)Kredisiz
RES 9XX Uzmanlık Alanı Dersleri (4-0)Kredisiz
Toplam kredi :34
* Mimarlık kökenli öğrenciler için zorunlu dersler. Mezuniyet öncesinde alınması gereklidir.
** İnşaat Mühendisliği kökenli öğrenciler için zorunlu dersler. Mezuniyet öncesinde alınması gereklidir.
*** Tüm öğrenciler için zorunlu dersler. Mezuniyet öncesinde alınması gereklidir.
**** Tüm öğrenciler seminer derslerinden birine mezuniyetten önce kayıt yaptırmak zorundadır. (RES 597 yada RES 598)
Seçmeli Dersler
RES 503 Tarihi Yapı Malzemelerini Koruma I (4-8)8
RES 504 Tarihi Yapı Malzemelerini Koruma II (4-8)8
RES 511 Tarihi Çevrenin Korunması ve Geliştirilmesi Yöntemleri (2-4)4
RES 522 Anadolu Mimarlık Tarihi (3-0)3
RES 523 Korumada Tasarım Yaklaşımları (3-0)3
RES 525 Anadolu’da Yöresel Yapılar (3-0)3
RES 531 Tarihi Yapı Sistemleri (3-0)3
RES 532 Tarihi Yapılarda Strüktürel Değerlendirme ve Müdahale Yöntemleri (3-0)3
RES 541 Tarihi Yapıları Belgeleme Teknikleri (2-4)4
RES 542 Tarihi Yapıları İleri Belgeleme Teknikleri (2-4)4
RES 552 Tarihi Yapı Malzemeleri ile ilgili Laboratuar Araştırma Teknikleri (3-2)4
RES 554 Restorasyon Projesi Yönetimi (3-0)3
RES 556 Tarihi Yapılarda Kullanılan Kireç Harç ve Sıvaların Özellikleri (3-0)3
RES 562 Korumanın Hukuki ve İdari Boyutları (3-0)3
MİMARİ RESTORASYON YÜKSEK LİSANS PROGRAMINA AİT EĞİTİM PLANI
DERS İÇERİKLERİ
RES 501 Mimari Restorasyon Tasarımı I (4-8)8
Mimari restorasyon projesinin temel ilkeleri. Tarihi bir konut yapısının belgelenmesine yönelik arazi çalışmaları. Strüktür ve malzeme sorunlarının analizi. Bina ile ilgili tarihi belgelerin incelenmesi. Restitüsyon çalışmaları ve restorasyon projesinin oluşturulması. Çizimler ve yazılı anlatımla çalışmaların sunulması.
RES 502 Mimari Restorasyon Tasarımı II (4-8)8
Anıtsal tarihi bir yapının restorasyon projesinin hazırlanmasına yönelik arazi çalışmaları, yapının sorunları ve olanaklarının analizi ve değerlendirilmesi. Restitüsyon çalışmasına yön verecek tarihi araştırmanın yapılması; kuramsal, işlevsel ve yapısal gereklilikleri dikkate alarak mimari restorasyon projesinin hazırlanması.
RES 503 Tarihi Yapı Malzemelerini Koruma I (4-8)8
Tarihi bir konut yapısının çalışma konusu olarak seçilmesi. Bu konut yapısının, Mimari Restorasyon Yüksek Lisans Programı kapsamındaki RES 501 Mimari Restorasyon Tasarımı I dersinde ele alınacak konut ile aynı olması; dönem boyunca söz konusu bu iki dersin iç içe yürütülmesi; böylece korumanın disiplinlerarası karakterinin öğrencilere aktarılması gereklidir. Seçilen yapı üzerinde arazi çalışmaları ile malzeme belgelemesi ve laboratuar çalışması için örnek alımı. Binadaki strüktürel sorunların ve malzeme bozulmalarının görsel tespiti. Laboratuar çalışmaları ile yapının farklı dönemlerinde kullanılan özgün malzemelerin fiziksel, mineralojik, kimyasal özelliklerinin ve bozulma nedenlerinin belirlenmesi. Bu çalışmalar ışığında; malzeme koruma ilkelerinin belirlenmesi. Koruma müdahalelerinde kullanılacak malzeme özelliklerinin tanımlanması.
RES 504 Tarihi Yapı Malzemelerini Koruma II (4-8)8
Tarihi bir anıt yapısının çalışma konusu olarak seçilmesi. Bu anıt yapısının, Mimari Restorasyon Yüksek Lisans Programı kapsamındaki RES 502 Mimari Restorasyon Tasarımı II dersinde ele alınacak anıt ile aynı olması; dönem boyunca söz konusu bu iki dersin içiçei; böylece korumanın disiplinlerarası karakterinin öğrencilere aktarılması gereklidir. Seçilen yapı üzerinde arazi çalışmaları ile malzeme belgelemesi ve laboratuar çalışması için örnek alımı. Binadaki strüktürel sorunların ve malzeme bozulmalarının görsel tespiti ve sonuçların grafik sunumu. Koruma müdahalelerinde kullanılacak malzeme özelliklerinin tanımlanması ve grafik tekniklerle anlatımı.
RES 505 Yapısal Korumada Tasarım I (inşaat mühendisleri için) (4-8)8
Çalışma için tarihi bir konut yapısının seçilmesi. Seçilen yapının arazi çalışmaları ile yapım tekniğinin belgelenmesi. Yapısal sorunların görsel incelemesi. Zemin araştırması için gerekli çalışmaların planlanması. Taşıyıcı sistemle ilgili sorunların zararsız test yöntemleri ile saptanması. Restorasyon ilkeleri çerçevesinde gerekli müdahaleleri içeren bir proje ve rapor hazırlanması.
RES 506 Yapısal Korumada Tasarım II (inşaat mühendisleri için) (4-8)8
Tarihi bir anıt yapısının çalışma konusu olarak seçilmesi. Seçilen yapının arazi çalışmaları ile yapım tekniğinin belgelenmesi. Yapısal sorunların görsel incelemesi. Zemin araştırması için gerekli çalışmaların planlanması. Taşıyıcı sistemle ilgili sorunların zararsız test yöntemleri ile saptanması. Koruma ilkeleri çerçevesinde gerekli müdahaleleri içeren bir proje ve rapor hazırlanması.
RES 511 Tarihi Çevrenin Korunması ve Geliştirilmesi Yöntemleri (2-4)4
Tarihi çevrelerin korunması için gerekli yöntem ve tekniklerin tanıtılması . Seçilen tarihi alan için belgeleme yöntemlerinin araştırılması. Restorasyon projesine konu olan tarihi konut yapısının bulunduğu tarihi çevrenin incelenmesi. Alanın mimari, doğal, kültürel ve sosyo-ekonomik özelliklerinin analizi. Olanaklar ve sorunların değerlendirilmesi. Koruma kararlarına yön verecek olası öneri ve tasarım ölçütlerinin tartışılması
RES 521 Mimari Restorasyon Kuramı ve Tarihi (3-0)3
Koruma ve restorasyonun tarihi geçmişinin incelenmesi. Tarihi binalara ilişik belgelerin tanıtılması. Tarihi binaların ve çevrelerin korunmasına yönelik kavramların tartışılması. Farklı koruma yaklaşımlarının örneklerle sunulması.
RES 522 Anadolu Mimarlık Tarihi (3-0)3
Anadolu'daki çeşitli tarihi dönemlerin kültürel miraslarının incelenmesi. Batı Anadolu örneklerinin ayrıntıda değerlendirilmesi.
RES 523 Korumada Mimari Tasarım Yaklaşımları (3-0)3
Çeşitli ülkelerdeki tarihi yapılarda gerçekleştirilmiş olan mimari tasarımların seçilmiş bazı temalar özelinde incelenmesi; yaklaşım biçimlerinin koruma felsefesi çerçevesinde tartışılması.
RES 525 Anadolu’da Yöresel Yapılar (3-0)3
Bu ders yöresel mimarinin ana hatlarını verecektir. Farklılaşan Anadolu konut mimarisine tarihi perspektif içinde genel bir bakış sağlayacaktır. Ders; yapılar, toplu ve dağınık yerleşmeleri içeren örneklerle yöresel biçimleri anlamaya odaklanacaktır.
RES 531 Tarihi Yapı Sistemleri (3-0)3
Tarihi yapılarda kullanılan taşıyıcı malzemelerin temel özellikleri; yığma yapı türleri, bunları oluşturan temel, duvar, kolon, kemer, tonoz ve kubbe gibi bileşenleri; ahşap yapılar; temel sistemleri bağlamında zemin davranışları.
RES 532 Tarihi Yapılarda Strüktürel Değerlendirme ve Müdahale Yöntemleri (3-0)3
Tarihi yapılarda zemin özellikleri, taşıyıcı sistemler, bunları oluşturan elemanların strüktürel davranışları ve malzeme özellikleri, hasar türleri, hasar tespit yöntemleri ve müdahale teknikleri
RES 541 Tarihi Yapıları Belgeleme Teknikleri (2-4)4
Tarihi Yapının tanıtılması, mimari bileşenlerinin çözümlenmesi. Basit belgeleme araçlarının tanıtılması, eskiz hazırlama, Geleneksel aletlerle ölçü alma; plan, kesit, cephe çizimlerini oluşturma. Yapı malzemelerinin ve bozulmalarının arazide saptanması, stüdyoda grafik bir dil geliştirilerek sunumu.
RES 542 Tarihi Yapıları İleri Belgeleme Teknikleri (2-4)4
Mimari ve kentsel ölçeklerdeki koruma çalışmalarına veri oluşturacak, ileri belgeleme teknik ve gereçlerinin tanıtılması; elektronik aletler ve ilgili yazılımlarla, arazide ve laboratuvar ortamında alıştırmalar yapılması. Koruma projelerinin analizi, değerlendirme ve öneri aşamalarında kullanılacak sunum tekniklerinin araştırılması; poster, 3 boyutlu model ve internet gösterisi hazırlama çalışmaları. Koruma veri tabanlarının oluşturulması, dijital arşivleme çalışmaları.
RES 551 Tarihi Yapı Malzemelerinde Bozulma ve Koruma (3-0)3
Tarihi yapı malzemelerinin özellikleri ve bozulma nedenlerinin incelenmesi. Tarihi yapılarda malzeme korumasının önemi. Koruma müdahalelerinde çağdaş analiz ve iyileştirme teknikleri. Malzeme korumasının örneklerle tartışılması.
RES 552 Tarihi Yapı Malzemeleri ile İlgili Laboratuar Araştırma Teknikleri (3-2)4
Tarihi yapı malzemelerinin incelenmesinde laboratuar araştırma tekniklerinin tanıtılması. Malzeme bozulmasının saptanması, iyileştirilmesi ve korunması teknikleri. Restorasyon projesine konu olan yapının malzemeleri üzerinde laboratuar araştırmaları
RES 554 Restorasyon Projesi Yönetimi (3-0)3
Restorasyonun projelendirme ve uygulama süreçlerinin idaresi. Disiplinler arası bir iş programı ve bütçe geliştirilmesi. Sorun tanımından başlayarak uygulama sürecini yönlendirecek etken bir yönetmeliğin hazırlanmasına kadar tüm süreçleri kapsayacak bir örgütlenmenin oluşturulması.
RES 556 Tarihi Yapılarda Kullanılan Kireç, Harç ve Sıvaların Özellikleri (3-0)3
Bu dersin amacı tarihi yapılarda kullanılan kireç, kireç harcı ve sıvaların özelliklerinin koruma amaçlı incelenmesidir.
RES 562 Korumanın Hukuki ve İdari Boyutları (3-0)3
Korumanın hukuki ve idari yapısı ile ilgili bilgiler Uluslararası yönetmelikler, tüzükler, bildiriler ve sözleşmelerin incelenmesi. Türkiye'deki koruma ile ilgili yasa ve yönetmeliklerin, devlet kurumlarının ve sivil toplum örgütlerinin tanıtılması.
RES 597-RES 598 Seminer (0-2)Kredisiz
Tez konusunun seçilmesi, tez kapsamının ön çalışmaları, sözlü ve yazılı ve sunum.
RES 500 Tez (0-1)Kredisiz
Dersin içeriği seçilen tez konusuna göre değişir. Çalışma programı öğrencinin yöneticisiyle yapacağı görüşmeyle belirlenecektir. Öğrenci tez çalışması ile gelişmelidir.
RES 8XX Uzmanlık Alanı Dersleri (4-0)Kredisiz
Gelecekteki uygulamalarda ve tezin gelişmesine öğrencinin yaralanabileceği bilgi ve becerilerin kazandırılmasına yönelik kaynakça ve arşiv araştırmaları.
RES 9XX Uzmanlık Alanı Dersleri (4-0)Kredisiz
Tezin yöntem ve kapsamının tanımlanması, ön çalışmaların sözlü ve yazılı sunumu.