Dünyadaki değişim süreci ve ticari faaliyetlerin sınır tanımadan hızla tüm dünyaya yayılması doğal olarak muhasebe alanında da pek çok düzenlemenin yapılmasını zorunlu kılmıştır. Bu düzenlemelerin Türkiye içinde de yansımaları olmuş ve Türkiye uluslararası faaliyetler için gerekli uyum çalışmalarını muhasebe alanında da hızla gerçekleştirmiştir. Daha geniş bir pencereden bakıldığında mali tablo kullanıcılarının sadece yurtiçi ilgi grupları ile sınırlı olmadığı, aynı zamanda dış yatırımcıları da kapsadığı görülmektedir. Dolayısıyla günümüzde
mali raporlama, muhasebe standartları ve
denetim farklı bir boyut kazanmıştır.
Muhasebe uzmanlığı dalında hazırlanan bu program çerçevesinde, yüksek lisans öğrencilerine muhasebe ve mali raporlamaya ilişkin hemen her konuda geniş bir perspektif kazandırılması amaçlanmaktadır. Program sadece muhasebe meslek mensubu yetiştirme amaçlı olmayıp, mali tablo okuma ve raporlama gereksinimi duyan daha geniş bir ilgi grubuna yönelik hazırlanmıştır. Bu program çerçevesinde,
muhasebe ve finansman yönetimi, denetim, muhasebe standartları ve
mali raporlama konularında verilen kavramsal bilgilerin yanında uygulamaya yönelik bilgiler de sunulacaktır. Ayrıca uluslararası kuruluşlarda çalışma olanağı tanıması açısından gerekli donanımı sağlayacak derslere de yer verilmiştir.
Ders Programı
Araştırma Yöntemleri
Muhasebe Denetimi
Finansal Muhasebe
Ticaret Hukuku
Yönetim Muhasebesi
Uluslararası Muhasebe Standartları
Finansal Yönetim
Değerleme ve Mali Tablolar
Vergi Muhasebesi ve Denetimi
Uluslararası Raporlama
Proje
Ders İçerikleri
Araştırma Yöntemleri
Bu ders kapsamında işlenecek konular: araştırma sorusu tanımlanması; geliştirilmesi; tasarımının oluşturulması, veri toplama yönteminin geliştirilmesi, örneklem çerçevesi oluşturulması, veri analizi yöntemlerinin belirlenmesi, verilerin yorumlanması ve araştırma raporunun yazılması süreçleri;temel araştırma kavramlarının incelenmesi; her derste odak grup, derinlemesine görüşme, anket ve içerik analizi ve internet araştırmaları.
Muhasebe Denetimi
Bu ders, denetimle ilgili kavramların ve yükümlülüklerin açıklanmasının yanısıra, iç denetime ilişkin denetim standartları, kontrol yapıları gibi konulara da yer vermektedir.
Finansal Muhasebe
Bu dersin amacı muhasebe uygulamalarına altyapı oluşturan temel prensip ve kavramların incelenerek öğrencilerin mali tabloları anlayacak, yorumlayacak seviyeye getirilmesidir. Dersin konuları arasında gelir tablosu, bilanço, nakit akış, kar dağıtım, özkaynak değişim tablolarının hazırlanması, dönen ve duran varlıkların kısa ve uzun vadeli yabancı kaynakların ve özkaynak kalemlerinin muhasebeleştirilmesi bulunmaktadır.
Uluslararası Muhasebe Standartları
Bu derste UFRS'nin kavramsal çerçevesi ve değerleme esaslarının genel açıklamasından sonra standartlar üzerinde tek tek durulacak ve standartları uygulanmasında ortaya çıkması muhtemel sorunlar tartışılacaktır.
Proje
Uzmanlık programı öğrencinlerinin programda öğretilen konularla ilgili uygun bir araştırma konusunda bir danışman rehberliğinde hazırlayacağı proje.