Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Doktora Programı
Ders Listesi
Current Topics in Geothermal Engineering
Advanced EOR Methods
Reservoir Characterization
Special Topics in Natural Gas Engineering
Uzmanlık Alan Dersi
Advanced Numerical Reservoir Simulation
Optimization Methods in Reservoir Engineering
Gas Processing and Facilities
Transport Processes in Porous Media
Uzmanlık Alan Dersi
Ders İçerikleri
Current Topics in Geothermal Engineering (Jeotermal Mühendisliğinde Güncel Konular)
Jeotermal rezervuar değerlendirmesi ve yöntemi. Kuyu üretilebilirliğiyle ilgili sorunlar. CO2 'in jeotermal akışkanların PVT özelliklerine etkileri. Rezervuar, kuyuiçi ve yüzey donanımlarında mineral çökelmesi. Tekrar-basma nedenleri, tekrar-basma stratejileri. Jeotermal enerji kullanımın çevresel yönleri. Jeotermal sahalarda kirlenme sorunları. Türkiye'de yüksek ve düşük entalpili jeotermal sahalar. Jeotermal mühendisliğinde güncel araştırma konularının tartışılması.
Advanced EOR Methods (İleri Petrol Üretim Arttırma Yöntemleri)
Tanımlamalar ; Petrol kurtarımını (EOR) etkileyen genel unsurlar ; EOR akışkanlarının doğası ; EOR açısından rezervuar kayaç karakteristikleri ; Gözenekli ortamda enerji ve kütle geçişi ; Enjektivite testi ; Polimer ile öteleme ; Micellar-polimer ile öteleme ; Alkali ile öteleme ; Buhar ile öteleme ; Çevrimsel buhar enjeksiyonu ; Yerinde yakma ve stokiometri ; Yer üstü ve yer altı ısı kayıpları ; Gaz ile özdeşleşebilir ve özdeşleşmez öteleme (Karbon dioksit enjeksiyonu, Zengin gaz enjeksiyonu) ; Üç eksenli diagramlar ; Bir rezervuar için en uygun EOR yönteminin seçimi - eleme kıstasları
Reservoir Characterization (Rezervuar Tanımlaması)
Rezervuar heterojenliği, heterojen rezervuarlarda rezervuar modellemesi; Rezervuar heterojenliği, heterojen rezervuarlarda rezervuar modellemesi; Ölçülmüş veri tiplerinin sınıflandırılması (statik, dinamik veriler); Rezervuar tanımlamasında jeoistatistiğin kullanımı; İstatistiksel bilgiler (betimsel ve çıkarımsal istatistik); Uzaysal ilişkiler/kestirim ve modelleme (alansal rasgele değişkenler, uzaysal ilişkilenme, varyogram kestirimi ve modellemesi, çapraz-varyogramlar); Kestrim hatası varyansı; Kriging (basit, adi ve evrensel kriging, ko-kriging yöntemleri); Simülasyon (Koşullu ve Koşulsuz simülasyon); Rezervuar özelliklerinin kestirimine yönelik çeşitli uygulamalar; Dinamik verilere (kuyu basınç testi, vb. verilere) koşullamaya giriş (Bayes kestirim yöntemi ve rezervuar akış simülasyonu).
Special Topics in Natural Gas Engineering (Doğal Gaz Mühendisliğinde Özel Konular)
Doğal gaz rezervuarlarının işletilmesine yönelik seçilmiş konular. Doğal gaz mühendisliğinde güncel araştırmalar: Doğal gazın verimli yanması, baca tasarımı, doğal gaz hidrat rezervuarlarının işletilmesi, derin denizlerde doğal gaz boruhatlarının döşenmesi,... Öğrencinin teorik veya matematiksel modellemeli araştırma konularında lisansüstü düzeyi çalışma yapıp, sunum yapması istenebilir. Dersler ve problemler.
Uzmanlık Alan Dersi
Danışmanın yönetimindeki tez seviyesinde olan tüm doktora öğrencilerinin çalışma konularının ve bu konulardaki yeni gelişmelerin değerlendirilmesi.
Advanced Numerical Reservoir Simulation (İleri Sayısal Rezervuar Simülasyonu )
"Sparse" (5 band ve 7 band) matriks problemlerini çözümleme teknikleri (Doğrudan ve iterative yöntemler, Conjugate Gradient ve LSOR yöntemleri), 2-B iki fazlı (petrol ve su) akışkan akışının simülasyonu; Kuyuya 2-B (r-z) Darcy olmayan gaz akışının simülasyonu; Kuyuya 3-B (r-q-z) az sıkıştırılabilirlikli akışkan akışının simülasyonu; 3-B (x-y-z) üç-fazlı "black oil" yaklaşımı ile akışkan akışının simülasyonu; 3-B (x-y-z) çok bileşenli kompozisyonel yaklaşımla akışkan akışının simülasyonu; 2-B ve 3-B jeotermal sistemlerde ısı ve akışkan akışının simülasyonu; 3-B iki ve üç fazlı akışkan akışının çift gözenekli sistemlerde simülasyonu.
Optimization Methods in Reservoir Engineering (Rezervuar Mühendisliğinde Optimizasyon Yöntemleri)
Optimizasyonda deterministik ve stokastik yöntemler; ileri ve ters problem tanımlaması; doğrusal ve doğrusal olmayan regresyon; Koşulsuz ve koşullu regresyon; Gradyent bağımsız optimizasyon yöntemleri (simpleks yöntemi); Gradyent bağımlı optimizasyon teknikleri (conjugate gradient, Newton, Steepest descent, Gauss-Newton ve Levenberg-Marquardt); Benzetilmiş kristalleştirme ("Simulated annealing"); Sinir ağları; Özdeğer ve tekil değer ayrışımı; Öğretilen optimizasyon yöntemlerinin rezervuar mühendisliği ve jeoistatistiğe ait problemlere uygulamaları dersin ana temasını oluşturacaktır.
Gas Processing and Facilities (Gaz İşleme ve Tesisleri)
Hidrokarbon gazların bileşimleri ve faz davranışları ; Gaz işlemenin temel kavramları ; Çift faz sistemlerde sıvı-buhar davranışları ; Isı aktarımı ve ısı takasçıları ; Enerji dengesi ; İşlenmiş ürün özgüllükleri (spesifikasyonları) ; Petrol ve gaz ayrıştırma sistemi kavramları ve ana donanımları ; Soğurma ve parçalamanın temelleri ; Hidrokarbon akışkanları pompalama, sıkıştırma ve genleştirme ; Soğutma sistemleri ; Gaz kurutma ve hidratlaşmayı önleme yöntemleri ; Gaz tatlılaştırmanın (ekşi gazlardan temizlemenin) ve kükürt kurtarımının ilkeleri ; İşlem kontrolu ve aygıtları ; Maliyet irdelemesi, öngörüsü ve temel kavramları ; Tesis ve donanım özgüllükleri (spesifikasyonları).
Transport Processes in Porous Media (Gözenekli Ortamda Aktarım İşlemleri)
Ölçeğin önemi ; Gözenekli ortamın mikroskopik ve makroskopik yapısı ve özelikleri ; Gözenekli ortama süreklilik yaklaşımı ; Aktarım işlemlerinin temelleri - Sürekli akışkan ortamında kütle, enerji ve momentum korunumu denklemleri ; Momentum aktarımı ; Navier-Stokes denklemi ; Tek ve çok fazlı sistemlerde ısı (enerji) ve kütle aktarımı ; Akışkan-akışkan ve katı-akışkan arayüzeylerinin termodinamiği ; Islatımlılık ve kılcallık ; Perkolasyon teorisi ve gözenekli ortam ; Darcy yasasından sapmalar ; Geçirgenlik anizotropisi ; Çatlaklı kayaçlarda aktarım olayı ; Gözenekli ortamda tanecik aktarımı-filtrasyon teorisi ; Belirsizlik ve gözenekli ortamda aktarıma stokastik yaklaşım.
Uzmanlık Alan Dersi
Danışmanın yönetimindeki tez seviyesinde olan tüm doktora öğrencilerinin çalışma konularının ve bu konulardaki yeni gelişmelerin değerlendirilmesi.