Program tanımları
Reklamcılık Yüksek Lisans Programı, reklamcılığın ve iknanın kuramsal temelleri üzerine kurgulanmış, reklam yaratıcılığı ve pratiğine yeterince yer veren Türkiye’nin en yetkin reklamcılık yüksek lisans programlarından biridir.
Programda öğrencilere reklam kuramları, reklam araştırmaları, marka yönetimi, reklamda yaratıcı stratejiler konularında kapsamlı bilgiler verilirken, bu konularda bilimsel araştırma yapma yeteneği kazandırılır. Öğrenciler programdaki pazarlama iletişimi ve halkla ilişkilere yönelik seçmeli dersler aracılığıyla da konuyla ilgili diğer alanlara yönelik derinliğine çalışma yapma olanağı elde ederler.
Ders Programı
1.Yarıyıl
Araştırma Yöntemleri I
Reklamcılığın Kuramsal Temelleri
Pazarlamanın Temel İlkeleri
Seçmeli Ders
2.Yarıyıl
Araştırma Yöntemleri II
Stratejik Reklam Yönetimi
İkna ve İletişim Psikolojisi
Seçmeli Ders (Tezsiz için)
3.Yarıyıl
Reklamda Yaratıcılık (Tezsiz için)
Reklamda Örnek Uygulamalar (Tezsiz için)
Tez + Seminer
Seçmeli Dersler
Küresel Pazarlama
Popüler Kültür
Medya Planlama
Marka Yönetimi ve İletişimi
Halkla İlişkiler ve İtibar Yönetimi
Sosyal Pazarlama
Bütünleşik Pazarlama İletişimi
Kurum İçi İletişim
Kriz İletişimi
Marka İletişimi ve Yönetimine Giriş
Tüketici Davranışı ve Pazarlama Stratejileri
Ders Tanımları
Araştırma Yöntemleri I
Araştırma sorusu geliştirilmesi, araştırma sorunu ya da durumu tanımlanması, araştırma tasarısı oluşturulması, veri toplama ve metodoloji geliştirilmesi, örneklem çerçevesi çizilmesi, veri analizi yöntemlerinin belirlenmesi, verilerin yorumlanması ve araştırma raporunun yazılması. İletişim stratejilerinin geliştirilmesi aşamasında, araştırmanın öneminin kavranması. Odak grup, derinlemesine görüşme, anket ve içerik analizi ve internet araştırmaları gibi konuların incelenmesi.
Araştırma Yöntemleri II
Araştırma sorusu geliştirilmesi, araştırma sorunu ya da durumu tanımlanması, araştırma tasarısı
oluşturulması, veri toplama ve metodoloji geliştirilmesi, örneklem çerçevesi çizilmesi, veri analizi yöntemlerinin belirlenmesi, verilerin yorumlanması ve araştırma raporunun yazılması. İletişim stratejilerinin geliştirilmesi aşamasında, araştırmanın öneminin kavranması. Odak grup, derinlemesine görüşme, anket ve içerik analizi ve internet araştırmaları gibi konuların incelenmesi.
Reklamcılığın Kuramsal Temelleri
Reklamcılığın tanımı, alt başlıkları, genel konseptleri ve yaklaşımları, iletişim sürecindeki temel işlevleri gibi temel tanım ve sınıflandırmalarının, komşu uygulamalarla ilişkileri kurularak ele alınması. Reklamcılık konusunda temel ve elementer bilgilerin aktarılması.
Reklam ve Toplum
Bu ders reklamcılık sektörüne ve reklamlara eleştirel bakış ve derinlemesine değerlendirme yapmayı amaçlar. Tüketimin rolü ve çağdaş toplumlar üzerindeki sosyal sonuçları, dünyadaki farklı uygulamalar ışığında incelenecektir. Öğrencilerin okuyup seyrettikleri değişik reklam metinleri üzerine inceleme ve sınıfiçi tartışma yapılacaktır. Ders kapsamında reklamcılığın çağdaş dünyadaki etkisi üzerinde durulacaktır.
Pazarlamanın Temel İlkeleri
Pazarlamanın, serbest pazarlardaki seçim provizyonu çerçevesinde ana mekanizma olarak ele alınması. Pazarlamanın temel felsefesi irdelenerek; pazarlama yönetiminin ilkeleri çerçevesinde temel pazarlama yaklaşımlarının, pazarlama kavramlarının uygulamasının, pazarlama yönetiminin öğelerinin değerlendirilmesi . Pazarlamanın toplumsal ve yönetsel işlevleri, pazarlama yaklaşımları ve farklı organizasyon yapılarındaki işleyişi, müşteri-pazarlama karşılaşmaları, karar verme süreçleri, toplumsal ve kişisel etkenlerin etkileri, markalama, segmentasyonun rolü, hedefleme ve konumlandırma ve pazarlama karması gibi ögelerin ele alınması.
Popüler Kültür
Bu ders kapsamında iletişim yollarını, benimsenen kültürel bakışı farklı düzeyde seçilmiş metinlere uygulamak; sosyal, kişisel ve küresel düzeyde nerede, nasıl ve niçin iletişim kurulacağının anlaşılması; Sinema, Televizyon, Gazete, reklam, Popüler müzik vb. kaynaklardan elde edilen metinlerin değerlendirilmesi; bireylerin dili ve sözsüz iletişim yöntemlerini kullanarak iletişimin nasıl kurulacağı; medyanın iletişim stratejilerini kullanarak birey üzerinde control sağlaması; teknolojinin geleceğin iletişimini nasıl şekillendirdiği vb. konular işlenecektir.
Medya Planlama
Medyadaki reklamların planlanması; stratejisi, seçimi ve değerlendirilmesi sürecinde kullanılan terimlerin, kavramların, yöntem ve usullerin anlatılması; Kitle İletişim araçlarına yön veren ekonomik, sosyal ve kültürel etkenler ile ilgili bilgiyi artırma. Reklam verenler ve ajanslarının değişik medya araçlarından nasıl yararlandıklarının değerlendirilmesi; Bu ders kapsamında medyanın geniş hedef kitlelere ulaşmadaki etkinlik ve verimliliği incelenecektir.
Stratejik Reklam Yönetimi
Reklamda Yaratıcılık
Reklamcılığın ikna edici bir iletişim biçimi olduğu düşünülerek iletişimim etkileri ve hedefleri. İletişim sorunlarını belirleme ve sorunlara çözümler üretme. Etkili reklam fikrinin gelişmesi ve buna yönelik kavramsal çerçeve oluşturulması. Marka konumlandırmanın temelleri ve mesaj stratejilerine bakış.
Reklamda Örnek Uygulamalar
Kuramsal olarak öğrenilen bilgilerin pratiğe dönüştürüldüğü ders. Reklamda yaratıcılık dersinin ana başlıkları olan ikna edici iletişim türü, iletişimin hedefleri, etkili reklam, mesaj stratejileri gibi konuların reklamlar örnek gösterilerek anlatılması.
Seminar
Öğrenciyi teze hazırlayan ve öğrencinin seçtiği tez konusuna yönelik araştırma ve okumalar yaptığı süreçtir.
Tez
Tez öğrencinin seçtiği alandaki bakış açısını belirler. Tezin amacı, her öğrencinin metodolojik bir yaklaşımla düşüncelerini ve yaptığı çalışmayı geniş bilimsel bir çerçeveye oturtmasını sağlar. Tezin önemli bir özelliği de her öğrencinin okuma ve anlama becerisni geliştirerek güçlü bir içselleştirme yaratmaktır.
Proje
Culminating in an individual piece of research in which learning on the program is applied to an appropriate topic of interest/specialization, under the guidance of a supervisor.