2. Yıl
36 krediyi tamamlayan doktora öğrencileri, Doktora Yeterlik Sınavına girmek için başvurabilirler. Doktora sınavına girecek olan doktora öğrencileri i) özgeçmiş, ii) transkript, iii) İngilizce sınav sonuç evrakı (TOEFL, ÜDS, IELTS), iv)yayınlanmış makale ve bildiriler ile yayınlanmamış ödev, proje ve tezlerden oluşan bir dosya ile bölüm başkanlığına başvururlar.
Doktora Yeterlik Sınavını geçen öğrencilerin Doktora Tezi dersine kaydolması gerekmektedir.
Siyaset Bilimi ve/veya Uluslararası İlişkiler disiplininde lisans veya yüksek lisans derecesi bulunmayan öğrenciler doktora programına kabul edilmeyeceklerinden dolayı doktora programında bilimsel hazırlık dersleri yer almayacaktır. Bununla birlikte adayların diğer disiplinlerde aldıkları lisans ve yüksek lisans derslerinin denklik değerlendirmesi bölüm bilim kurulunca yapılır. Uygun görülenler programa kabul edilirler.
Doktora Programı Ders Tanımları
Zorunlu Dersler
POLS 612 Siyaset Teorisi Semineri
Modernleşmeye rağmen, dünyanın dört bir yanındaki savaş ve çatışmalar hala dünya siyasetinin önemli bir konusudur. Bu derste, savaş, çatışma ve barış gibi uluslararası ilişkiler kavramları siyasi düşünce tarihinin çeşitli düşünceleri referans alınarak çalışılacaktır.
POLS 613 Türk Siyaseti Semineri
Bu ders, 1908’deki İkinci Anayasal Monarşi’den itibaren Türk siyasetindeki olayların tarihi bir genel açıklamasını verir. Cumhuriyetin doğuşu üzerine farklı görüşler, tek parti idaresinin kurulması, çok partili siyasete geçiş, 1960 askeri müdahalesi, 1960’tan sonra siyasetin radikalleşmesi, 1980 askeri müdahalesi ve Özal’lı yıllar çalışılacaktır. Öğrencilerden alan içindeki belirli bir döneme ya da konuya yoğunlaşmaları ve bir araştırma projesi yazmaları beklenir.
POLS 616 Uluslararası İlişkiler Teorisi Semineri
Bu seminerde Uluslararası İlişkiler Teorileri çalışılacaktır. Bu çerçevede, teorilerin doğuşu ilk olarak değerlendirilecektir. Liberalizm, realizm gibi temel teoriler incelendikten sonra neo-liberalizm ve neo-realizm gibi daha çağdaş teoriler çalışılacaktır. Öğrenciler, seminer çerçevesinde belirli bir teori ya da teorisyene odaklanarak bir araştırma projesi hazırlayacaklardır.
POLS 617 Araştırma Metodolojisi
Bu derste yöntembilim konuları epistemolojik bir çerçevede incelendikten sonra, öğrenciye araştırma sorusu bulma, hipotez kurma, örneklem yöntemleri, istatistiksel analiz ve test, kaynakça oluşturulması konularında çalışmalar yaptırılacaktır. Pozitivist ve pozitivist olmayan bilimsel yaklaşımlar ve metotlar arasında bir denge aranacaktır.
POLS 614 Dış Politika Analizi
Bu seminer, analiz düzeyleri, sistem analizi, oyun teorisi ve dış politikada karar alma süreçleri gibi dış politika analizinde yaygın olarak kullanılan tekniklerin derinlemesine tetkikini içerir. Bu seminerde, öğrencilerden bir dış politika konusuna odaklanmaları ve araştırma projesi yazarken bu analitik araçlardan birini kullanmaları beklenir.
POLS 615 Karşılaştırmalı Siyaset Semineri
Bu ders öğrencilere siyasal sistemler ve aktörlerin karşılaştırmalı incelemesini öğretmek üzere tasarlanmıştır. Dersin amacı öğrencilerin içinde bulundukları sistem dışında diğer siyasal sistemler hakkında da ileri bir kavrayış seviyesi geliştirmelerini mümkün kılmaktır. Demokratik pekişmeyi sağlamış siyasal sistemlere ek olarak demokrasiye geçiş yapmakta olan sistemlerin kurumsal tercihleri ve yasal düzenlemeleri incelenecektir. Vaka incelemesi olarak “endüstrileşmiş demokrasiler”, eski komünist devletler, Latin Amerika, Afrika, Asya ve Orta Doğu devletleri ele alınacaktır. Bu seminerde, öğrenciler belirli bir konuya odaklanır ve karşılaştırmalı siyasal analiz metoduyla bir araştırma yürütürler.
POLS 618 Uluslararası Hukuk Semineri
Seminer uluslararası hukuk içindeki çeşitli dalların (Deniz Hukuku, Çevre Hukuku, Uzay Hukuku, vb.) incelenmesini içerir. Buna ilaveten, çeşitli konvansiyonlar ve etkileri çalışılacaktır. Bu seminerin koşulu olarak, öğrenciler belirli bir uluslararası hukuk konusuna yoğunlaşıp bir araştırma projesi yazarlar.
POLS 619 Siyaset Sosyolojisi Semineri
Bu seminer sosyal ve siyasi olaylar arasındaki karşılıklı etkileşim sürecine odaklanır. Siyasi davranış, siyasi kültür ve siyasi kurumların geliştiği çevreyi analiz eder. Bu seminerde öğrencilerden siyaset sosyolojisi alanında belirli bir araştırma sorusuna odaklanmaları ve bulgularını araştırma projesi olarak sunmaları beklenir.
Uzmanlaşma Seçmeli Dersleri
POLS 620 Uluslararası Siyaset Semineri
Bu ders, uluslararası ilişkilerde sıkça kullanılan uluslararası toplum, uluslararası düzen, teoriler ve ideolojiler gibi kavramsal ve analitik araçları incelemeyi içerir. Öğrencileri, teorik ve kavramsal çerçeveyle donatarak onların belirli bir konuda yoğunlaşmalarını teşvik eder. Bu dersteki özel konular Irak, Kosova, Doğu Timor, Kaşmir, Kuzey İrlanda, Ruanda ve buna benzer bölge ve sorunları içerir.
POLS 623 Uluslararası Siyasal Ekonomi Semineri
Bu seminerde devlet ve piyasa arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Bu amaçla merkantilizm, liberalizm, Marksizm, emperyalizm, rasyonel tercihler ve oyun teorisi gibi uluslararası siyasal ekonomi teorileri çalışılacaktır. Ayrıca, ulus-devletler arasındaki ilişkiler üzerinde çokuluslu şirketler, IMF, Dünya Bakası ve Dünya Ticaret Örgütü gibi kuruluşların rolü incelenecektir. Böylelikle, bu seminerde siyasal erkin ekonomik sonuçları nasıl etkilediği ve ekonomik güçlerin siyasal hareketi nasıl şekillendirdiği tartışılacaktır. Seminer çerçevesinde öğrenciler uluslar arası siyasal ekonomi alanında kuramsal yada görgül bir çalışmayı araştırma projesi olarak sunacaklardır.
POLS 624 Uluslararası Kuruluşlar Semineri
Bu ders işlevselcilik, yeni işlevselcilik, kolektif eylem ve sosyal tercih gibi uluslararası örgütler teorisi konularını içerir. Özel ilgi alanı olarak karar alma ve bölgesel ve uluslararası örgütlerin yapısı incelenecektir. Bu dersi alan öğrenciler aşağıdaki kurumların alt organlarına yoğunlaşabilirler: Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Afrika Birliği, Doğu Asya Milletler Birliği, Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği.
POLS 628 Siyasi İdeolojiler Semineri
Bu dersin ana çerçevesi, tarihsel perspektifti kullanarak faşizm, nasyonal sosyalizm, komünizm, sosyal demokrasi, liberalizm ve dinsel köktencilik ideolojilerini incelemektir. Bu ideolojilerin ortaya çıkışlarındaki tarihsel koşullar ayrıntılı olarak ele alınacaktır. Öğrenciler belirli bir ideolojiye yoğunlaşacak ve bu dersin çerçevesi içersinde bir araştırma projesi hazırlayacaklardır.
POLS 629 Çağdaş Siyasal Düşünce Semineri
Bu ders, batılı liberal ideolojileri eleştiren düşünce sistemlerini/ideolojilerini incelemeyi içerir. Nietzche ve Foucault gibi düşünürlerin yanında, feminizm, post-modernizm, post-yapısalcılık gibi düşünce akımları ayrıntılı bir biçimde ele alınacaktır. Öğrenciler, belli bir ideolojiye ya da teorisyene yoğunlaşacaklar ve bu ders çerçevesinde bir araştırma projesi hazırlayacaklardır.
POLS 646 Siyaset Antropolojisi Semineri
Bu ders, geçmişte ‘batı dünyasını’ ele geçirdiği kadar bugünkü dünyayı da yönlendirdiği görülen ‘kabile’, ‘etnisite’ ve ‘ulus’ kavramlarına dair sağlam bir kavrayış ve geniş bir bakış açısı sağlamayı amaçlar. Ayrıca bu ders, öğrencinin devamlı değişim ve dönüşüm içinde olan bu terimlerin özel (veya yerel, sosyal) sonuçlarını ve tarihsel kökenlerini anlamasını mümkün kılmak amacındadır. Öğrenciler yukarıdaki kavramların bir boyutu üzerinde duracaklar ve kuramsal ya da görgül bir çerçevede içinde araştırma projesi hazırlayacaklardır.
POLS 647 Siyasal Partiler ve Seçim Sistemleri Semineri
Bu ders siyasal partiler ve seçim sistemleriyle ilişkili teori ve kavramları incelemeye yöneliktir. Geçişkenlik, bölünme, yeniden saflaşma, çoğunlukçu ve nispi seçim sistemi gibi konular üzerinde durulacaktır. Bu dersi alan öğrenciler, belirli bir ülkedeki seçim sistemi ya da siyasi parti üzerine bir inceleme projesi hazırlayacaklardır.
POLS 648 Amerikan Dış Politikası Semineri
Bu ders, günümüzde ve geçmişte Amerikan dış politikasının temelini oluşturan mirasa ve geleneklere dair bir anlayış ve Soğuk Savaş sonrası Amerikan dış politikasına ilişkin olarak günümüzde ileri sürülen yaklaşımlara, stratejilere ve doktrinlere dair bir bakış sağlar. Bu derste öğrenciler, Amerikan dış politikasının herhangi bir boyutuyla ilgili bir araştırma projesi hazırlayacaklardır.
POLS 649 Rus Dış Politikası Semineri
Bu ders, öğrencileri soğuk savaş sonrası Rus dış politikasındaki gelişmeleri incelemeye ve anlamaya teşvik etme amacını taşımaktadır. Öğrenciler Rus dış politikasının belli bir boyutu üzerinde duracaklar ve bu çerçevede bir araştırma projesi hazırlayacaklardır.
POLS 650 Asya Ülkelerinde Kalkınma Ekonomi Politiği
Bu seminer, ekonomi politik alanında geliştirmeci modelin incelenmesi kapsar. Asya ülkelerinde ekonomik değişimin ve gelişimin tarihsel gelişimi de bu seminerin çalışma konusudur. Bölgesel ve uluslararası ekonomik örgütlerin gelişim sürecine özel olarak değinilecektir. Bu seminerdeki öğrencilerin belirli bir Asya ülkesini ele alarak, bu ülkenin kalkınma ekonomi politiği üzerine iyi tanımlanmış bir araştırma yürütmesi beklenecektir.
POLS 653 Hindistan Siyaseti ve Toplumu Semineri
Bu seminer her hafta farklı bir konu tartışılmak üzere düzenlenmiştir. Modern Hindistan tarihini ana hatlarıyla açıklamakla başlayıp, Hindistan’ın sosyal, ekonomik ve siyasal hayatı incelenecektir. Öğrenciler belirli bir konuyu ya da dönemi ele alarak iyi temellendirilmiş bir araştırma projesi hazırlamakla yükümlüdür.
POLS 654 Türkiye’de Siyasal Partiler ve Seçimler Semineri
Bu ders, 1908’deki İkinci Meşrutiyet döneminin ilanından itibaren siyasal sistemler ve seçimler üzerine tarihsel bir bakış sunmaktadır. Türkiye’deki siyasal partilerin parti organizasyonu, ideolojisi ve seçim bölgesi de incelenecektir. Öğrencilerin tek bir siyasal partiye odaklanarak, o partinin organizasyonu, ideolojisi ve seçim bölgesi üzerine bir araştırma yapmaları beklenmektedir..
POLS 655 Türk Siyasal Düşüncesi Semineri
Bu seminer, hem emperyal hem de cumhuriyet dönemleri boyunca Türk siyasal tarihindeki düşünceler üzerine bir incelemeyi kapsar. Genç Osmanlılar, Jön Türkler, Osmanlıcılık, Türkçülük, Batıcılık, İslamcılık, Kemalizm, Milliyetçilik, Sosyalizm, bu derste tartışılacak ideolojik akımlardan bazılarıdır. Öğrencilerin ya belirli bir düşünüre ya da bir düşünce akımına odaklanarak, bir araştırma projesi yazmaları beklenmektedir.
POLS 635 Türkiye’de Sosyal Yapı ve Din
Bu seminerde, dinin Türkiye’deki değişen sosyal şartlar karşısındaki konumu, sosyo-ekonomik farklılaşma sürecindeki ideolojik amaçlar için dini düşüncenin istismar edilmesi, değişime bir tepki olarak dinin politikleşmesi ve ulusal kültürde önemli bir yeri olan dini inanç, semboller ve figürlerin siyasal olarak kullanılması incelenmektedir. Bu semineri takip eden öğrencilerden, belirli bir araştırma konusuna odaklanarak, bulgularını bir araştırma ödevinde sunmaları beklenmektedir.