Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi uzmanlık programının amacı, işletme ile pazarı karşı karşıya getirerek, katılımcılara pazarlama ve markalaşmaya yönelik yönetsel, fonkisyonel ve iletişimsel yaklaşımlara uygun bilgi ve becerilerin kazandırılmasıdır.
Günümüzün rekabet ortamı işletmeleri
müşteri odaklı bir pazarlama ve halkla ilişkiler stratejisi benimsemeye zorlamaktadır. Program kapsamında, işletmelerin toplumun istek ve arzularına cevap vermelerini kolaylaştıran yöntemlere yer verilmektedir.
Bunlara ek olarak, katılımcılara işletmenin açıklık, istikrar ve pazar payı elde edebilmesi için her seviyede müşteri ile ilgilenmek, müşteri hakkında bilgi edinmek, işletmenin kültürünü ve kimliğini tanıtmak, müşterilerin yaratcılığını işletme amaçları için fırsata dönüştürmek konularında gerekli bilgilerin verilmesi amaçlanmaktadır.
Ders Planı
Çağdaş Yönetim Teknikleri
Pazarlama Yönetimi
Araştırma Yöntemleri
Tüketici Davranışları
Stratejik Yönetim
Marka İletişimi ve Stratejik Marka Yön.
CRM ve Veri Tabanlı Pazarlama
Muhasebe ve Finans
Stratejik Pazarlama Uygulamaları
Seçmeli Ders
Proje
Ders İçerikleri
Çağdaş Yönetim Teknikleri
Derste işlenecek temel konular; yönetim, işletmenin çevresi, karar verme ve planlamanın yönetimi, örgütsel yapı ve kültürün yönetimi, bireylerin ve grupların yönetimi. Bunun yanı sıra, iletişim, yönetim bilişim sistemleri/teknolojiler, üretim yönetimi, yenilikçilik ve girişimcilik.
Pazarlama Yönetimi
Bu dersin temel konuları: pazarlama yönetiminin ilkeleri; temel pazarlama yaklaşımları;pazarlama yönetiminin ögelerinin değerlendirilmesi; ana pazarlama kavramlarını ve tekniklerini özümseme, sentezleme ve uygulama olanağı; pazarlamanın toplumsal ve yönetsel işlevleri; pazarlama yaklaşımları ve farklı organizasyonlardaki işleyişi; müşteri-pazarlama karşılaşmaları; karar verme süreçleri; markalama, bölümlendirmenin rolü, hedefleme, konumlandırma ve pazarlama karması ve ögelerinin ele alınması
Araştırma Yöntemleri
Bu ders kapsamında işlenecek konular: araştırma sorusu tanımlanması; geliştirilmesi; tasarımının oluşturulması, veri toplama yönteminin geliştirilmesi, örneklem çerçevesi oluşturulması, veri analizi yöntemlerinin belirlenmesi, verilerin yorumlanması ve araştırma raporunun yazılması süreçleri;temel araştırma kavramlarının incelenmesi; her derste odak grup, derinlemesine görüşme, anket ve içerik analizi ve internet araştırmaları.
Tüketici Davranışları
Bu ders kapsamında işlenecek konular: tüketici davranışları ve işletmeler üzerindeki etkileri; tüketici davranışının pazarlamadaki önemi, müşteri tatmini, müşteri sadakati yaratma; tüketim olgusu, ihtiyaç ve istekler; tüketici davranışı kavramı ve özellikleri; tüketici davranışı ve pazarlama stratejisi; tüketicilerin satın alma davranışları ve kararları; tüketicilerin satın alma davranışlarını etkileyen faktörler; satın alma karar süreci, tüketicilerin satın alma alışkanlıkları.
Stratejik Yönetim
Bu dersin amacı üst düzey yöneticilerin karşılaşacağı karmaşık problemleri doğru bir şekilde tanımlayabilmelerine ve çözüm üretebilmelerine yönelik bilgi ve becerilerin kazandırılması; iş yaşamına ait gerçek örnek olay analizleri üzerinde durularak katılımcıların bugüne kadar diğer derslerden elde ettikleri tüm fonksiyonel yeteneklerini bir araya getirebilmeleri ve gerçek iş yaşamına ait örgütsel sorunlara çözümler üretebilmelerinin sağlanmasıdır.
Marka İletişimi ve Stratejik Marka Yönetimi
Tüketici açısından marka nedir ; kurumların markaları doğru yönetebilme koşulları. Marka değeri nasıl yaratılır,nasıl ölçümlendirilir, ve küresel dünyada nasıl kullanılır? Markanın bütünleşik pazarlama stratejileri çerçevesinde rolü.
CRM ve Veri Tabanlı Pazarlama
Dersin temel konuları:iletişim, veri tabanlı pazarlama ve gelişen pazarlama alanının fiziksel dağılımı; veri tabanı oluşturma, veri tabanı bilgisi kullanma ve dışsal/içsel veri birleştirmesi. Pazarlamanın kataloglar ve doğrudan postalama gibi geleneksel biçimleri çerçevesinde veritabanı oluşturularak, e-ticaretin gelişimi ve kullanım alanları uygulamaları. Bir proje çerçevesinde, öğrencilerin bir doğrudan pazarlama projesi geliştirerek, sonuçlarını ölçümlendirmeleri.
Muhasebe ve Finans
Günümüzde, muhasebe ve finans konularının, işletmeler ve toplum açısından finansal kaynakların yaratılmasını, kullanımını ve dağılımını etkileyen dinamik bir araç/etkinlik olarak kavranması. Muhasebe ilkeleri, varsayımları ve standartları tarafından oluşturulan kuramsal yapı çerçevesinde muhasebe etkinliklerinin nasıl yürütüldüğü; buradan hareketle, üretilen bilgilerin ve finansal tabloların yorumlanması ve karar verme sürecinde kullanımı. Finansman yöneticisinin işletme içindeki rolü, diğer yöneticilerle ilişkileri, finansmanın temelini oluşturan nakit akımlarının zamana göre değeri, hisse senetleri, minimum beklenen getiri oranı (firsat maliyeti), enflasyon ve değerlendirmeye etkileri, yatırım kriterleri, proje değerlendirme yönetimleri ve kaynak maliyeti.
Stratejik Pazarlama Uygulamaları
Pazarlama stratejisinin tüm bellibaşlı öğelerinin kapsamlı bir incelemesi ve entegrasyonu. Pazar odaklı kültür, müşteri ve rakip analizi, değer dağıtımı, dağıtım kanalları tasarımı, fiyatlandırma, ilişki yönetimi, marka yönetimi ve pazarlama iletişimi. Rekabet dinamikleri üzerine derinlemesine bilgi ve pazarlama stratejisinin genel iş stratejisi içinde bütünleşmesi.