Program tanımları
Tekstil Mühendisliği Programı Yüksek Lisans Dersleri
Zorunlu Dersler
I.Dönem
Textile Quality
Seminer
Uzmanlık Alan Dersi
Mühendislik Matematiği
2.Dönem
Advanced Fibre Science
Dokuma Mekaniği
Seminer
Uzmanlık Alan Dersi
Seçmeli Dersler
Textile Printing
Application of Mechatronics and Image Processing in Textile Engineering
Yarn Geometry
Tekstil Makinalarının Tasarım ve İmalat Esasları
Teknik Testler
Tekstil Endüstrisinde Renk Ölçümü
Specific Structures and Processes in the Textile Industry
Clothing Production Management
İleri Örme Kumaş Yöntemleri
Tekstil Makinalarında Yürek Mekanizmalarının Analizi ve Sentezi
Özel Dokumalar
DERS İÇERİKLERİ
Textile Quality
Kalite kavramı ve tekstildeki önemi, kalite sistemleri ve tekstil endüstrisinde kullanımları, denetleme, ürün ve proses kontrolunda test yöntemleri, test sonuçlarının değerlendirilmesi, tekstil malzemelerinin teknik spesifikasyonları, etiketlendirme
Seminer
Seminerler; öğretim elemanları, çağrılı konuşmacılar ve derse kayıtlı öğrenciler tarafından verilir. Öğrenci Sunumları, tez çalışmaları kapsamında da olabilir.
Uzmanlık Alan Dersi
Danışmanın yönetimindeki tez seviyesinde olan tüm yüksek lisans öğrencilerinin çalışma konularının ve bu konulardaki yeni gelişmelerin değerlendirilmesi.
Mühendislik Matematiği
Giriş; mühendislik problemlerinin formülasyonu; lineer denklemler: matris ve determinantlar, lineer sistemler, lineer olmayan denklem sistemleri, sayısal yöntemler; adi diferansiyel denklemler: birinci dereceden, ikinci dereceden, yüksek dereceden diferansiyel denklemler, adi diferansiyel denklemlerin seri çözümleri, Laplace dönüşümleri, adi diferansiyel denklem sistemleri; sayısal yöntemler: başlangıç değer problemleri, sınır değer problemleri; kısmı diferansiyel denklemler: karakteristikler yöntemi, değişkenlerin birleştirilmesi yöntemi, değişkenlerin birleştirilmesi yöntemi; integral dönüşüm, sayısal yöntemler.
Advanced Fibre Science
Elyaf bilgisine giriş, polimer liflerin kimyasal yapısı, liflerin mikro ve makro yapıları, liflerin mekanik özellikleri (mukavemet, mukavemet üzerine zaman ve sıcaklık etkisi), liflerin fiziksel özellikleri (optik özellikler, termal özellikler, sürtünme, elektrik iletkenliği, statik elektrik etkileri)
DOKUMA MEKANİĞİ
Dokuma kumaş yapılarının sınıflandırması. Kumaş yapısal özellikleri. Sıklık teorileri ve dokunabilirlik limitleri. Dokunmuş kumaş yapıları ile ilgili geometrik ve mekanik modeller. Dokunmuş kumaşların kuvvet etkisi altında davranışları
Seminer
Seminerler; öğretim elemanları, çağrılı konuşmacılar ve derse kayıtlı öğrenciler tarafından verilir. Öğrenci Sunumları, tez çalışmaları kapsamında da olabilir.
Uzmanlık Alan Dersi
Danışmanın yönetimindeki tez seviyesinde olan tüm yüksek lisans öğrencilerinin çalışma konularının ve bu konulardaki yeni gelişmelerin değerlendirilmesi.
Seçmeli
Textile Printing (Tekstil Baskıcılığı)
Blok baskı, şablon baskı, transfer baskı, aşındırma baskı, baskı patı özellikleri ve üretimi, fikse ve son işlemler hakkında endüstriyel uygulamalar.
Application of Mechatronics and Image Processing in Textile Engineering (Mekatronik ve Görüntü İşlemenin Tekstil Mühendisliğinde Uygulamaları)
Fiziksel Sistemlerin Modellenmesi ve Simülasyonu, Sensor - Transduserler ve Aktuatör, Mekatronikde Hardware , Görüntü, Görüntü Geliştirme, İstatistiksel Desen Tanıma, Akıllı Tekstil Makinaları ve Sistemleri, Tekstil Makinalarında Mekatronik Uygulamaları, Tekstilde Görüntü İşleme Uygulamaları
Yarn Geometry (İplik Geometrisi)
Önemli lif özellikleri. İplik yapısı ve özellikleri. Bükümlü ipliklerin temel geometrisi. İplikte liflerin yerleşimi. Lif göçü. Kumaşta iplik eğilmesi ve kıvrımlanması.
Tekstil Makinalarının Tasarım ve İmalat Esasları
Tekstil makinalarının tanımı ve sınıflandırılması. Tekstil makinalarının tasarım ve imalatında ortak özellikler. Yapısal Analizi, Tasarım ve imalat yöntemleri tahrik sistemleri. Enerji ve güç kaynakları. Tasarım ve imalat kullanılan mekanizmaların sınıflandırılması ve sistematiği . Yardımcı elemanları ve özellikleri ( miller, yaylar,frenler, kilitleme tertibatları, gerdirme , gerginlik ayarı mekanizmaları). Dişli çarklar, zincirli tahrik mekanizmaları, kayış-kasnak mekanizmaları. Kollu mekanizmaların kinematik analizi ve sentezi. Doğrusal hareket mekanizmaları. Yürek mekanizmalarının analizi. Duraklama hareket mekanizmaları. Planet mekanizmaları. Tekstil makinalarında titreşim analizi. Tekstil makinalarının yerleşim planları. Tekstil makinalarında bilgisayar destekli tasarım ve imalat esaslar .
Teknik Testiller
Teknik tekstil üretiminde kullanılan tekstil prosesleri. Kullanım alanları. Teknik lifler, teknik iplikler, teknik kumaşlar. Teknik tekstillerin boya, terbiye, kaplama işlemleri. Jeotekstiller, kompozitler, tıbbi tekstiller, koruyucu giysiler, filtrasyon.
Tekstil Endüstrisinde Renk Ölçümü
Tekstil materyallerinin optik özellikleri. Işık ve ışık kaynakları. Renkli görme mekanizması. Renk koleksiyonları ve sistemleri. Bilgisayarlı renk ölçümünde kullanılan softwareler. Renk ölçümünün tekstilde kullanımı ve uygulama alanları
Specific Structures and Processes in the Textile Industry (Tekstil Sanayiinde Kullanılan Özel Yapılar ve İşlemler)
- Giriş - Tafting işlemi ve makinaları. Taftingde kullanılan malzemeler Tafting yapılar. Türkiye de ve dünyada tafting halı kullanımı ve pazarı. - Örgü işlemi ve makinaları. Örgüde kullanılan malzemeler Saç örgü yapılar. Türkiye de ve dünya da örgü kullanımı ve pazarı. Tekstil kompozitleri: Tekstil kompozitleri, kaplama ve laminasyona teknik bakış. Kaplama ve laminasyonda kullanılan kumaşlar: Dokunmamış ve dokunmuş kumaşlar vb. Kumaşların hazırlanması. Kaplama ve laminasyonda kullanılan malzemeler 2 boyutlu , 3 boyutlu dokuma kompozitler. Kaplamanın üretim yöntemleri. Laminasyonun üretim yöntemleri Kaplama ve lamine tekstil ürünler Deney, ürün değerlendirme ve kalite Kompozitlerden mamul akıllı malzeme ve yapılara giriş Yeni ve gelişen yapıların gelecekteki gelişimi ve durumu.
Clothing Production Management (Konfeksiyon Üretim Yöntemi)
Konfeksiyon işletmelerinde organizasyon.Üretim planlama ve yönetim.Konfeksiyon mühendisliği.Satın alma ve pazarlama stratejileri.Konfeksiyonda ürün geliştirme analizi.Ürün standartları ve özelikleri. Kalite yönetimi.Maliyet,fiyatlandırma.Üretim kaynaklarının planlaması.
İLERİ ÖRME KUMAŞ YÖNTEMLERİ
Atkılı örme teknolojisine ait temel prensipler, özel uygulamalara yönelik yuvarlak ve düz örme teknolojileri, karmaşık örme kumaş yapılarının analizi, örme kumaş üretiminde verimliliği iyileştirme yöntemleri, atkılı örme kumaş geometrisi, atkılı örme kumaşların boyutsal ve fiziksel özellikleri ve bunlara etki eden parametreler, örme kumaşlarda kalite kontrol
TEKSTİL MAKİNALARINDA YÜREK MEKANİZMALARININ ANALİZİ VE SENTEZİ
Yürek mekanizmalarının sistematiği. Temel hareket kanunları. İyileştirilmiş ve birleştirilmiş hareket kanunları. Yürek mekanizmalarında geometrik büyüklüklerin tespiti . Yürek mekanizmalarında geometrik ve imalat profilinin bulunması. Yürek mekanizmalarının Kinetostatik analizi ve dinamiği. Tasarım ve imalat esasları.
ÖZEL DOKUMALAR
Dokumada kullanılan çok kat örgüler. fitilli kadife örgüleri. Tel çubuklu sistem örgüleri .Yüzyüze dokunan kadife örgüleri. Yüzyüze dokunan makine halıları . Bu dokumaların analizi ve tasarımı