Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Programı
Öğrenciler programda yer alan derslerden toplam 24 kredilik ve kredisiz seminer dersi ile uzmanlık alanı derslerini almak zorundadır. 24 kredilik derslerin 6 kredisini Anabilim Dalı Akademik Kurulu kararıyla başka bir Anabilim Dalı’ndan alabilirler.
Derslerini tamamlayan öğrenciler Anabilim Dalı'nın belirleyeceği tez danışmanları yönetiminde İngilizce dilinde bir tez hazırlamak ve tez sınavında başarılı olmak durumundadır.
DERS LİSTESİ
Fall Semester
INT 600 Special Issues
INT 601 International Relations Theory
INT 605 Turkish Foreign Policy
INT 633 Water Politics
INT 635 Middle East Politics
INT 637 Research Methods
INT 641 Russian Politics
INT 643 US Foreign Policy
INT 645 International Trade Theory and Policy
INT 649 Theory of Economic Integration
INT 651 Transboundary Population Movements and World Politics
INT 653 Peace Studies
INT 655 Asia-Pacific Affairs
Spring Semester
INT 600 Special Issues
INT 608 Balkan Politics
INT 622 Seminar
INT 630 International Security
INT 632 European Integration and EU
INT 634 Conflict Resolution
INT 640 Current Isssues in World Politics
INT 644 Nationalism and Ethnicity in Foreign Policy Making
INT 648 Politics of Caucasus and Central Asia
INT 650 Globalization and World Politics
INT 652 History of Diplomacy
INT 654 Economics of Natural Resources
INT 656 Issues in International Law
INT 658 Politics of International Economy
DERS İÇERİKLERİ
INT 600 Özel Konular
Anabilim/Anasanat Dallarının tez aşamasında bulunan öğrencileri tarafından alınması zorunlu olan bu ders, Yüksek Lisans öğrencilerinin uzmanlık isteyen alanlarda yapacağı çalışmaları içerir ve kendi alanlarında uzmanlaşmış öğretim üye ve görevlerince verilir.
INT 601 Uluslararası İlişkiler Kuramları
Dersin konusunu uluslararası ilişkiler disiplinine ilişkin kuramlar ve kuramsal yaklaşımlar oluşturmaktadır. Bu çerçevede ele alınacak kuramlar ve kuramsal yaklaşımlardan bazıları idealist, gerçekçi ve davranışçı kuramlar ile güce dayalı siyaset yaklaşımı ve bu yaklaşımın temel kavramlarıdır (güç dengesi ve ulusal çıkar gibi).
INT 605 Türk Dış Politikası
Dersin konusunu kuruluşundan bugüne Türk dış politikasının temel özellikleri, Türkiye’nin komşularıyla, komşu olmayan devletlerle ve bölgelerle, uluslararası kuruluşlarla ilişkileri oluşturmaktadır.
INT 608 Balkan Politikaları
Dersin içeriğini modern Balkan ülkelerinin doğuşu ve evrimi; uluslararası politikanın bir alt sistemi olarak Balkanlar; Balkan devletlerinin dış politikaları; Balkanlarda uluslararası ilişkilerin belli başlı konuları oluşturmaktadır.
INT 622 Seminer
Öğrencilerin araştırma yöntemlerini öğrenme, rapor yazma ve sunma becerilerini geliştirmek amacıyla Programa kabul edilen öğrencilerin tamamından alanla ilgili teorik ya da güncel konularda bir ödev hazırlamaları ve sunmaları istenir.
INT 630 Uluslararası Güvenlik
Günümüz uluslararası güvenliğine kapsamlı bir giriş; temel kuram ve kavramların kısaca gözden geçirilmesi: Uluslararası Güvenlik mimarisinin dönüşümü ve yeni tehditlerin ortaya çıkması; ampirik sorunlar ve önemli gelişmelerin analizi.
INT 632 Avrupa Bütünleşmesi ve AB
2. Dünya savaşı sonrası Avrupa’daki bütünleşme girişimleri; Kömür ve Çelik Birliği’nden Avrupa Toplulukları’na ve Avrupa Birliğine Avrupa entegrasyonunun gelişimi; AB kurumlarının ve ortak politikaların incelenmesi; Türkiye-AB ilişkileri.
INT 633 Su Politikaları
Su konusunun, nüfus, ekonomik ve sosyal kalkınma, temiz su kaynakları üzerindeki muhtemel ihtilaflar, uluslararası ve sınırı aşan su kaynaklarının durumunun uluslararası hukuk çerçevesinde değerlendirilmesi; Birleşmiş Milletlerin ve diğer uluslararası organizasyonların sınırı aşan sularla ilgili kararları.
INT 634 Çatışma Çözümü
Bu dersin içeriğini, çatışmanın tanımlanması, unsurları, aşamaları, tarafları, çatışma türleri, çatışmanın çözümlenmesi, uzlaştırma faaliyetleri, çatışmanın çözümlenmesi becerileri (iletişim, grup dinamikleri, kültürel farkındalık gibi), sorun çözme gibi konuların açıklamalı ve tartışmalı bir biçimde ele alınarak öğretilmesi oluşturur.
INT 635 Orta Doğu Politikaları
Modern Orta Doğu’nun doğuşu ve evrimi; uluslararası politikanın bir alt sistemi olarak Orta Doğu; Orta Doğu devletlerinin dış politikaları ve Orta Doğu’da uluslararası ilişkilerin belli başlı konuları.
INT 637 Araştırma Yöntemleri
Niteliksel ve niceliksel araştırma yöntemleri, ölçme problemleri, veri toplama ve sınıflandırma teknikleri ve değerlendirme; araştırma metodlarının formüle edilmesi ve uygun araştırma planının seçilmesi.
INT 640 Dünya Politikasında Güncel Konular
Dünya politikasının geniş bir yelpaze içinde yer alan güncel konularının incelenmesi, gözden geçirilmesi: Uluslararası terörizm, milliyetçilik, etnik çatışmalar, silahlar ve silahların kontrolü, barışı koruma ve insancıl müdahale, çevre ve doğal kaynaklar.
INT 641 Rusya Politikası
Dersin konusunu günümüz Rusya'sının siyasi ve kurumsal yapısının yanı sıra Çarlık Rusya'sı öncesi, Çarlık dönemi, Sovyet dönemi ve sonrası ile ilgili genel bir tarihi arka plan vermek oluşturmaktadır. Derste incelecek konuların bazıları şöyledir: Rusya’nın ekonomik transformasyonu, bölgesel politikalar, dış politika, basın özgürlüğü, sosyal düzen, din ve kültür politikaları, vb.
INT 643 ABD Dış Politikası
20. yy Amerikan dış politikasının çerçevesi, amaçları ve işleyişi; tarihsel ve analitik değerlendirilmesi; çıkar grupları, elitler, siyasi partiler ve kamuoyu; ABD ve yeni dünya düzeni
INT 644 Dış Politikada Milliyetçilik ve Etnisite
Ulus, devlet, ulus devlet, milliyetçilik ve vatanseverlik gibi kavramların ortaya çıkarabileceği muhtemel analitik problemler; insanların, etnik, milli, etno-milliyetçi çizgilerde gruplaşma eğilimleri; Soğuk Savaş ardından dünyanın en tehlikeli ve kontrol edilmesi en zor çatışmalarına neden olan etnisite temelli politikalar ve milliyetçilik; etnik kimliğin doğası; SSCB’nin dağılmasından bu yana etnik kimliğin bazı önemli küresel olaylardaki rolü; Balkanlar’da ve Afrika’da soykırım ve etnik temizlik; Afganistan’da iç savaş.
INT 645 Uluslararası Ticaret Kuramı ve Politikası
Uluslararası ticareti statik ve dinamik ortamlarda açıklamaya çalışan kuramlar; Ricardio ve Heckscher-Ohlin modellerinde karşılaştırmalı üstünlükler; yeni uluslararası ticaret teorileri; ticaret politikasının araçları: koruma, stratejik ticaret politikası, rant arama, lobicilik, kaçakçılık teorileri vb.
INT 648 Kafkasya ve Orta Asya Politikaları
Orta Asya ve Kafkasya bölgesi üzerinde Rus ve Sovyet döneminin etkisi; komünizm sonrası “modernleşme” sürecinin bölgedeki etkileri, geçiş döneminin genel bölge siyaseti, ulus-devlet oluşturma süreci ve planlı ekonomiyi pazar ekonomisine dönüştürme sürecine olan etkileri ve bölgenin genel uluslararası politika açısından yeri ve önemi.
INT 649 İktisadi Bütünleşme Kuramı
İktisadi ve siyasi bütünleşmenin evreleri; Gümrük Birliği kuramı ve ayrımcı ticaret düzenlemelerinin statik ve dinamik etkilerinin analizi; çeşitli bölgesel bütünleşme örnekleri.
INT 650 Küreselleşme ve Dünya Politikaları
Dünya politikasında küreselleşmenin farklı özellikleri ve küreselleşmeye farklı bakış açıları; küreselleşmenin uluslararası sistem üzerindeki sosyal, ekonomik ve siyasi etkileri; dünya politikalarının küreselleşme sürecinden etkilenmesinin analizi.
INT 651 Sınır Aşan Nüfus Hareketleri ve Dünya Politikası
Uluslararası göçü farklı bakış açılarıyla incelemek, Uluslararası göçe ilişkin başlıca kuramsal çalışmalar, II. Dünya Savaşı sonrası gelişmeler ve etkileri, II. Dünya Savaşı sonrası iltica rejimi ve Uluslararası göç hareketleri, Soğuk Savaş sonrası dönemdeki gelişmeler, insan kaçakçılığı ve ticareti.
INT 652 Siyasi Tarih
Uluslararası İlişkilerin ortaya çıkışı olarak da kabul edilebilecek sayılabilecek uluslararasında diplomatik ilişkilerden ilk örnekler, Orta Doğu’da toprağa dayalı uygarlıkların üstünlükleri, Antikite ve Orta Çağ, Fransız ve Amerikan Devrimleri, liberalizmin, milliyetçiliğn, sosyalizmin öncüleri.
INT 653 Barış Çalışmaları
Barış çalışmalarını akademik bir disiplin olarak ele alan bu ders, barış ve savaşa yönelik felsefi konuları da içeren tartışmaları kapsamaktadır. Çatışma, şiddet ve barış problemlerine önerilen teorik ve pratik yaklaşımların ele alındığı bu derste, istikrar, değişim, düzen ve adalet gibi kavramlar da incelenecektir.
INT 654 Doğal Kaynaklar Ekonomisi
Doğal kaynakların kullanımı alanında değerlendirilen kuramsal konular, temel kavramlar, yöntemler ve ulusal ve uluslararası aktörler, dünyada ve Türkiye’de doğal kaynaklara ilişkin politika ve uygulamalar.
INT 655 Asya Pasifik Politikaları
Bu derste Asya-Pasifik Bölgesi ile ilgili çeşitli konular incelenecektir. Üzerinde durulacak başlıca ülkeler Çin, Japonya, Kuzey ve Güney Kore, Hindistan ve Güneydoğu Asya (Asean) ülkeleridir. Derste öğrencilerin bilgi tabanları ve ilgi alanları dikkate alınarak bölgenin uluslararası ve ülke içi politikaları, Asya siyasi-iktisadı, demokratikleşme ve insan hakları konuları, çevre sorunları, kadın sorunları, Asya sosyolojisi, Asya kültürü ve dini, ve bölge tarihi konularından bir kısmı seçilerek işlenecektir.
INT 656 Uluslararası Hukuk
Uluslararası hukuktaki gelişmeler; uluslararası hukukun kaynakları; uluslararası hukukun temel konuları ve akımlar; devletler özel hukuku.
INT 658 Uluslararası İktisat Politikası