Program tanımları
Küreselleşme sürecindeki dünya ekonomisinde, uluslarüstü şirketlerin uluslararası ve bölgesel faaliyetleri artmakta ve Türk şirketlerinin dünyaya açılma süreçleri hızlanmaktadır. Artık ulusal sınırlarlarla kısıtlı olmayan işletmelerimiz kendilerine has problemler ile karşılaşmakta ve bunların çözümü için farklı modeller oluşturmaktadırlar. Ülkemizdeki işletmelerin de rakip ülkelerle rekabet yarışında öne geçmesini mümkün kılabilecek en önemli faktörlerden bir tanesi gerekli bilgi ve donanıma sahip insan gücünün yetiştirilmesidir. Bu nedenle, uluslararası işletme konusunda uzman, varolan sorunlara çözüm üretebilecek ve bu çözümleri hayata geçirebilecek insan gücüne ihtiyaç her geçen gün biraz daha artmaktadır.
Uluslararası İşletme Yüksek Lisans Programı, ortaya çıkan bu insan kaynağı ihtiyacını karşılamak üzere, lisans eğitimlerini İktisadi ve İdari Bilimler alanlarında yapmış olanların yanı sıra farklı lisans alanlarında eğitilmiş olanlara da iş dünyasının kapılarını açacak ve onların Çok Uluslu Şirketlerin bu zorlu rekabet ortamında ayakta kalmalarını sağlayacak bilgi ve becerilerle donatacak çağdaş ve uygulamalı bir program tasarımıdır.
Tümü zorunlu derslerden oluşan bu program, yeni mezunların ve bilgi birikimlerini arttırmak isteyen katılımcıların, proaktif düşünce yapısına sahip, diğer bir deyişle, problemleri ortaya çıkmadan önleyebilecek tedbirleri düşünen ve alan; karşılaştığı sorunları çözmek için sistematik ve hızlı düşünebilen; iş yapma kapasitesini sürekli geliştiren; işinde insiyatif kullanabilen; fikir geliştiren ve fikir alış-verişinde bulunan, katılımcı niteliklere sahip insan gücünü ülke ekonomisine kazandırmayı amaç edinmiştir. Program, özellikle üniversitelerin lisans bölümlerinden yeni mezun olmuş ve iş hayatının rekabet ortamına daha yoğun hazırlanmak arzusunda olan katılımcıları hedeflemektedir.
İleriki dönemlerde zorunlu/seçimlik derslerde değişmeler olabilir. Ancak, mezuniyet için öğrencinin programa kayıt yaptırdığı ilk dönemindeki zorunlu/seçimlik ders sayıları esas alınır.
Lisans derecesini, başvurdukları yüksek lisans programından farklı alanlarda almış olan adaylara Bilimsel Hazırlık Programı uygulanır.
Tezli Yüksek Lisans programları
Programlar 14 hafta / yarıyıl süresince toplam 10 kredili ders , seminer dersi ve tez çalışması olarak uygulanmaktadır. Yüksek lisans programlarına kabul edilen her öğrenci, 1 kredilik "Bilimsel Araştırma ve Yazım Teknikleri" dersini ilk kayıt yaptıkları yarıyılda almak zorundadır. Seminer dersi en erken 3. yarıyılda alınabilmektedir. Öğrenci, alması gereken bilimsel hazırlık derslerini, tüm kredili derslerini ve Seminer dersini başarıyla tamamlamış ise, tez savunmasına alınabilir. Öğrenci tez savunmasına girebilmek için ancak 4. yarıyılın başında Enstitü'ye başvurabilir.
Öğretim Kadrosu
PROF.DR.CANAN ÇETİN
PROF.DR.KEREM ALKİN
PROF.DR.SABRİ ORMAN
PROF.DR.YAMAN ÖZTEK
DOÇ.DR.ŞADUMAN OKUMUŞ
YRD.DOÇ.DR.ASIM SALDAMLI
YRD.DOÇ.DR.DİCLE TAŞPINAR CENGİZ
YRD.DOÇ.DR.ENGİN YARBAŞI
DERS PROGRAMI
BİLİMSEL HAZIRLIK DERSLERİ
İstatistik
İşletme Yönetimine Giriş
Ekonomiye Giriş
Finansal Muhasebe
ZORUNLU DERSLER
Finans Yönetimi
Pazarlama Yönetimi
İstatiksel Araştırma Yöntemleri
Uluslararası Finans
Finans Yönetimi
Uluslararası Pazarlama
Pazarlama Yönetimi
Stratejik Yönetim
Uluslar arası İşletme
Uluslararası Ekonomi ve Küreselleşme
Seminer
Bilimsel Araştırma ve Yazım Teknikleri