URDU DİLİ VE EDEBİYATI BİLİM DALI / DOĞU DİLLERİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI
DOKTORA
Bilim Dalı Başkanı : Doç. Dr. Halil Toker
Anabilim Dalı Başkanı : Prof. Dr. Ahmet Suphi Furat
- PROGRAMIN İLİŞKİLİ OLDUĞU BÖLÜM VE FAKÜLTE
DOĞU DİLLERİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI / EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Anabilim Dalı Başkanı : Prof. Dr. Ahmet Suphi FURAT
Fakülte Dekanı : Prof. Dr. Korkut Tuna
- OKUTULAN DERSLER VE İÇERİKLERİ
- URDU ŞİİRİNDE EDEBÎ AKIMLAR
Urdu edebiyatının başlangıç döneminden itibaren günümüze kadar geçen sürede ortaya çıkan Deken , Delhi, Laknov , Halka-i Arbab -i Zavk , Tarakki Pasand Tehrik gibi ekoller ve bu çerçevede gelişim gösteren şiir incelenmektedir.
- II. Bahadur Şah Dönemi Urdu Şiiri
Hint Türk İmparatorluğunun aynı zamanda kendisi de şair olan son hükümdarı II. Bahadur Şah Zafer dönemi şiiri, dönemin şiir üslubu ve şairleri incelenerek önde gelen şairlerin eserlerinden örnekler okutulmaktadır.
3. IRAK ŞİİR ÜSLUBU VE HAFIZ'IN ŞİİRİ
Klasik İran edebiyatının en büyük şairi olan Şiraz'lı Hafız'ın Divan'ından gazeller okutulmakta bu şairlerin nazmen ve neşren çevirileri yapılmaktadır. Öte yandan şiirlerde kullanılan mazmunlar, kullanılan kelimelerin türeyiş şekilleri ve cümle yapıları incelenmektedir.
Moğollar Döneminin önemli mutasavvuf şair, yazar ve düşünürlerinden olan Attar'm çevresi ve şiiri muasırlarıyla karşılaştırmalı olarak tahlil edilmektedir.
- ARAP EDEBİYATINDA EDEBÎ TÜRLER
Arap Edebiyatında Klasik ve Modern dönemdeki edebî türler ve özellikleri ele alınmaktadır.
İlmî bir araştırmada gerekli plan, bilgi ve yöntemler seminer sırasında uygulanmaktadır.
Pakistan'ın Pencap , Sindh , Belucistan ve Kuzey Batı Sınır Eyaletinde yerleşik değişik dil ve kültürlere sahip halkların edebiyatları incelenmekte ve Hir - Rancha , Mirza- Sahiban , Sassi - Panuun gibi klasik halk hikayelerinden örnekler okutulmaktadır.
- FARSÇA FELSEFÎ-TASAVVUFÎ METİNLER
Klasik dönemde Farsça yazılmış felsevî ve tasavvufî metinler okunup tercüme edilmektedir.
Anadolu Selçuklularıyla birlikte bölgede yaygın olarak kullanılan Farsça hakkında bilgi verilmekte ve bu dille yazılmış eserler incelenmektedir.
Büyük Türk düşünürü Mevlana Celaleddin -i Rûmî'nin dünya edebiyatında önemli yeri olan Mesnevisi okunarak şerhi yapılmaktadır.