GENEL BİLGİ
Çalgı Yapım Bölümü'nün programı, özgün ve düzeyli bir modelde çağdaş eğitim vermek amacıyla uluslararası yaylı çalgı yapım enstitüleri ve yapım okullarının programları doğrultusunda günümüzün teknolojik standartlarına uygun olarak geliştirildi. Bölümdeki çalışmalar dünyamızdaki teknolojik gelişme ve araştırmalardan uzak kalmadan uluslararası ilişkilerle güçlendirilmektedir. Avrupa standartlarında teknik malzeme ve donanım olanakları ile atölyede çalışma ve bilimsel araştırma yapma koşulları sürekli geliştirilmekte yeni tasarımlarla düzenlenmektedir. Bunun sonucunda, öğrencilerimizde lutiyeliğin temel disiplinlerinden olan kültürel ve bilimsel yapı ile birlikte, bilgi-beceri, estetik-algılama, yorumlama-çözümleme ve yaratıcılık yenetekleri gelişmektedir.
AMAÇ
Tasarım estetik ve teorik bilgiler yanında müzikal ve kültürel formasyonla eğitilmiş yaratıcı çağdaş yapımcılar yetiştirerek Türkiye'de yaylı çalgı yapım sanatını bilimin aşağında evrensel boyuta taşımak. Ülke düzeyinde mesleki alandaki boşluğu doldurmak ve gelişimi sağlamak, lutiyelik mesleğini yaygınlaştırarak sanayi atılımlarını başlatmak, yüksek miktarlarda döviz kaybını önlemek, uluslararası standartlarda yaylı çalgı üretimiyle orkestra ve müzik eğitimi veren eğitim kurumlarımızın kaliteli çalgı ihtiyacanı karşılamak, müzikal yapıyı güçlendirmek.
ARAŞTIRMA FAALİYETLERİ
Hasan Sami Yaygıngöl, Yaylı Çalgı Yapım Teknolojisi, Devlet Konservatuvarı Yayınları: No:8, Eskişehir:2003 Aslı Şirin Ulak, Bir Kemanda Akustik Test Yöntemleri ve Sonuçları, (mezuniyet araştıma ödevi), Eskişehir:2004
ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ
SCUOLA INTERNAZIONALE DI LIUTERIA. CREMONA ITALIA (Uluslararası yaylı çalgı yapım okulu) ISTITUTO PROFESSIONALE INTERNAZIONALE PER L'ARTIGIANATO LIUTARIO E DEL LEGNO. CREMONA/ITALIA (Uluslararası profesyonel ahşap ve lutiye sanatçıları enstitüsü)
SUNULAN OLANAKLAR
1-Uygulama ve yaylı çalgı üretim atölyesi
2-Cila uygulama laboratuvarı
3-Ağaç kesim atölyesi asma katlı
4-Derslik
5-DVD oynatıcı, müzik seti gibi teknolojik olanaklarla donatılmış derslik
6-Kütüphane ve bilgisayar odası
7-Öğrenci kafeteryası
ATÖLYE EKİPMANLARI:
1-Şerit makinesı
2-Zımpara makinesi
3-Matkap makinesi
4-Taşlama motoru
5-Şarjlı el matkabı
6-Diğer mesleki el aletleri (işkence, rende, eğe takımları vs.)
7-Mesleki özel ölçümeleme el aletleri
8-Laboratuvar aletleri (soksiret exraktor cihazı)
9-Ahşap yaylı çalgı üretim malzemeleri
10-Yaylı çalgı üretim aksesuar malzemeleri
11-Cila laboratuvar malzemeleri Anadolu Üniversitesi'nin ağaç işleri atölyelerinden malzeme ve ekipman desteği alınmaktadır.
DERS LİSTESİ
1. Yarıyıl
Ders Adı ve Şubeler
ARY111 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri
ÇYA501 Teknik ve Artistik Tasarım
ÇYA503 Yaylı Çalgılarda Statik
ÇYA505 Çalgı Edebiyatı
SAN501 Temel Sanat Kuramları
Seçmeli Dersler
İNG501 (İng) Teknik İngilizce I
İTA501 Teknik İtalyanca I
2. Yarıyıl
Ders Adı ve Şubeler
BİL526 Bilgisayar Destekli Tasarım Tekniği
ÇYA502 Artistik Labaratuvar
ÇYA504 Seminer
FİZ521 Ses Fiziği
SAN502 Sanat ve Toplum
Seçmeli Dersler
İNG502 (İng) Teknik İngilizce II
İTA502 Teknik İtalyanca II
3. Yarıyıl
Ders Adı ve Şubeler
ÇYA790 Tez